Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Raportit: Kolmansista maista saapuvien maahanmuuttajanaisten on vaikea työllistyä Suomessa – hidastaa kotoutumista

LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN
Maahanmuuttajaopiskelijoita Suomen Diakoniaopiston lähihoitajaryhmän tunnilla Diakoniopistolla Helsingissä 28. elokuuta 2019.

Kolmansista maista saapuvien maahanmuuttajanaisten on vaikea työllistyä Suomessa. He työllistyvät meillä toiseksi huonoiten Pohjoismaista, selviää Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) tuoreista raporteista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Matala työllistyminen hidastaa maahanmuuttajanaisten kotoutumista. Kun Eurostatin työvoimatilastojen mukaan vuonna 2020 suomalaisnaisten työllisyysaste oli reilut 70 prosenttia, se oli kolmansista maista Suomeen muuttaneiden naisten kohdalla yli 40 prosenttia. Eurostatin luvussa eivät ole mukana maassa pitempään oleskelleet maahanmuuttajataustaiset naiset, jotka ovat saaneet Suomen kansalaisuuden.

Haaste päästä suomalaisille työmarkkinoille koskee niin korkeasti koulutettuja kuin heikon koulutuksenkin saaneita maahanmuuttajanaisia.

Naisten matalaa työllistymisastetta ja hidasta työllistymiskehitystä selittävät muun muassa maahanmuuton syyt, kulttuuriset tekijät ja sukupuolittuneet työmarkkinat. Maahanmuuttajanaisten työllisyysaste on huomattavasti matalampi kuin maahanmuuttajataustaisilla miehillä.

Työllistymisen esteet liittyvät korkeisiin kielitaitovaatimuksiin.

KOLMANSISTA maista Suomeen saapuneilla naisilla yleisin maahanmuuton syy on perhe, jolloin perheen perustamiseen ja lastenhoitoon liittyvät velvoitteet ajoittuvat juuri kotoutumisen alkuvuosiin. Siksi he eivät suuntaa heti työmarkkinoille.

EMN-tutkimuksen Suomen kansallisessa raportissa todetaankin, että varhainen kontakti työmarkkinoille olisi tärkeää, mutta että nykyinen kotoutumismalli ei tätä tue. Kotoutumislakia ollaan parhaillaan uudistamassa.

Maahanmuuttajanaisten työllistymisen esteet liittyvät korkeisiin kielitaitovaatimuksiin niillä aloilla, joilla naiset yleisimmin työskentelevät eli sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla, asiakaspalvelutehtävissä tai opettajina.

Myös asenteet vaikeuttavat työllistymistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE