Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Rakennusmies Reijon seikkailut baletin maailmassa

Antti Keinänen ja Maksim Tšukarjov tarjoavat pikkumuksuille ensikosketusta baletin maailmaan Kansallisbaletin lastenproduktiossa Ämpärimies.

Suomen Kansallisbaletti, Oopperan lämpiö

Ämpärimies

Koreografia Anandah Kononen – Musiikki Matti Kallio – Tarina Sirke Happonen ja Anandah Kononen – Lavastus ja puvut Anna Kontek Rooleissa Antti Keinänen, Stefania Cardaci, Sari Ikonen, Maksim Tšukarjov, Juha Laukkanen

Kansallisbaletin uusi lasten pienproduktio Ämpärimies on yhtä aikaa sekä yleissivistävä että viihdyttävä. Se myös onnistuu vangitsemaan kohderyhmänsä, eskari- ja alaluokkalaisten, mielenkiinnon jopa niinkin epäteatterimaisissa olosuhteissa kuin oopperan parvilämpiössä, jossa ei kovin paljon ole mahdollisuuksia teatteriteknisiin temppuihin.Sirke Happonen ja esityksen koreografiasta vastaava Anandah Kononen ovat luoneet näppärän ja vauhdikkaasti etenevän tarinan, jossa tutustutaan myös Kalevalaan.

Rapistuneessa balettisalissa harjoitellaan Kalevala-balettia. Itsevaltainen balettimestari määrää muitta mutkitta salia korjaamaan tulleen rakennusmiehen, Reijon, paikkaamaan puuttuvaa Väinämöisen esittäjää. Tietenkään tanssi ei suju Reijolta noin vain, mutta vähitellen kaikki lutviutuu. Siinä sivussa kehittyy pieni rakkaustarina. Tapahtumiin vaikuttaa myös salaperäinen ämpäri ja varsinkin sen sisältö.

Konosen sujuva koreografia tulee esityksen kuluessa sen enempää osoittelematta esitelleeksi baletin liikekielen perusasiat ihan näyttäviin nostoihin ja hyppyihin asti. Ilmaisullisesti mukana on niin komiikkaa kuin jännitystäkin.

Esityksen visuaalisuus keskittyy lavastukseen ja erityisesti pukuihin, joihin Anna Kontek on luonut sitä näyttävyyttä ja sadunomaisuutta, joka usein on tyypillistä balettiteoksille. Matti Kallion monipuolisessa musiikissa vilahtelee eri musiikkilajeja aina afrikkalaisin rumpuihin asti.

Kokonaisuus ei kuitenkaan olisi niin mainio ilman tehtäviinsä taidolla ja sydämellä paneutuneita esittäjiä.

Ensiesityksessä rakennusmies Reijona valloitti Antti Keinänen. Kalevala-baletin naistähtenä ja Reijon tunteiden kohteena Stefania Cardaci oli juuri niin viehättävä kuin tarinan sankarittaren kuuluukin. Sari Ikonen esityksen muissa naisrooleissa oli ilmeikäs ja temperamenttinen ja Maksim Tšukarjov eri miestehtävissä miehekkään salskea.

Balettimestarin puheroolissa debytoi Kansallisbaletin riveissä Nukketeatteri Sytkyistä tuttu Juha Laukkanen. Hän oli kasannut rooliinsa kaikki hahmon tyypilliset kliseet sortumatta kuitenkaan liialliseen yliampuvuuteen. Balettimestari myös piti huolen, että katsojat pysyivät kärryillä kunkin harjoiteltavan Kalevala-kohtauksen sisällöstä lukemalla tapahtumat ”harjoitusmuistiinpanoistaan”.

Ämpärimies on mainio ensikosketus baletin maailmaan, joten toivottavasti se lämpiöesitysten lisäksi lähtee kiertueelle muuallekin.

Annikki Alku

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE