Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kotimaa

1.4.2021 09:46 ・ Päivitetty: 1.4.2021 09:46

Pursimies katseli naisalaistensa vaatteidenvaihtoa, käski nostamaan paitaa – sakkoa tuli monista teoista

Helsingin hovioikeus on tuominnut tapahtuma-aikana Rannikkoprikaatin aliupseerikoulun kouluttajana Puolustusvoimissa työskennelleen noin 50-vuotiaan pursimiehen esimiesaseman väärinkäyttämisestä, kunnianloukkauksesta ja palvelusrikoksista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Rangaistus on 60 päiväsakkoa, mistä hänen tuloillaan maksettavaa tulee 720 euroa. Pursimies on ollut pidätettynä virantoimituksesta tapahtumien jälkeen.

Hovioikeus katsoo, että pursimies oli vuonna 2019 Merivoimissa työskennellessään muun muassa katsellut naispuolisten varusmiesalaistensa vaatteidenvaihtoa, käskenyt naispuolista alaistaan nostamaan paitaansa, jotta näkee, näkyvätkö kylkiluut, ja käskenyt alaistaan pistämään itseensä tuntematonta lääkeainetta.

Pursimies oli myös tanssittanut naispuolisia alaisiaan, joista toisen hän oli vienyt ajoneuvolla yksin kasarmialueen ulkopuolelle.

–  Tanssitettavaksi joutuminen on ollut kummassakin tilanteessa kohdehenkilön kannalta epäasiallista, ahdistavaa ja nöyryyttävää, mikä seuraus (syytetyn) on täytynyt ymmärtää tai mitä seurausta hänen on ainakin täytynyt pitää varsin todennäköisenä, hovioikeus kirjoittaa päätöksessään.

Kunnianloukkauksen hovioikeus katsoi liittyneen siihen, että pursimies oli puhunut halventavasti alaisestaan.

Lisäksi pursimies oli oikeuden mukaan puuttunut puutteellisesti valvomassaan voimankäyttöharjoituksessa tapahtuneeseen ylilyöntiin, minkä aikana yhtä koulutukseen osallistuneista kuristettiin tarpeettoman kivuliaasti. Hovioikeus katsoo, että pursimiehen olisi varomääräysten mukaan pitänyt keskeyttää harjoitustilanne.

Pursimies kiisti kaikki syytteet.

Pursimies kiisti kaikki syytteet. Hän ei muun muassa kokenut, että olisi kohdellut alaisiaan nöyryyttävästi tai että voimankäyttöharjoituksessa olisi käytetty kiellettyä otetta.

Hovioikeuden mukaan syytteissä on eri tavoin ollut kyseessä pursimiehen esimiestyö, käyttäytyminen ja hänen suhteensa naispuolisiin alaisiinsa. Esimiesaseman väärinkäyttäminen edellyttää tahallista aktiivista toimintaa, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että esimiehellä olisi ollut nimenomainen tarkoitus kohdella alaisiaan esimerkiksi nöyryyttävällä tavalla.

Sotilasarvoltaan pursimies on merivoimien aliupseeri. Tämän lisäksi tuomittu työskenteli tapahtuma-aikaan myös kouluttajana ja joukkueenjohtajana.

Tapaus käsiteltiin sotilasrikosasiana suoraan hovioikeudessa. Syytteet hylättiin kahden muun Puolustusvoimien työntekijän osalta.

Sotilasrikoksiin voi syyllistyä vain sotilas tai muu sotilasrangaistussääntöjen alainen henkilö, kuten esimerkiksi Rajavartiolaitoksessa sotilasvirassa palveleva henkilö. Epäillyt sotilasrikokset tutkii Puolustusvoimat tai Rajavartiolaitos.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU