Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja haluaa sisäministerille täysjäsenyyden TP-UTVA:ssa – näin vastaa Kai Mykkänen

Ministeri Kai Mykkänen.

Kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) toisti eilen tiedotteellaan kantansa siitä, että hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista ministerivaliokuntaa (UTVA) pitäisi täydentäää pysyvästi sisäministerillä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kari painottaa, että ministerivaliokunnan kokoonpanon valuvika olisi luonnollista korjata tiedustelulakien säätämisen rinnalla vielä päättyvän vaalikauden aikana.

Kari muistutti, että sisäministeri toimii myös merkittäviä uusia valtuuksia saavan Supon vastuuministerinä. Ulkomaantiedusteluakin toteuttavan Supon vastuuministerin jättämiselle UTVA:n ulkopuolelle ei Karin mielestä ole perusteita.

Muutama vuosi sitten siirryttiin käytäntöön, jossa sisäministeri on käytännössä ollut jatkuvasti asiantuntijana läsnä olevana kokouksissa paikalla, vaikka muodollisesti ottaen hän ei kuulu UTVA:n varsinaisten jäsenten kokoonpanoon.

– Sisäministeri on ollut vakiintuneesti siellä asiantuntijajäsenenä ja se on sinänsä toiminut hyvin. On tietysti hyvä, että sisäisen turvallisuuden vastuuministeri on tietoinen ja keskusteluissa mukana. En suoraan halua ottaa UTVA:n kokoopanoon kantaa, miten se kannattaa rakentaa. Se on varmaan syytä keskustella presidentin ja pääministerin johdolla tarkemmin, sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) toteaa Demokraatille.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta valmistelee tärkeät ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä Suomen ulkosuhteita koskevat asiat, näihin liittyvät tärkeät sisäisen turvallisuuden asiat sekä tärkeät kokonaismaanpuolustusta koskevat asiat.

Ministerivaliokunta kokoontuu käytännössä yhdessä tasavallan presidentin kanssa, jolloin kokousta kutsutaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteiseksi kokoukseksi.

Eivätkö kuitenkin asiat painaisi pysyvän jäsenyyden suuntaan?

– Ne ovat painaneet siihen suuntaan, kun pysyväinen läsnäolojärjestely luotiin. En nyt halua tässä asianosaisenakaan sillä lailla lähteä ottamaan kantaa, pitäisikö sen olla täysjäsenyys. En omalta osalta näe, että sillä on mitään konkreettista tarvetta. Tieto kyllä nykyjärjestelyin kulkee riitävän hyvin ja päätöksiä pystytään tekemään, Mykkänen toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE