Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puhemies Norlén kommentoi nukkeprotestia – Vanhanen selvitti, mistä peruuntuneessa yhteisessä Turkin-matkassa oli kyse

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ruotsin parlamentin puhemies Andreas Norlén ei usko, että ”nukkekohu” vaikuttaa pitkällä tähtäimellä Ruotsin ja Turkin suhteisiin. Hän kuvaili kuitenkin Turkin suututtanutta nukkeprotestia ”vastenmieliseksi”.

Demokraatti

Demokraatti

Norlén on vieraillut tänään Suomessa. Kyseessä on puhemiehen ensimmäinen vierailu nimityksensä jälkeen ulkomaille ja se suuntautuu perinteisesti Suomeen. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ja Norlén tapasivat maanantaina ja pääaiheeksi nousi luonnollisesti Nato-jäsenyyden ajankohtainen tilanne.

Puhemiesten huomiseksi suunniteltu vierailu Turkkiin peruuntui viime hetkillä. Turkki kertoi peruneensa kutsun viime viikolla Tukholmassa nähdyn mielenilmauksen jälkeen. Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania esittävä nukke oli ripustettu jaloistaan roikkumaan Tukholman kaupungintalon edustalle.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ehti jo analysoida, että nuken ripustaminen oli jonkinlainen sabotaasi, jolla halutaan viivyttää tai estää Suomen ja Ruotsin Nato-prosessin eteneminen.
Vanhanen totesi, että Ruotsin pääministeri osaa arvioida tätä asiaa Suomea paremmin.

– Korostamme sitä, että meillä on Pohjoismaissa, Suomessa ja Ruotsissa, mielipiteenilmaisun vapaus. Erilaisia mielenilmaisuja on ja emme pysty niitä etukäteen kontrolloimaan, eivätkä valtiot sitä tee, Vanhanen sanoi puhemiesten yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Norlén piti nukke-mielenilmaisua vastenmielisenä. Hän muistutti, että yhteiskunnassa pitää sallia vapaa keskustelu, mutta poliitikkojen uhkailulle ei ole demokratiassa sijaa.

VANHANEN painotti, että puhemiehet eivät olleet menossa Turkkiin neuvottelumatkalle. Molemmat puhemiehet painottivat, että, että puhemiehet eivät ole neuvottelijoita, vaan se kuuluu hallitusten rooliin.

Lisää aiheesta

– Meidän tarkoituksemme oli käydä parlamenttien välillä keskustelua, ja omalta osaltamme vakuuttaa sitä, että Suomessa ja Ruotsissa tunnetaan tulevina Turkin liittolaisina kiinnostusta ja huolta hyvin monipuolisesti myös niistä turvallisuushaasteista, joita Turkilla on, Vanhanen kertoi.

Hänen mukaansa Pohjois-Euroopassa odotetaan Nato-jäseninä Turkin tukea.

– Ja vastaavasti me olemme tietysti sitoutumassa tukemaan Turkkia kaikessa, mikä Turkin turvallisuutta haastaa. Tämä oli matkan tarkoitus. Meidän matkallamme ja ratifioinnilla ei suoraan tässä suhteessa aikataulullista yhteyttä ollut.

TURKIN parlamentti on jäämässä vaalilomalle maaliskuussa. Vanhasen mukaan Suomella ja Ruotsilla on aikaikkunaa Nato-ratifioinnin kanssa vielä helmikuussa.

– En lähde arvioimaan mikä todennäköisyys ratifioinnille tänä aikana on. Sen voimme sanoa, että Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki Naton kriteerit uusille jäsenmaille.

Norlén kertoi puhuneensa puhelimitse turkkilaisen kollegansa kanssa, joka ei sulkenut ovia uudelle vierailulle Turkkiin. Hän ei uskonut, että viimeviikkoisesta episodista aiheutuu pitkäaikaisia ongelmia Ruotsin ja Turkin välille.

– Se on mahdollista, mutta kysymys on vielä avoin, Vanhanen kommentoi mahdollista uutta matkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE