Politiikka
8.6.2016 14:47 ・ Päivitetty: 8.6.2016 15:15
Raportti paljasti pitkän puutelistan — Taavitsainen: ”Hallituksen leikkaukset osuvat vammaisiin”
Eduskunnan Vammaisasiain yhteistyöryhmän varapuheenjohtajan, SDP:n kansanedustajan Satu Taavitsaisen mukaan yhteiskuntan toiminnan eettisyys ja moraalisuus mitataan siinä, kuinka pidämme huolta heikoimmista, kuten vammaisista, vanhuksista ja lapsista.
Eduskunnassa on oikeusasiamiehen toimintakertomus vuodelta 2015. Erityisenä valvontakohteena on ollut vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutuminen.
— Eduskunta hyväksyi vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan YK:n yleissopimuksen demareiden hallituskaudella maaliskuussa 2015. Sopimus tulee voimaan kymmenen vuoden valmistelun jälkeen ylihuomenna perjantaina 10.6.2016. Tämä on erittäin tärkeä ja odotettu vammaisten oikeuksien toteutumisen kannalta.
Taavitsainen on kuitenkin huolissaan siitä, että oikeusasiamiehen raportin mukaan vammaisten henkilöiden yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet eivät toteudu. Puutteita on toimitilojen esteettömyydessä, asioinnin saavutettavuudessa ja laitoshoidossa itsemääräämisoikeuden rajoittamiskäytännöt vaihtelevat. Myös vammaisten lasten sosiaali- ja terveyspalvelut ovat riittämättömiä, kertoo Taavitsainen.
— Vammaisilla ihmisillä ja heidän läheisillään on valtava määrä tyytymättömyyden ja pettymyksen kokemuksia. Ensi vuosi on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi. Vuoden teemana on ”Yhdessä”. Toivon, että yhdessä tarkoittaa aitoa yhdenvertaisuutta ja oikeusasiamiehen raportin epäkohdat saadaan ripeästi korjattua.
Taavitsainen muistuttaa, että vammaisten oikeuksien toteutuminen vaatii käytäntöjen parantumista ruohonjuuritasolla. Monet kunnat leikkaavat rahaa vammaispalveluistaan ja hallitus on tuonut valmisteluun oman säästötavoitteensa, mikä on johtanut ministeri Juha Rehulan (kesk.) suunnitelmaan rajata yli 75-vuotiaat vammaiset vammaispalvelulain piiristä.
— Hallituksen leikkaukset osuvat vammaisiin. Miten hallitus aikoo saada vammaisten asemaa parannettua, kun lähtötilanne on tämä? Taavitsainen kysyy.
Taavitsaisen mukaan on tärkeä normien purussa muistaa, että osassa on kyse kauan taistelluista normeista, joilla suojellaan erityisryhmien mahdollisuutta tasavertaiseen elämään muiden kanssa.
— Esteettömyydestä ei saa purkaa normeja. On muistettava, että esteettömästä ympäristöstä ja palveluista hyötyvät kaikki. Jo nyt ja tulevaisuudessa yhä suurempi osa suomalaisista on ikääntynyttä ja kulkee erilaisten apuvälineiden kanssa, tai ovat huonokuuloisia tai heikkonäköisiä. Esteettömyydestä ei ole kellekään mitään haittaa.
SDP:n kansanedustajan mukaan elämä on parasta kuntoutusta ja niin vammaisten, vanhusten kuin kaikkien muidenkin ihmisten on päästävä kulkemaan ja liikkumaan.
SDP on julkistanut tänä keväänä oman vammaispoliittisen ohjelmansa, joka perustuu sosialidemokratian keskeisiin arvoihin: ihmisarvon ja vapauden kunnioittamiseen, tasa-arvon toteuttamiseen, yhteisvastuuseen ja oikeudenmukaisuuteen.
— Arvostamme moninaisuutta ja ihmisten erilaisuutta ja haluamme rakentaa Suomea, jossa vammaiset henkilöt ovat aktiivinen ja yhdenvertainen osa yhteiskuntaa, eivät marginaalissa, eivätkä yhteiskunnan reunoilla. Vammaisten henkilöiden yhdenvertainen osallisuus yhteiskunnassa tarkoittaa hyvää yhteiskuntaa kaikille.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.