Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri ja Tanssi

“Puhaltaa Kansallisteatterin edustalla istuvan Kiven patsaan eloon”

Cata Portin
Muusikko Niko Kumpuvaara ja näyttelijät (myös ohjaajat yhdessä Linda Wallgrenin kanssa) Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen esityksessä Aleksis Kivi.

20 000 euron suuruinen Kansallisteatterin Eino Kalima -palkinto myönnettiin Aleksis Kivi -klovneriateatteriesityksen ohjaajakolmikolle.

Demokraatti

Demokraatti

Keskiviikkona jaetun Eino Kalima -ohjaajapalkinnon saivat yhteisohjauksestaan Timo Ruuskanen, Tuukka Vasama ja Linda Wallgren näytetämöteoksessa Aleksis Kivi.

5 000 euron tunnustuspalkinnot myönnettiin Satu Linnapuomille Pakko jakaa -esityksestä ja Minna Leinolle Sanantuoja-esityksen ohjausksesta.

Kansallisteatterin, Red Nose Company -teatteriryhmän ja viiden muun teatterin sekä Kamariorkesteri Avantin kanssa yhteistuotantona valmistunut Aleksis Kivi sai kantaesityksensä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä helmikuussa 2022. Yleisö- ja arvostelumenestyksen saavuttanut esitys on palkittu myös valtion tiedonjulkistamispalkinnolla vuonna 2022. Red Nose Company valittiin myös Vuoden teatteriksi 2023.

Kivi-esitys kiertää edelleen Red Nose Companyn ohjelmistossa teattereissa, kulttuuritaloissa ja kouluissa ympäri maata.

KALIMA-PALKINNON raati, johon kuuluivat nyt Kansallisteatterin hallituksen puheenjohtaja Jukka Ruuska, Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Sanna Kangasniemi, Hufvudstadsbladetin kulttuuritoimittaja Barbro Enckell-Grimm, Demokraatin teatterikriitikko Eeli Vilhunen sekä raadin sihteerinä Kansallisteatterin dramaturgi Eva Buchwald, totesi Aleksis Kivi-esityksistä palkintoperusteluissaan näin:

”Esityksen monet elementit kuten teksti, musiikki ja visuaalinen ilme olivat hyvin hiottuja ja toimivat saumattomasti yhdessä, hienossa tasapainossa. Esityksen muoto, jossa on muun muassa klovneriaa, improvisaatiota ja loistava yleisökontakti, toi jotain uudenlaista ja raikasta Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle. Yhteispeli muusikkojen kanssa oli myös luovasti ja tarkasti mietitty.”

Muun muassa elämänmyönteiseksi, juhlavaksi, riemukkaaksi Aleksis Kivi -esitystä kiitellyt raati korosti myös ohjauksen kykyä säilyttää punainen lanka Kiven elämän ja tuotannon laajassa materiaalissa.

”Esitys käsittelee Kiven elämänvaiheet sekä rosoisen hauskasti että runollisen koskettavasti, ja onnistuu puhaltamaan Kansallisteatterin edustalla istuvan patsaan eloon.”

Eino Kalima -tunnustuspalkinnon saanutta Satu Linnapuomin ohjausta Pakko jakaa raati kehui hienoksi saavutukseksI nuorisoteatterin saralla.

”Esiintyjäryhmä on iso ja teksti episodimainen, ja kuitenkin kaikkien läsnäolo tuntuu luontevalta ja aidolta. Ohjaus onnistuu tuomaan esiintyjille sekä selkeää intoa, että hyvää kurinalaisuutta.”

Lisäksi raati totesi, että Satu Linnapuomin aikaisemmat Kansallisteatterissa tehdyt ohjaukset (Otteita ja Anne F) ovat myös olleet taitavia nuorten kanssa toteutuneita töitä. Lahjakas henkilöohjaus näkyy palkitsijoiden mielestä myös Linnapuomin uusimmassa ohjauksessa Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin.

Toisen tunnustuspalkinnon saanutta Minna Leinon kaksoisohjausta Surma/Sanantuoja raati arvioi näin:

”Esitys oli tiivis, tarkka ja hallittu kokonaisuus, jossa näyttämöllepano oli monella tavalla vaikuttava.- – – Ohjaaja oli valinnut kaksi Caryl Churchillin näytelmää ja yhdistänyt ne yhdeksi kokonaisuudeksi, tuomalla tällä tavalla lisäkerroksen molempiin teksteihin.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE