Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

8.5.2020 16:13 ・ Päivitetty: 8.5.2020 16:13

Raportti väläyttää shokkilukua: 7,5–10 miljardia – ”Kun lasketaan yhteen Kataisen-Stubbin ja Sipilän hallitusten sopeutukset, päästään aika lailla tuohon mittaluokkaan”

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander luonnehtii Vihriälän viisaiden koronaraporttia johdonmukaiseksi ja erittäin kunnianhimoiseksi.

Simo Alastalo

Demokraatti

Vesa Vihriälän johtama ryhmä julkisti tänään valtionvarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman raportin, jossa pohditaan keinoja koronakriisistä selviämiseen.

Raportti sisältää kolmeen osaan jakautuvan ohjelman, jossa parhaillaan käynnissä olevaa kriisin ensihoitoa seuraa elvytys ja lopulta massiivinen kooltaan 3–4 prosenttia bruttokansantuotteesta oleva sopeuttaminen.

– Kun lasketaan yhteen Kataisen-Stubbin ja Sipilän hallitusten sopeutukset, päästään aika lailla tuohon mittaluokkaan, Spolander sanoo.

Rahassa mitattuna summa olisi 7,5–10 miljardia euroa. Ohjelma jakautuisi useammalle vuodelle. Vihriälän ryhmän mukaan sopeutukset toteutettaisiin 2020-luvun aikana.

– Olisihan tämä kaiken jo tehdyn päälle iso ponnistus. Kokonaisuus vaatii kaiken kaikkiaan hyvin kunnianhimoista talouspolitiikan toimeenpanoa. Millainen on se poliittinen pääoma, joka riittää tämän tyyppisen ohjelman läpiviemiseen, Spolander kysyy.

Raportissa ennakoidaan Suomeen tälle vuodelle 9 % BKT-pudotusta. Luku on rajumpi kuin valtiovarainministeriön myönteisemmässä skenaariossa, jossa BKT:n arvioidaan laskevan 5,5 prosenttia. Spolander ei vielä hylkää ministeriön omaa ennustetta. Uusi valmistuu juhannukseksi.

Lisää aiheesta

– Valuuttarahaston ja komission ennusteissa Suomen tuotannon on arvioitu supistuvan noin 6 prosenttia tänä vuonna. Tähän nähden tämä meidän ennusteemme on edelleen ihan hyvin sopusoinnussa.

”Ajatuksena on hakea verotuskohteita, jotka eivät iske kasvun edellytyksiin.”

Maailmantalouden näkymät ovat synkentyneet siitä, kun VM ennusteensa laati. Toisaalta Suomen talous ei ole Spolanderin mukaan ollut aivan niin suljettu kuin pahimmillaan ennakoitiin.

– Yhdeksän prosenttia on paljon synkempi skenaario, mutta en osaa sanoa kuinka paljon meidän ennustetta pitäisi tarkistaa. Voi olla, että se 5–6 prosenttia tarkentuu vielä heikompaan suuntaan.

Myös Vihriälän ryhmän BKT-skenaario on laskettu valtiovarainministeriössä.

– Heidän antamillaan oletuksilla. Tilaustyönä, Spolander sanoo.

Veronkorotuksia ja menoleikkauksia sisältävä sopeutusehdotus, raportissa kipupaketiksi kutsuttu ohjelma, ei ole Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen suuri.

– Onhan meillä ollut esimerkiksi 1990-laman jälkeen aikamoinen matokuuri Lipposen 1:n ja 2:n hallituksen aikana.

Vihriälän ryhmän esittämä verokokonaisuus ei Spolanderia yllättänyt. Samoja asioita ovat pitäneet esillä OECD, Euroopan komissio, IMF ja valtiovarainministeriön virkamiehet.

– Ajatuksena on hakea verotuskohteita, jotka eivät iske kasvun edellytyksiin. Esillä on ympäristölle haitallinen tuotanto ja kulutus ja alennetut ALV-kannat.

Spolander luonnehtii pakettia kokonaisuudeksi, jonka toista osaa ei olisi ilman toista.

– Olisi vaikea ajatella, että olisi esitetty noin mittavaa elvytyspakettia, jos sen rinnalla ei olisi esitetty sopeutusta. Nämä ovat pari.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU