Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

28.2.2018 17:19 ・ Päivitetty: 28.2.2018 17:19

Raha-automaattiyhdistys Paf tuomittiin yhteisösakkoihin rahanpesujutussa – sakon suuruus 50 000 euroa, syyttäjä vaati 14-kertaista summaa

Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistys Paf tuomittiin keskiviikkona yhteisösakkoihin rahanpesujutussa, jossa yksi sen asiakkaista pelasi yhtiön pelejä kavalletuilla rahoilla.

Käräjäoikeus tuomitsi Pafin tuottamuksellisesta rahanpesusta, koska yhtiö antoi naisen pelata isoilla summilla selvittämättä rahojen alkuperää. Oikeuden mukaan Paf toimi törkeän huolimattomasti.

Paf tuomittiin 50 000 euron yhteisösakkoon. Syyttäjä oli vaatinut yhtiölle 700 000 euron sakkoja. Syytteessä oli myös Pafin entinen toimitusjohtaja Anders Ingves, mutta hänen syytteensä hylättiin. Sakon suuruus on siis 14 kertaa pienempi, kuin syyttäjän vaatima määrä.

Pelaamisesta huolestuttiin, mutta rahoista ei kysytty.

Kirjanpitäjänä työskennellyt nainen on tuomittu useista kavalluksista ja törkeistä kavalluksista. Hän käytti syyttäjän mukaan vuosina 2009–2012 Pafin peleihin kaikkiaan yli kaksi miljoonaa euroa, joista noin 800 000 euroa oli rikoksilla hankittuja ja loput pelivoittoja.

Oikeuden mukaan Paf ei yrittänyt selvittää rahojen alkuperää, vaikka yhtiössä oli huolestuttu naisen runsaasta pelaamisesta. Naiselle soitettiin ensimmäisen kerran kesällä 2011 tarkoituksena selvittää, onko hänen pelaamisensa hallitsematonta.

Yhtiön toimintatapojen mukaisesti asiakkaille esitetään sarja kysymyksiä, joilla Paf haarukoi mahdollisia ongelmapelaajia. Kysymyssarjassa ei kuitenkaan kysytä pelirahojen alkuperästä, eikä oikeus löytänyt näyttöä, että sitä olisi kysytty naiseltakaan.

Lisää aiheesta

Oikeuden mukaan Paf myös tiesi naisen ammatin ja sen, etteivät hänen pelaamansa summat selity kirjanpitäjän tyypillisillä ansioilla. Lisäksi Paf olisi voinut selvittää naisen tuloja esimerkiksi verottajalta, oikeus huomautti.

Sai jatkaa pelaamista rahanpesuilmoituksenkin jälkeen.

Paf teki keskusrikospoliisille ilmoituksen rahanpesuepäilyistä tammikuussa 2012. Oikeus katsoi, että näin Paf sinänsä täytti raportointivelvollisuutensa.

Ilmoitus ei kuitenkaan johtanut jatkotoimenpiteisiin KRP:ssä eikä myöskään Pafissa, koska yhtiössä oltiin käsityksessä, ettei toimenpiteitä tarvita elleivät viranomaiset niitä vaadi.

Sen sijaan Paf antoi naisen jatkaa pelaamista. KRP:lle tehdyn ilmoituksen jälkeen nainen siirsi pelitililleen vielä noin 580 000 euroa.

Pelitili suljettiin lopulta naisen omasta aloitteesta lokakuussa 2012. Oikeuden mukaan Pafin olisi pitänyt tehdä se jo aiemmin.

Paf kiistää, että asiasta olisi koitunut yhtiölle hyötyä. Oikeus katsoi kuitenkin yleisen elämänkokemuksen ja todistajienlausuntojen perusteella Pafin hyötyneen siitä, että se antoi naisen pelata KRP-ilmoituksen jälkeenkin.

Oikeudessa ex-työntekijä kertoi, että suurin osa Pafin liikevaihdosta tulee pieneltä määrältä pelaajia, jotka pelaavat isoilla summilla. Oikeuden mukaan tämä puhuu sen puolesta, että Paf halusi tällaisia suurasiakkaita peleihinsä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU