Proggispodden

Proggispodden avsnitt 4: Kommer vårdreformen bli verklighet?

Foto: Jacob Åberg
Rebecca Åkers och Jacob Storbjörk är värdarna för Proggispodden.

I proggispoddens fjärde avsnitt diskuteras social- och hälsovårdsreformen. Riksdagen behandlar en reform som många tidigare regeringar och riksdagar har misslyckats med. Reformen är också en landskapsreform, eftersom de nya vårdlandskapen ska administrera, organisera och producera vården. Utöver värdarna Jacob Storbjörk och Rebecca Åkers medverkar i avsnittet riksdagsledamot Aki Lindén (SDP) och Ida Sulin, direktör för svenska och internationella ärenden på Kommunförbundet.

ABL

 

 

Lindéns svar på frågan varför en reform behövs är att det nuvarande systemet är ojämlikt. Han påpekar att enbart i Finland är social- och hälsovården på de enskilda kommunernas ansvar. Själv är han riksdagsledamot från Åbo och tar sitt eget landskap som exempel på problematiken: “I Egentliga Finland är det 31 olika organisationer som finansierar social- och hälsovården.” Lindén betonar att vissa saker fungerar i en kommun och andra i en annan. En organisation är enligt honom bättre än 31 när man ska producera vårdtjänsterna på ett jämlikt sätt. Till frågan om landskapen kan upphäva avtal som kommunerna har gjort med privata leverantörer svarar Lindén att man måste se till helheten och då kan sådana avtal upphävas som inte fungerar inom kontexten av landskapet som helhet.

 

Också Sulin är av den åsikten att en reform behövs: “Det behövs en vårdreform och en mer effektiv och jämlik vård.” Enligt Sulin finns det ändå alternativ till regeringens vårdreform som enligt henne har problem på den ekonomiska sidan. Sulin anser att reformens ekonomiska inverkan på kommunerna ska vara noll. Nu kommer vissa kommuner att ha mindre ekonomiskt spelrum som följd av reformen och det handlar om kommunernas livskraft. Vården på svenska kommer att tryggas bra om landskapen lyckas sluta sådana avtal med varandra att tjänsterna kan produceras också i praktiken och inte enbart i teorin.

 

Storbjörk och Åkers är överens om att reformen behövs och att det handlar om rättvisa. “Det finns saker att slipa på ännu men man är på rätt spår”, konstaterar Storbjörk. Han anser att det är naturligt att vissa utjämningar mellan landskapen kommer att ske i samband med reformen: “Österbotten lyckas, Nyland lyckas, när hela Finland lyckas.” Skattebasen kommer enligt Storbjörk att öka när folk mår bra och orkar i arbetet. Åkers påpekar att regeringen Marins förslag till reform inte längre har bolagiseringstvånget som regeringen Sipilä ville driva igenom. Även hon anser att den regionala utjämningen är en positiv sak: “Man måste vara lite solidarisk. Vi har olika förutsättningar, vi har olika långa avstånd. Det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt.”

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE