Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Putinistit ja laitavasemmisto löysivät yllätysyhteyden: molemmat toivovat Turkin pysäyttävän Nato-tiemme

Lehtikuva / AFP
Päätoimittajalta

Petri Korhonen

Kirjoittaja on Demokraatin vastaava päätoimittaja.

Tuskin koskaan Suomen historiassa Turkkiin on ladattu näin paljon salattuja toiveita. Niin hörhöistö kuin laitavasemmistokin haluavat maan torppaavan Suomen Nato-tien, koska itse he eivät siihen pysty.

Petri Korhonen

Demokraatti

Suomen putinistien, rokotevastustajien, turtiaislaisten ja tunnelisalaliittojen ystävien mediakanavat ovat ylistäneet alkukesän ajan Turkin, Türkiye-maan viisautta. Kuulemma nyt nähdään, miten homosteleva tai muuten vain turmeltunut länsi on polvillaan suoraselkäisen ja perinnearvoja kunnioittavan presidentti Erdoganin edessä.

Joidenkin somekeskustelujen perusteella meidän pitäisi olla kiitollisia Turkille, että se estää Suomen herroja menemästä Natoon eli väistämättömään sotaan Venäjää vastaan.

Oikeastihan monia palkatun hörhöistön ihmisiä ahdistaa ajatus Naton jäseneksi liittyvästä Suomesta, jossa Venäjä-kortilla pelotteleminen ei enää toimisi niin hyvin kuin ennen.

Toiset taas vastustavat lämpimikseen kaikkea, joka johtuu kuvitellun ”eliitin” ratkaisuista, liittyivätpä ne rokottamisiin, euroon tai sotilasliittoutumiiin.

Joka tapauksessa kaikki edellämainitut toivovat nyt, että Turkki joko pysäyttäisi kokonaan tai edes siirtäisi Suomen Nato-jäsenyyttä vuosikausiksi.

Tällöin yhteiskunnassa voisi jatkua epämääräinen, Venäjän vaikutusyrityksille ja painostukselle ihanteellinen harmaa aika – joka hyödyttäisi myös kotimaisen syvän päädyn huuhaatehtailijoiden omia bisneksiä.

Tälle joukolle on turha sanoa, että mielipidemittauksissa enemmistö suomalaisista kannatti Nato-jäsenyyden hakemista, ja eduskunnankin päätös oli lukemiltaan täysin selvä.

Yhtä vähän kansalaisten enemmistön kanta taitaa kiinnostaa vasemmistoliiton pientä mutta yhä äänekästä rauhantankkisiipeä.

Nato-jäsenyys on paha ja se pitää torpata, mutta mieluiten jonkun ulkopuolisen toimijan tekemänä.

Puolueen hallituspaikasta kun ei edes intomielisinkään kommunismilarppaaja halua luopua.

Siksi vähemmistöläiset panevat toivonsa samaan mahtiin kuin Putinin suomalaiset valetoimittajaliittolaiset ja rokotesaarnaajatkin: Turkkiin.

Eri syistä ja Turkin politiikkaa aidosti inhoten, mutta silti.

Erdoganin apu olisi heillekin tervetullutta.

Vasemmistoliiton viikonlopun puoluekokouksessa nähtiin paljon junttausta siitä, miten päätöksiin, ohjelmiin ja julkilausumiin pitäisi vastedes lisätä mahdollisimman paljon lausuntoja, joista Turkki varmasti suuttuisi.

Puolueen tavoiteohjelmiin näistä pääsi muun muassa PKK-järjestön poisto EU:n terroristilistalta, kurdien itsemääräämisoikeuden tukeminen sekä Turkin asekauppojen kielto.

Vähemmistövassaristo ehkä toivoo, että Kansan Uutisiaan aamiaispöydässään selaileva Erdogan näkisi linjaukset, ja vetäisisi kahvinsa väärään kurkkuun. Tämän jälkeen hän olisi Suomelle jos mahdollista vieläkin kiukkuisempi, ja estäisi sotilasliittoon menon.

Tilanne olisi vasemmistoliitolle win-win: kurdien oikeudet tulisivat kuulluiksi, eikä Suomi joutuisi Natossa asevaraisia turvallisuusratkaisuja lietsovien imperialistien käsikassaraksi.

Silti todennäköisesti Turkille suomalaiset koronankieltäjät, Fixit-skriimaajat ja kremlinnuolijat ovat yhtä yhdentekeviä kuin vasemmistoliiton tankie-vähemmistöläisetkin. Ankaran ei tarvitse piitata kenestäkään heistä päätöksiä tehdessään.

Mutta vaikka näiden erilaisten toimijoiden Turkki-toiveille irvaileminen on hauskaa, hymy hyytyy äkkiä kun katsoo mihin niin sanottu epäpoliittinen, tavisten Suomi luottaa: Turkkiin.

Vaikka Turkki rikkoo räikeästi ihmisoikeuksia, iskee roistomaisesti kurdialueille aina kun voi, ja tekee härskisti kauppaa Suomen ja Ruotsin kaltaisten rehellisten pikkumaiden turvallisuudella, suomalaisturisti luottaa yhä saavansa maasta haluamansa lomaelämykset.

Matkatoimistojen mukaan suomalaiset ovat alkukesällä ostaneet halpoja lomamatkoja Turkkiin yhtä vilkkaasti kuten ennenkin.

Toisaalta voi olla, että kaikista Turkkiin luottavista suomalaisista he luultavasti kärsivät valinnastaan konkreettisesti eniten: moni saa ansaitusti esimerkiksi turistiripulin. Politiikan Turkki-pelurit pääsevät helpommalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE