Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Professori: Syyttäjien pitäisi lakata syyttämästä vähäisten huumemäärien hallussapidosta – mainitsee käyttöhuoneiden tapauksessa kansalaistottelemattomuuden

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio kannattaa Twitterissä kansalaisaloitetta, jolla tavoitellaan pienten huumausainemäärien hallussapidon ja käytön dekriminalisointia. Aloitteen allekirjoittajat haluavat Suomeen myös laillisia ja turvallisia huumeiden käyttöhuoneita.

Demokraatti

Demokraatti

– Pidän varsin selvänä, että etenkään huumeriippuvaisten ongelmakäyttäjien sakottaminen käytöstään ja vähäisen määrän hallussapidosta ei kestä päivänvaloa oikeudellisesti arvioituna. Nyt tarvitaan, että joku ponteva rikosasianajaja auttaa viemään tällaisen asian käräjille. Norjassa korkein oikeus on vastikään linjannut, ettei näistä tule tuomiota. Valtionsyyttäjä linjasi sen jälkeen, että syytteet jätetään nostamatta, Nuotio kirjoittaa Twitterissä.

Nuotion mukaan pienten huumemäärien hallussapidon ja käytön rangaistavuuteen voitaisiin saada muutos myös muuta reittiä kuin lainsäädännön kautta.

– Saksassa vastaavia kantoja on otettu jo vuosia sitten. Siten, vaikka lainsäätäjä ei tekisi mitään, asiaan on saatavissa muutosta rikosprosessiketjun puolella. Tässä asiassa näkyy minusta legalismimme perinne, tällä kertaa huonossa valossa.

– Itse asiassa minusta syyttäjienkin tulisi itsenäisesti arvioida asiaa oikeudellisesti ja päätyä samaan kuin Norjassa eli lakata nostamatta syytteitä. Syyttäjien ohjeistus tulisi päivittää oikeudellisesti kestäväksi.

“Käyttöhuoneet tarvitaan ja ne tulevat. Käytön rangaistavuus tulee niinikään poistumaan.”

Nuotion mukaan myös poliisi voisi päivittää omia käytänteitään.

– Kun poliisi vie asian syyttäjälle, sekin tekee asiasta myös oikeudellista arviota. Nythän käytöt ratkotaan usein suoraan poliisin antamilla sakoilla.

Käyttöhuoneiden tapauksessa Nuotio kannattaa lainmuutosta, mutta nostaa esiin yhtenä vaihtoehtona myös kansalaistottelemattomuuden.

– Tämä on vähän kuin paperittomien auttaminen. Ei voi jäädä odottamaan loputtomasti.

– Poliisi tulisi ja ratsaisi paikan ja sakottaisi kaikki paikallaolijat? Ehkä niin, mutta sitten saisimme sellaisen oikeusjutun, joka toisi käänteen koko asiaan. Niin uskon. Australiassa (Canberra) käyttöhuoneet tulivat jo vuosikymmeniä sitten, kun arvostettu poliisipäällikkö sanoi, että ne tarvitaan ja se oli pulinat pois.

– Lopputulos on aina sama. Käyttöhuoneet tarvitaan ja ne tulevat. Käytön rangaistavuus tulee niinikään poistumaan. Olemme hiukan perinteisiä ja legalistisia, mutta oikeusjärjestelmämme sisältää jo kaikki ainekset tarvittaviin päivityksiin, Nuotio kirjoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE