Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“PS oli tiukasti rivissä, kun rahavallan ja kovien markkinavoimien toimesta vaadittiin halpatyömarkkinoita”

Kari Rajamäki.

Vuosina 2003–2007 sisäministerinä toiminut Kari Rajamäki (sd.) ottaa Uuden Suomen puheenvuorossaan kantaa työvoiman saatavuusharkintaan.

Demokraatti

Demokraatti

Hän huomauttaa alkuun, että vasta nepalilaiset ravintolat ja vaalit saivat toimitusministeri, sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) heräämään Suomessa rajusti vuosia kärjistyneeseen ihmiskauppaan ja rehottavaan työorjuuteen.

– SDP:n sisäministeri- ja EU-puheenjohtajuuskautenamme v. 2006 esille nostamamme ihmiskaupan vastainen toiminta oli Suomen prioriteetteja.  Keskeistä oli varmistaa, että turvapaikkajärjestelmää ei väärinkäytetä tai että sen suojissa ei ole mahdollista organisoida ihmissalakuljetusta tai ihmiskauppaa, Rajamäki kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että ihmiskauppa on vahvasti sidoksissa usein järjestyneiden rikollisryhmien toimintaan.

– Ihmiskaupan uhrit joutuvat todennäköisimmin juuri pimeille työmarkkinoille tai prostituutioon. Alaikäisten ihmiskaupan osalta on mahdollista, että lapsikauppa tarkoittaa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä myös Suomessa.

– Jo 2003–2007 kiinnitimme huomiota työvoiman hyväksikäyttöön ulkomaisten henkilöiden pitämissä ravintoloissa ja rakennustyömailla.

– Syksyn 2003 tupossa sovittiin pimeän ulkomaisen työvoiman valvontayksikön perustamisesta mm. harmaan talouden ja ihmiskaupan sekä laittoman maahanmuuton hillitsemiseksi.

Rajamäki toteaa jättäneensä tämän yksikön 35-hengen vahvuisena 2007.

– Seuraavana vuonna se lopetettiin ministeri Holmlundin (kok.) ja poliisijohtaja Paateron toimesta, hän valittaa.

“Työelämä kertoo suoraan, että viranomaisvalvonta ei toimi.”

Rajamäki kirjoittaa, miten EK, sen toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja ministeri Mykkänen ovat kovasti ajaneet työvoiman saatavuusharkinnan poistoa. Rajamäen näkemys on päinvastainen.

– Tarvitaan tarveharkintaa, joka perustuu siihen, onko työhön sopivaa työvoimaa työmarkkinoilla vai ei. Saatavuusharkinnan poisto luo juuri laittomat työmarkkinat ja laajat halpatyömarkkinat. Työehdot paperilla on helppo sopia, mutta jälkivalvontamme pettää täysin. Työsuojelutarkastajat tekevät 1600 ulkomaalaisvalvontatarkastusta. Alipalkan osalta annetaan vain ohjeet, miten asiat pitäisi hoitaa ilman velvoitetta mihinkään.

– Työelämä kertoo suoraan, että viranomaisvalvonta ei toimi. Kovat harmaat markkinavoimat ovat lyöneet iloisesti kättä sinisilmäisten kanssa.

Rajamäen mukaan maahanmuuton hallinta ja työmarkkinoiden vakaus on myös kotouttamisen ja kansallisesti hyväksytyn maahanmuuttopolitiikan edellytys.

– Ulkomaisen työvoiman valvonnan palautus ja laittomien työmarkkinoiden kuriin saaminen on työorjuuden ja ihmiskaupan torjunnassa ratkaisevaa.

– Kansalaisten luottamuksen palauttamisen kannalta on tärkeätä, ettei rikollisen toiminnan vetotekijänä käytetä sitä, että laittomasti maassa oleville rakennetaan neljän kuukauden työoikeuden ohituskaista ilman valvontaa suomalaisten asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin.

“Perussuomalaisillekin sopi pimeiden työmarkkinoiden valvonnan puute.”

Rajamäki kirjoittaa, että keväällä 2011 neuvoteltaessa Säätytalolla hallitusohjelmaa, SDP esitti pimeän ulkomaisen työvoiman valvontayksikön (PUT) uudelleen perustamista.

– Neuvotteluissa kielteisesti asiaan suhtautuva kokoomus hyväksyi kohdan vain muodossa: ”Laittoman ulkomaisen työvoiman käytön tutkintaa ja torjuntaa tehostetaan. Tähän erikoistuneen ja organisoidun poliisityön voimavaroja tehostetaan”.

– Kok/kd:n johdolla sisäministeriössä ei tapahtunut mitään, ja taaksepäin on menty myös nykyisessä Sipilän, Bernerin ja Orpon hallituksessa, jossa Perussuomalaisillekin sopi pimeiden työmarkkinoiden valvonnan puute.

– Samoin PS oli tiukasti rivissä, kun rahavallan ja kovien markkinavoimien toimesta vaadittiin halpatyömarkkinoita, työehtojen heikennyksiä, lomarahaleikkauksia, aktiivimallia, vuorotteluvapaan leikkauksia, työvoimapoliittisen koulutuksen alasajoa, koeajan pidennyksiä, työttömyysturvan leikkauksia ja karenssiajan pidennyksiä.

Karimäen mukan SDP on ollut johdonmukainen vaatiessaan harmaan talouden ja pimeän ulkomaisen työn valvontaa sekä vastustaessaan saatavuusharkinnan poistoa ja villiä ulkomaisen halpatyövoiman vyöryä.

– Yritysten tarvitseman ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinta on jo Suomessa EU:n väljintä. Ruotsi on ainut, joka on Kokoomuksen ja Keskustan oppien mukaisesti poistanut saatavuusharkinnan ja jäljet näkyvät.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE