Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puolustusministeri yllättyi sisäministerin ulostulosta – “Mykkäsellä on aikaisemminkin ollut tapana keskustella median kautta”

Hallituksen sisäinen tilanne näyttää jälleen rakoilevan sen jälkeen, kun sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi Ylelle, ettei hän aio esitellä eduskunnalle lakihanketta, jolla kaksoiskansalaisten pääsy estettäisiin Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin.

TOPI JUGA

Demokraatti

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) pitää Mykkäsen ilmoitusta yllättävänä “ottaen huomioon hallitusohjelman linjauksen”.

– Toivon, että ministeri Mykkänen tarkistaa kantaansa, Niinistö totesi Demokraatille keskiviikkona eduskunnassa.

Tuliko Mykkäsen kanta yllätyksenä?

– No ei, on matkan varrella ollut sellaista spekulointia.

Ilmoittiko Mykkänen aikeistaan ensin teille, vai menikö hän suoraan mediaan?

– Ei hän ole minulle näin suoraan asiaa tavannut. Mutta ministeri Mykkäsellä on aikaisemminkin ollut tapana keskustella median kautta. Niin käydään nyt sitten keskustelua vaikka Demokraatin kautta, Niinistö puuskahtaa.

Lisää aiheesta

Puolustusministeriö ja sisäministeriö ovat valmistelleet yhtä aikaa lakiehdotuksia, joilla kaksoiskansalaisten pääsy Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin estettäisiin.

Lakihankkeet saivat alkunsa keväällä 2017 pian sen jälkeen, kun Yle oli uutisoinut, miten Puolustusvoimat oli alkanut kohdella Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisten pääsy tiettyihin koulutuksiin ja virkoihin.

Tänään Mykkänen kuitenkin kertoi, miten sisäministeriö on harkinnan jälkeen Rajavartiolaitoksen osalta päätyneet siihen, että “tällaiseen kaksoiskansalaisuuden kieltoon ei ole tarvetta”.

– Turvallisuusselvitysten perustella voidaan jatkossakin rajavartioston koulutukseen valittavat valikoida, Mykkänen sanoi.

Niinistön mukaan puolustusministeriö aikoo jatkaa lakihankkeen edistämistä uutisesta huolimatta. Laki on tarkoitus tuoda eduskuntaan syksyn aikana ja saada voimaan ensi vuoden alusta.

– Ne ovat erillisiä lakeja, joita tässä muutetaan. Puolustusvoimien osalta muutetaan lakia Puolustusvoimista. Se koskee silloin upseerinvirkoja, niissä pitäisi olla lain voimaantulon jälkeen Suomen kansalainen. Toki erivapaus on mahdollinen. Ja sitten maanpuolustuskorkeakoulusta annetun lain muuttaminen, siinä hakija, joka hyväksytään maanpuolustuskorkeakouluun pitää olla Suomen kansalainen. Erivapaus on toki tässäkin mahdollinen, Niinistö selventää.

– Rajavartiolaitoksella oli sitten omat vastaavat lakinsa, joita heillä oli tarkoitus muuttaa. Mutta tarkemmin perustelemattomammasta syystä ministeri Mykkänen on nyt päätynyt toiseen ratkaisuun.

Niinistö huomauttaa, miten sekä puolustuslaitoksen että Rajavartiolaitoksen upseerit saavat koulutuksensa maanpuolustuskorkeakoulussa.

– Onhan se erikoista, jos olisi sitten erilaisia sääteitä.

Kokoomusminsiterit sooloilevat?

Kokoomuksen ministerit saivat myös viime viikolla risuja toimintatavoistaan, kun keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi suomi kokoomusministereitä huonosta aluepolitiikasta.

Lohi ja keskusta olivat närkästyneitä siitä, että ministeri Mykkänen siirsi kriisinhallintakeskuksen pois Kuopiosta ja oikeusministeri Antti Häkkänen perusti aivan uuden Tuomioistuinviraston Vantaalle – ei esimerkiksi Rovaniemelle tai Vaasaan.

– Olemme olleet vähän pahoillamme siitä, että keskustan ryhmän selkeästä viestistä huolimatta kokoomusministerit ovat omalla sektorillaan, toki ministeriön valtuuksin, tehneet päätöksiä, jotka ovat vieneet väärään suuntaan koko Suomen kehittämistä, Lohi totesi tuolloin eduskunnassa toimittajille.

Ministeri Niinistö, onko tässäkin kyse siitä, että kokoomusministeri vetää omaa linjaa pyytämättä ja yllättäen?

– Ottamatta kantaa aikaisempiin tapauksiin, koska ne eivät liity minun hallinnanalaani, totean vain kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolle: Kokoomuksen on syytä ryhdistäytyä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE