Politiikka

Professori ja ministeri: Nämä asiat ratkaisevat kunnan menestyksen maakuntauudistuksen jälkeen – some tärkeässä roolissa

Johannes Ijäs
Johannes Ijäs
Johannes Ijäs

Tänään julkistettu järkälemäinen Tulevaisuuden kunta -kirja hahmottelee kymmenien kirjoittajien voimin eri näkökulmista, millainen on suomalainen kunta tulevaisuudessa.

Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri totesi kirjan julkistamistilaisuudessa tänään, että kunnallishallinnon murroksesta on puhuttu pitkään, mutta nyt sote- ja maakuntauudistus on lopullisesti se voima, joka toteuttaa muutoksen.

Haveri on yksi kirjan neljästä toimittajasta. Muut ovat Inga Nyholm, Kaija Majoinen ja Marianne Pekola-Sjöblom.

Haverin mukaan kirjoittavat näkevät, että kunta on tulevaisuudessakin, sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen, kansalaisten arjen sujuvuuden kannalta merkittävin julkishallinnon toimija.

Kuntien tehtävissä korostuvat kasvatuksen ja koulutuksen ohella ennaltaehkäisevä hyvinvointityö ja elinvoimaisuuden ja elinkeinojen edistäminen. Lisäksi kunnan yhteisöllisuus, yhteisön johtamisen näkökulma nousee entistä tärkeämpään rooliin.

Kuntalaisten voitava tuntea ylpeyttä omasta kunnasta.

Haveri mukaan käynnissä olevassa uudistuksessa jokaisen kunnan on uudelleenarvioitava roolinsa, löydettävä vahvuutensa sekä uudistettava toimintatapansa ja johtamisjärjestelmänsä.

– Strateginen johtaminen tulee olemaan kunnille tärkeämpää kuin koskaan aiemmin,
Haveri sanoi.

Kunnan identiteetille ja maineelle luo perustan se, miten hyvin se hyödyntää vahvuuksiaan. Strategian lähtökohtana on oltava osallisuuden luominen.

– Parhaat edellytykset menestyä on niillä kunnilla, joissa kuntalaiset ovat ylpeitä ja voivat sanoa, mikä on omassa kunnassa erityistä ja ainutlaatuista.

Haveri katsoo, että tulevaisuudessa kunnan identiteetti rakentuu yhä enemmän sosiaalisessa mediassa ja sähköisissä viestintävälineissä.

– Kunnan on oltava niissä mukana. Viestintä on tärkeää. Uudet osallistumismuodot ratkaisevat, miten kunta menestyy yhteisönä.

Jotta kunnat voivat uudistua, Haverin mukaan niille on luotava vapautta, toimintamahdollisuuksia ja annettava riittävät resurssit.

Ministeri: Kuntien ja maakuntien yhteistyö ratkaisevaa.

Tulevaisuuden kunta – kirja luovutettiin kunta- ja uudistusministerille Anu Vehviläiselle (kesk.). Hänenkin mukaansa sote- ja maakuntauudistuksessa menestyjiä ovat kunnat, jotka uskaltavat uudistua.

Maakunta- ja soteuudistuksen onnistumisen taas ratkaisee pitkälti se, miten maakuntien ja kuntien yhteistyö muutostilanteessa sujuu.

– Uudistumiskykyisellä kunnalla on oltava vahva tulevaisuusasenne, selkeä strateginen näkemys ja sen on kyettävä valintoihin siinä, mihin se keskittyy.

Vehviläinen painotti myös kuntien kykyä vahvaan toimeenpanoon sekä yhteistyötä yritysten, järjestöjen, seurakuntien ja kuntalaisten kanssa.

Kuntien on myös satsattava kuntalaisten osallistamiseen ja demokratiaan.

– Tulevaisuudessa kuntalaisten osallisuudeksi ei riitä se, että käydään 4 vuoden välein äänestämässä.

Valiokunnassa homma hanskassa.

Kirjan julkistamistilaisuudessa avauspuheenvuoron käytti SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Mika Kari.

Kari vakuutti, että kunta-asioita käsittelevässä hallintovaliokunnassa on laajaa kuntaosaamista.

– Valiokuntatyöskentelyn laadun osalta kansalaiset voivat nukkua yönsä hyvin. Poliitikot perehtyvät ja osaavat asiansa, hän sanoi.

Tampereen yliopiston, Suomen Kuntaliiton ja valtiovarainministeriön sekä lukuisten tutkijoiden ja käytännön kehittäjien yhteistyönä syntynyt Tulevaisuuden kunta -teos tarjoaa tutkimukseen ja kokemukseen perustuvaa tietoa tulevaisuuden kunnan kehittämisen ja suunnittelun pohjaksi.

Kirja käsittelee monitieteellisesti kuntien menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta.

Mittavaan teoksen kirjoittamiseen on osallistunut 57 tutkijaa ja kunta-alan käytännön kehittäjää.

Teos on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta 2017.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat