Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

4.10.2018 04:59 ・ Päivitetty: 4.10.2018 04:59

Punaisen Ristin suomalaispäällikkö matkaa pelastustöihin Indenesian tuhoalueelle – tulivuorenpurkaus hidastaa matkaa

Indonesiassa pelastustyöntekijät kohtaavat suuria haasteita Sulawesin tuhoalueella, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg, joka on matkalla alueelle johtamaan Punaisen Ristin kansainvälistä operaatiota.

Ainakin yli 1 400 ihmistä on kuollut perjantaisen maanjäristyksen ja tsunamin vuoksi Palun kaupungissa ja sen ympäristössä.
STT tavoitti von Weissenbergin torstaiaamuna Indonesian Jakartasta, jossa hän odottaa mahdollisuutta päästä matkustamaan Sulawesin saarelle.

– Meillä on sellainen käytännön ongelma, että Sulawesilla oli tulivuorenpurkaus, joka on rajoittanut lentoja aika paljon. Toivon että pääsisin sinne päin tänä iltana. Mutta milloin pääsen Paluun, se on vielä epävarmaa, von Weissenberg kertoo.

Von Weissenbergin tehtävänä Palun alueella on kasvattaa Punaisen Ristin avustusoperaatiota. Indonesian Punainen Risti on ollut mukana pelastustöissä alusta lähtien, mutta nyt operaatiota on syytä saada laajennettua.

– Tässä on ollut yllättävän hidas kehitys, pitkälti siitä syystä, ettei kerta kaikkiaan ole päästy alueille Palun ulkopuolelle. Mutta nyt koneisto pyörii, ja lähipäivinä pyritään saamaan isoja määriä avustustarvikkeita sisään ja jakelu kunnolla pystyyn.

Olosuhteet Sulawesilla vaikuttavat von Weissenbergin mukaan pahoilta.

– Maanjäristys on aina yksi juttu, mutta tsunami luo siihen todella paljon lisähaasteita. Tsunami tuo valtavasti romua ja mutaa, se on ihan erityyppinen raivaustyö, von Weissenberg selvittää.

– Ja kun se on niin vuoristoinen alue, niin siellä on käytännössä tieverkosto vain rannikolla. Kun sitten on mutavyöryjä ja tsunami, niin voi kestää päiviä saada edes muutaman sadan metrin pätkä auki.

Muun muassa näiden yhteysongelmien takia Palun ympäristössä saattaa vieläkin olla kyliä, jonne pelastustyöntekijät eivät ole lainkaan päässeet.

Avustustyöntekijöille tärkeintä tässä vaiheessa on antaa ihmisille vettä, lääkitystä, ruokaa ja katto pään päälle. Myös väliaikaisia majoitustiloja pyritään parantamaan sellaisiksi, että niissä voi saada jonkinlaisen arjen pyörimään.

Von Weissenberg arvelee, että edessä on pitkä jälleenrakennusoperaatio, joka saattaa kestää pari vuotta tai pidempäänkin.

– Lombokilla tapahtui maanjäristys elokuussa, ja sen operaation suunnitelma tällä hetkellä on puolitoista vuotta. Veikkaisin että tämä on varmaan pidempään.

STT–ANSSI RULAMO

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU