Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Rahan valtaa: eriarvoisuutta, ristiriitoja ja uhka maapallon elonkehälle

Englannin vesihuolto on yksityistetty. Markkinafundamentalismin nimissä Englannissa jopa luonnolliset monopolit myytiin sijoitusyhtiöille. Kolme vesiyhtiötä pitää pääkonttoriaan Caymansaarilla, joka on yksi huomattavimpia veroparatiiseja. Näin siitä huolimatta, että valvojaviranomainen on vaatinut niitä purkamaan veroparatiiseihin johtavat omistusyhtiöketjutukset.

Veikko Räntilä

Nämä yhtiöt Southern Water, South East Water ja Welsh Water kieltävät sijoittuneensa Caymansaarille sen takia, että ne saisivat verohelpotuksia. Ne eivät yhtä lukuun ottamatta ole maksaneet viime vuonna yhtiöveroa. Tämä yksi maksoi 33,8 milj. punnan voitoista 1,9 milj. puntaa veroa, vajaa kuusi prosenttia. Neljä yhdeksästä vesi- ja jätevesiyhtiöstä on luokiteltu huonoiksi ja kehitystoimia vaativiksi. Englannissa yksityistetyistä yhtiöistä 11 on pörssilistattuja ja muut sijoitusyhtiöiden tai omaisuudenhoitoyhtiöiden omistamia.

Yleinen kritiikki on kohdistunut niiden omistajien veroparatiisisijaintiin, suuriin toimitusjohtajapalkkioihin ja suuriin osinkoihin samoin kuin saman aikaisesti alan investointien puutteeseen. Firmoja on arvosteltu mm. siitä, etteivät ne korjaa verkoston vuotoja.

Vesihuollon varoittavia yksityistämisesimerkkejä on mm. Tallinna monine ongelmineen

Englanti on ainoa maa maailmassa, jossa on täysin yksityistetty vesi- ja jätevesihuolto. Siellä omistus siirtyi valtiolta yksityisille alueellisille monopoleille 1989. Näillä yhtiöillä on ketjutettuja omistusrakenteita Caymanin kautta mm. Jerseylle. JPMorganin varallisuusyhtiö ja UBS investointipankin vastaava tytäryhtiö omistavat Southern Watersin. Kokonaisuutena sen omistusrakenne on mutkikas sisältäen yhteensä 25 ketjutettua yhtiötä.

Vesihuollon varoittavia yksityistämisesimerkkejä on mm. Tallinna monine ongelmineen. Jyväskylän johto ja poliittinen eliitti suunnittelivat kaupungin energia- ja vesiyhtiön yksityistämistä, mutta laaja kansalaismielipide, yli 40 000 allekirjoittajan adressi esti sen. Rahapiirit käyvät neuvotteluja paikallisten poliittisten johtohenkilöiden kanssa ja lobbaavat kunnallishallintoja näissä kysymyksissä.

Fortumin sähköverkon myyminen kansainvälisille sijoittajille oli vastaava fiasko

Suomessa markkinafundamentalismin /uusliberalismin ideologia ei ole päässyt syöpymään niin syvälle kuin anglosaksisessa maailmassa. Vaara on olemassa, että hankkeet pulpahtavat yllättäen esiin.

Fortumin sähköverkon myyminen kansainvälisille sijoittajille oli vastaava fiasko. Hankkeen toteuttaneet poliitikot jatkavat edelleen toimintaansa ja kansa maksaa Carunan kohtuuttomia siirtohintoja veroparatiiseihin. Omistajayhtiöt käyttävät korkovähennysjärjestelyä ja tuottavat valtiolle vuosittain 10 miljoonan euron verotulomenetykset.

USA:n talousrikosviraston tietovuodon paljastamat asiakirjat kertovat rikollisen rahanpesun levinneen finanssimaailmaan kuin syöpä levittäen etäpesäkkeitään. New Yorkin ylin pankkivalvoja totesi likaisen rahan saastuttaneen koko pankkijärjestelmän. Pankinjohtajien tehtävänä on ilmoittaa näistä hämäristä puuhista virastolle. He tekevät sen epätarkasti, myöhästyneenä ja puutteellisesti ja vain osin. Saksan syyttäjäviranomainen sakotti pankkeja 15,8 milj. dollarilla niiden jättäessä näitä ilmoituksia tekemättä ainakin 600 tapauksessa. Rahanpesu jatkuu eikä ketään ole syytetty eikä tuomittu. Rikollisuus kannattaa, tuhansien miljardien dollarien siirroista saadut järjestelypalkkiot ja korot voivat olla jopa miljardin dollarin tasolla. Siihen nähden noin 16 miljoonan dollarin sakot ovat pikkurahaa. Pankinjohtajat ovat tässä rikollisuuden valvontaroolissaan kuin kettuja kanatarhan vartijoina.

Turha luulla, että Suomen pankit poikkeaisivat tästä kuvasta, voitontekomahdollisuudet menevät laillisuuden edelle

Rahanpesun volyymi on 2-5 % maailman BKT:sta. Eräät arviot kertovat Britannian BKT:n yhteyden rahanpesuun olevan jopa 15 %. Näitä rahoja liikuttelevat pankit veroparatiiseihin ja takaisin. Keskeisiksi laittomien toimien keskuksiksi ovat paljastuneet Caymansaaret ja Jersey. Lontoo on Venäjän oligarkkien suosima järjestelypaikka laillistamisen ja arvovallan saamiseksi likaiselle rahalle. Tämä kasvattaa Kremlin vaikutusvaltaa Englannissa. Rahanpesubusiness toi Englantiin turvallisuusuhan. Turha luulla, että Suomen pankit poikkeaisivat tästä kuvasta, voitontekomahdollisuudet menevät laillisuuden edelle.

Samalla kun Wall Street kertoi kuluvan vuoden ensipuoliskon finanssituotteiden voittojen nousseen ennätyslukemiin, paavi Franciscus esitti perustavaa kritiikkiä kapitalismista. Hän totesi sen aiheuttavan suurta eriarvoisuutta, valtaeroja, uhan maapallon elonkehälle ja lisääntyviä ristiriitoja. Hän vaati talouteen demokratiaa, YK:n toimesta perustettavaa yhteistä rahaa sekä uudenlaisia omistuksen muotoja; yhteistä omistusta, julkisen omistuksen lisäämistä ja osuuskuntamuotoista yritystoimintaa.

Paavi taitaa mennä monen ns. edistyksellisen poliittisen liikkeen ohi vasemmalta.

 

Veikko Räntilä

kirjoittaja on Ajatuspaja Tampereen jäsen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE