Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puola haluaa sulkea rajojaan turvapaikanhakijoilta – Orpo ymmärtää ja tukee pääministeri Tuskia

AFP / LEHTIKUVA / LUDOVIC MARIN
EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet huippukokoukseen, jossa vieraana on presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Suomi tukee ja ymmärtää Puolan pääministerin Donald Tuskin esitystä siitä, että kolmannen valtion masinoimaan maahantuloon tarvitaan EU-tason lainsäädäntöä, pääministeri Petteri Orpo (kok.) toteaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hän kommentoi asiaa saapuessaan EU-maiden poliittisten johtajien huippukokoukseen torstaina.

Tusk on kertonut aikeistaan sulkea Puolan rajaa turvapaikanhaulta ja viitannut Suomen esimerkkiin. Orpo puolestaan sanoi, että jokaisen maan ei pitäisi joutua tekemään erikseen lainsäädäntöä, jossa on jännitteitä EU-lainsäädännön kanssa.

Useat oikeustieteilijät ovat arvioineet, että Suomen niin sanottu käännytyslaki on ristiriidassa muun muassa EU:n turvapaikanhakua koskevan sääntelyn kanssa kanssa. Myös komissio on kertonut selvittävänsä asiaa.

-  Kyllä minulla on se käsitys, että päämiespöydässä ja komissiossa on erittäin paljon ymmärrystä sille, että tämä ei ole normaali maahanmuuttokysymys, tämä ei ole normaali turvapaikanhakukysymys, Orpo sanoi.

Venäjä yhdessä Valko-Venäjän kanssa ohjaa hänen mukaansa siirtolaisia ilman asiallisia asiakirjoja rajoille.

-  Se on suora hyökkäys EU:n rajoja, EU:ta kohtaan. Ja hybridioperaatio.

MAAHANMUUTOSTA odotetaan kuuminta keskustelua EU-kokouksessa. Keskiössä on ennen kokousta ollut muun muassa juuri Puola, joka Tuskin rajakommentien lisäksi muun muassa aikoo olla laittamatta toimeen osaa EU:n yhdessä sopimasta turvapaikkasääntelyä koskevasta kokonaisuudesta.

Puola myös vastustaa sitä, että kokouksen loppulauselmiin tulisi kirjauksia maahanmuutosta.

Italian Giorgia Meloni on puolestaan emännöinyt ennen huippukokousta koordinaatiokokousta, jossa osa EU-maista on käsitellyt muun muassa mahdollisia uusia EU:n ulkopuolisia palautuskeskuksia.

Pääministeri Orpo ei osallistunut kokoukseen, mutta hänen mukaansa Suomi on valmis selvittämään kolmansien maiden kanssa tehtävää yhteistyötä ja tarkastelemaan mahdollisuuksia tämän tyyppisille ratkaisuille.

Orpo ei uskonut keskustelun etenevän salissa yksityiskohtiin, vaan pysyvän yleisemmällä tasolla yhteistyössä kolmansien maiden kanssa. Hän puhui ihmisistä, jotka tulevat ilman turvan tarvetta Eurooppaan ja joiden palauttaminen on vaikeaa.

-  Se on ihan selvää, että silloin me tarvitsemme jotain tämän tyyppisiä ratkaisuja.

“Me emme saa unohtaa Ukrainaa.”

Kokouksessa on paikalla myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, jonka on määrä esitellä voitonsuunnitelmaansa. Suunnitelma ei ole saanut pelkästään varauksetonta tukea, minkä lisäksi yhtenäisyyteen Ukraina-tuessa liittyy tällä hetkellä paljon epävarmuutta.

Zelenskyi sanoi kokoukseen saapuessaan, että tarkoitus on vahvistaa Ukrainaa mahdollisimman paljon, jotta Ukraina on valmis diplomatialle.

– Minusta on hienoa, että tämä suunnitelma ei ole kiinni Venäjän tahdosta – vaan kumppaniemme tahdosta.

Orpon mukaan kokouksesta tarvittaisiin vahva tukiviesti.

– Pitää saada selkeä ja vahva viesti, että EU jatkaa Ukrainan tukemista niin paljon ja niin pitkään kuin on tarvis. Tarvitaan tämä viesti täältä nyt. Me emme saa unohtaa Ukrainaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE