Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pron Malinen LM:lle: Näillä tiedoilla rahoitus- ja ICT-ala eivät ole kikyssä

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen arvelee STT:n mukaan, että ICT-alan toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä koskevat kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvottelut eivät ehdi valmistua hallituksen budjettiriiheen mennessä. Riihi pidetään elo-syyskuun vaihteessa.

Jorma Malisen neuvotteluja koskevista arvioista kertoi tiistaina ensin Lännen Media.

– Tällä hetkellä niillä tiedoilla, mitä minulla on rahoitus- ja ICT-alan neuvottelupöydistä, en pidä todennäköisenä, että kiky-sopimukseen lähdettäisiin mukaan, Malinen lausui Lännen medialle.

Kivenä kengässä hiertää Pron ja työnantajajärjestö Paltan välinen kiista vuokratyövoiman käytöstä ICT-alalla.
Malisen mukaan neuvotteluja ICT-alan toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden kilpailukykysopimuksesta ei neuvotella, ennen kuin vuokratyövoiman käytöstä on päästy ratkaisuun.

Tarkalleen ottaen kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvotteluja ei ole edes aloitettu, vaan kiista juontaa juurensa työllisyys- ja kasvusopimuksen toiseen vaiheeseen, Malinen kertoo.

– Emme ole neuvotelleet Paltan kanssa kilpailukykysopimuksesta emmekä neuvottele, ennen kuin työllisyys- ja kasvusopimuksen kakkosvaihe on sovittu.

Jos luku jää sen alle, veroale on sata miljoonaa pienempi.

Lisää aiheesta

Ammattiliitto Pron ICT- ja viestintäsektorin johtaja Anssi Vuorion mukaan neuvottelupöytään palataan keskiviikkona.
Vuokratyön käyttö ja sen käytännöt ICT-alalla ovat Vuorion mukaan olleet esillä jo pidemmän aikaa. Pron mukaan alalla käytetään esimerkiksi runsaasti ketjutettuja määräaikaisia työsuhteita.

Paltan varatoimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan kilpailukykysopimus tai työ- ja kasvusopimus eivät liity millään tavalla jo vuosia jatkuneeseen kiistaan vuokratyön käytöstä.

– Vuokratyön ehtojen kiristäminen on ollut Pron ikiaikainen vaatimus, jonka he ovat kytkeneet viime aikojen liittoneuvotteluihin ja nyt näköjään myös kilpailukykysopimukseen, hän katsoo.

Aarton mukaan vuokratyön käytöstä tulisi sopia normaaleilla liittokierroksilla.

ICT-alan sekä ylempien toimihenkilöiden mukanaolo kilpailukykysopimuksessa voisi hinata sopimuksen kattavuuden hieman lähemmäs 90 prosenttia. Jos 90 prosenttia täyttyy, hallituksen veronkevennykset ovat 515 miljoonaa euroa. Jos luku jää sen alle, veroale on sata miljoonaa pienempi.

Sopu puuttuu myös 28 000 työntekijän rahoitusalalta, jonka neuvottelut ovat olleet jumissa Nordean ja työntekijöitä edustavan Ammattiliitto Nousun lisäeläkettä koskevan kiistan takia. Asiaa on ratkottu Nordean sisällä käydyin paikallisin neuvotteluin.

Farmaseutteja ja proviisoreja koskevat neuvottelut jatkuvat Farmasialiiton hallituksen puheenjohtajan Kirsi Kvarnströmin mukaan 17. elokuuta. Farmaseuttien ja proviisorien sopu koskisi 6 000 työntekijää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE