Huvudnyheter

Qvintus: Finland behöver ett omfattande experiment om kortare arbetstid

Simon Bergman/FSD
FSD:s ordförande Dimitri Qvintus.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus kräver ett omfattande experiment om kortare arbetstid. Han understryker att det är ett experiment.

ABL

 

 

Enligt Qvintus ska experimentet avgöras i regeringsförhandlingar och det ska höra till nästa regerings topprojekt.

“Visionen behöver inte vara en fyradagars arbetsvecka, utan visionen måste vara ett bättre arbetsliv. Det är min vision och för att åstadkomma ett bättre arbetsliv behövs omfattande information och fakta, om vad som behövs för att bygga ett sådant. Basinkomstexperimentet gav oss politiker mycket värdefull information för att reformera socialförsäkringen.”

“Det handlar inte om att förkorta arbetstiden enligt lag. Det handlar om att organisera ett omfattande experiment där man kan ta hänsyn till kortare arbetstid på olika sätt. Det kan vara fyra dagars arbetsvecka, sex timmars arbetsdag eller längre ledigheter mellan längre arbetsperioder. Vi behöver information om vilka effekter kortare arbetstid har.”

Qvintus påminner att det finns många orsaker för att förbättra arbetslivet.

“Psykiska problem och utbrändhet hos unga är ett allvarligt problem. Vi vill förlänga arbetskarriären på slutet, men vi märker att äldre anställda och de som jobbar fysiskt inte orkar. Samtidigt vet vi att människor värdesätter fritiden ännu mer. Vi behöver ett experiment eftersom det ger oss värdefull information som gör att vi kan förbättra arbetslivet och hitta sätt att förlänga arbetskarriären. Det är i allas intresse att människor mår bättre i arbetslivet. Kreativitet föds i vila.”

Qvintus är besviken över hur negativt experimentet har setts på.

“Jag är mycket förvånad över att vissa avfärdar det utan någon diskussion. Arbetslivskvalitet diskuteras alldeles för lite. Det finns alldeles för få förslag för att förbättra arbetslivets kvalitet. Det är en ohållbar väg och jag kan inte förstå varför någon är mot ett experiment som erbjuder information och fakta.”

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE