Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puoluelehden lakkauttanut vihreät perustaa nyt jäsenlehden – näin kommentoi vuodenvaihteessa irtisanottu entinen Vihreän Langan päätoimittaja

Vihreä Lanka lakkasi joulukuussa.

Puoluelehtensä Vihreän Langan vuodenvaihteessa lakkauttanut ja siitä paljon kriittistä palautetta saanut vihreät on nyt avannut Twitterissä, millaisia viestintään liittyviä toimia puolueelta on jatkossa luvassa. Journalismiin toimet eivät liity edelleenkään.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Olemme nyt siis puoluetoimistolla valmistelemassa puolueen jäsenille suunnattua, kaksi kertaa vuodessa lähetettävää jäsenlehteä. Kyseessä ei ole journalistinen julkaisu. Lisäksi panostamme entistä parempaan tiedonvälitykseen sähköisiä kanavia hyödyntäen, puoluesihteeri Veli Liikanen avaa.

Hän vastasi Twitterissä Ylen Politiikan toimittajan Robert Sundmanin asiaa koskevaan kysymykseen vajaa viikko sitten.

Liikasen mukaan vihreillä on käynnissä jäsenviestinnän uudistus. Siihen myös uusi jäsenlehti liittyy.

– Kysyimme syksyllä jäsenistöltämme ideoita ja ehdotuksia jäsenviestinnän kehittämiseen. Saimme lähes 300 ideaa, ja hyödynnämme niitä kehitystyössämme. Monissa ehdotuksissa on toivottu tietoa puolueen työstä myös painetussa muodossa, puoluesihteeri tviittaa.

Liikasen mukaan puolueen kehittämistyöhön liittyy myös puoluevaltuuskunnan loppuvuodesta tekemä päätös vahvistaa kentän ja vihreiden toimijoiden tukea.

– Se näkyy lisääntyneinä työtunteina ja uusina työntekijöinä vihreän toiminnan tukena ympäri maata.

Vihreän Langan entinen päätoimittaja Riikka Suominen kommentoi vihreiden tuoreita toimia Demokraatille.

Hän sanoo, ettei hänellä ole mitään vihreiden viestintää tai jäsenlehden tekoa vastaan, mutta sitä vastaan hänellä on, ettei puolue käytä rahaa journalismiin.

– Se olisi ollut arvokasta jäsenten palvelua.

– Varmaan on tarve jollain tavalla viestiä jäsenten kanssa. Se on minusta ihan ymmärrettävää, että siihen tehdään jäsenlehti. En tiedä tästä sen enempää, Suominen jatkaa.

Jäsenlehdestä hän itse kuuli Veli Liikasen tviitistä tammikuun 10. päivänä. Vihreiden jäsenenä Suominen oli saanut jo syksyllä puolueelta muiden jäsenten tavoin kirjeen, jossa pyydettiin ideoita jäsenviestintään.

Kysely saapui Suomisen mukaan jokin aika sen jälkeen, kun Vihreän Langan rahoituksen lakkauttamisesta oli päätetty puoluehallituksessa.
Suominen ei usko, että vihreissäkään ajateltaisiin jäsenlehden korvaavan journalismia.

– Ovathan vihreät ennenkin kertoneet suoraan tekemisistään, vaikka Vihreä Lankakin on ollut olemassa. Tämä on varmaan enemmän viestinnän kehittämistä. On kuitenkin sitten haluttu lehti. En kuitenkaan usko, että jäsenet liittävät lehteä Vihreään Lankaan, vaan se on puolueen normaalia yhteydenpitoa, Riikka Suominen sanoo.

Vihreän Langan irtisanottuja toimittajia ei ole Suomisen tiedon mukaan pyydetty jäsenlehteä tekemään.

– Jäsenlehti on ei-journalistinen, se on viestinnän tehtäviä vihreissä, Suominen huomauttaa tähän.

Suominen ei ole jäänyt Vihreän Langan lakkauttamisen jälkeen laakereilleen lepäämään. Kuukauden päästä häneltä ilmestyy romaani.
Lisäksi hän on lähdössä Eurooppaan apurahan turvin hakemaan muista lehdistä ja tutkimuslaitoksista tietoa ja vinkkejä ilmastonmuutoksesta tehtävän journalismin kehittämiseen.

Suominen painottaa, että ilmastonmuutoksesta on melko nopeassa aikataulussa tullut ”uusi muuttuja uutiskriteereihin”.

– Ihan samojen ongelmien kanssa toimittajat kamppailevat ympäri maailmaa. Asiasta uutisoinnista olisi saatava nykyistä helpommin lähestyttävää ja kiinnostavaa, jotta se kilpailisi ihmisten huomiosta vaikkapa tammikuun laihdutusvinkkien ja brittikuninkaallisten seuraamisen kanssa.

Viimeinen Vihreä Lanka ilmestyi 13. joulukuuta. Lehden verkkosivujen päivittäminen päättyi 20. joulukuuta.

https://twitter.com/VeliLiikanen/status/1215648228424720384

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE