Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Pyrimme tietysti saamaan hieman lisää” – Teollisuusliiton Aalto perustelee sovintoesityksen hylkäämistä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Teollisuusliiton hallitus hylkäsi yksimielisesti valtakunnan sovittelijan esityksen teknologiateollisuuden työehtosopimukseksi. Puheenjohtaja Riku Aallon mukaan palkankorotustaso ei ollut riittävä.

Marja Luumi

Demokraatti

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat kertoivat ratkaisuistaan aamulla valtakunnansovittelijan toimistolla. Työnantaja olisi hyväksynyt sovittelijan eilen antaman sovintoesityksen.

Aallon mukaan liian alhaisen palkankorotustason lisäksi sen muoto ei ollut hyväksyttävissä eli mitkä palkankorotuksen osat menevät kaikille ja mitkä ovat työnantajan päätettävissä olevia.

– Ratkaisu olisi merkinnyt kahden vuoden aikana kaikille tulevaa palkankorotusta vähän yli viisi prosenttiyksikköä. Me olemme jo etukäteen kertoneet, että me tavoittelemme selkeästi isompaa palkankorotustasoa.

Valtakunnansovittelijan esitys rakentui kaksivuotiseen sopimuskauteen: kausi olisi päättynyt marraskuun lopussa vuonna 2024.

AALTO kertoi, että ensimmäiselle vuodelle oli tulossa 250 euron kertaerä, yleiskorotus ja työpaikkakohtainen erä, jotka yhdessä nostaisivat palkkoja 4,1 prosenttia. Aalto korosti, että kaikki työntekijät eivät olisi saaneet vastaavanlaista korotusta.

Toisena vuotena yleiskorotus ja työpaikkakohtainen erä olisivat tuoneet esityksen mukaan 2,5 prosentin palkankorotuksen.

– Nämä eivät olleet riittävät palkankorotukset tilanteessa, jossa inflaatio on kova ja hintojen nousut ovat kurittaneet jäseniemme kotitalouksia. Pyrimme tietysti saamaan hieman lisää, Aalto painotti.

Hän ei ryhtynyt avaamaan tarkemmin numeroita.

Aalto ei kommentoinut sitä, kuinka todennäköistä työtaistelutoimien alkaminen ensi viikolla on.

– Haluamme saada tämän ratkaistua mahdollisimman nopeasti toivottavasti ennen kuin lakot alkavat. On sovittelijan käsissä, milloin hän meidät tänne kutsuu.

Teollisuusliiton puheenjohtaja kertoi, että työriidan osapuolet pohtivat puolin ja toisin viikonlopun yli, miten tästä jatketaan.

– Olemme valmiudessa tulla heti, kun sovittelija meidät tänne kutsuu käymään keskustelua.

SAK:N LIITOT ovat aiemmin kertoneet yhteisestä koordinaatiosta liittyen tes-neuvotteluihin ja järjestöllisiin toimiin. Muun muassa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on ilmoittanut lakkovalmiudestaan, jos teknologiateollisuuden palkkasolmu ei aukea.

Aalto ei lähtenyt arvuuttelemaan muiden liittojen mahdollisia toimia.

– Se on AKT:n asia, mitä tekevät ja he ilmoittavat siitä itse. Ei ole minun asiani käydä läpi, miten muut liitot reagoivat tai mitä päätöksiä tekevät.

Kertaerän suuruus korjattu, 250 euroa, ei 850 euroa, kuten jutussa kerrottiin aiemmin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE