Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

8.5.2020 10:58 ・ Päivitetty: 8.5.2020 11:29

SAK arvioi tuoretta raporttia: ”Taantumaa ei pidä syventää julkisen talouden sopeutuksella”- keskusjärjestö ei innostu suorista yritystuista

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n mielestä nyt on elvytyksen aika.

Demokraatti

Demokraatti

Työelämäprofessori Vesa Vihriälän vetämä ryhmä selvitti koronakriisin taloudellisia vaikutuksia ja esitti toimenpiteitä, joilla taloudelle aiheutuvia vaurioita voidaan pienentää ja palauttaa Suomi kestävän kasvun, korkean työllisyyden ja kestävän julkisen talouden uralle.

Työryhmä pitää yritysten tukemista kriisissä tärkeänä, mutta korostaa, että kriisin pitkittyessä kaikkia yrityksiä ei voi pelastaa. Tukien painopistettä pitäisi siirtää pääomasijoituksiin perustuviin tukielementteihin.

‒ Yritystukia suunniteltaessa on pidettävä kirkkaana mielessä kansantalouden ja julkisen talouden etu. Siksi SAK ei kannata painottamista suoriin yritystukiin, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta (kuvassa) toteaa tiedotteessa.

Sen sijaan SAK suhtautuu myönteisesti valtion pääomasijoituksiin.

‒ Ne ovat hyvä keino turvata kansantalouden kannalta tärkeän liiketoiminnan jatkuvuus ilman veronmaksajille kalliiksi tulevia suoria tukia yrityksille, Kaukoranta perustelee.

Työryhmä esittää suurta finanssipoliittista elvytystä kriisistä toipumiseen. Työryhmän mukaan kannattaa painottaa keinoja, joilla tuetaan kotimaisen kysynnän ja tuotannon vilkastumista lyhyellä aikavälillä ja talouden suorituskykyä pitkällä aikavälillä.

Lisää aiheesta

Näin ollen työryhmän mukaan elvytyksen pääpaino pitäisi olla erilaisissa julkisissa investoinneissa eikä yleisissä veronkevennyksissä tai etuusparannuksissa.

‒ Kuten työryhmä toteaa, työnsä säilyttäneiden verotuksen keventäminen tuskin olisi tässä tilanteessa tehokas keino elvyttää. Tehokkaampi ja oikeudenmukaisempi tapa tukea ostovoimaa olisi määräajaksi parantaa työttömyysturvaa, Kaukoranta painottaa.

”Myös veronkorotuksia tullaan tarvitsemaan, mutta…”

Hänen mukaansa lisäksi tarvitaan laajasti erilaisia julkisia investointeja.

‒ Perinteisten infrainvestointien lisäksi kannattaa investoida myös ympäristö- ja ilmastopolitiikan edistämiseen, koulutukseen ja tutkimukseen, Kaukoranta sanoo.

Vihriälän työryhmä ottaa kantaa myös julkisen talouden vahvistamiseen kriisin jälkeen. Työryhmä katsoo, että sopeutustarve tulee olemaan niin iso, että tullaan väistämättä tarvitsemaan sekä menojen karsimista ja veronkorotuksia että työllisyyttä ja tuottavuutta vahvistavia uudistuksia.

SAK:n näkökulmasta nyt olisi kuitenkin ensisijaista keskittyä kriisin hoitoon ja siitä elpymiseen. Julkisen talouden kestävyyden vahvistaminen ei sovi akuuttiin kriisivaiheeseen.

‒ Työryhmä on oikeassa siinä, että myös veronkorotuksia tullaan tarvitsemaan, mutta julkisen talouden vahvistamisen aika on vasta sitten, kun talous on elpynyt. Tässä tilanteessa taantumaa ei pidä syventää julkisen talouden sopeutuksella, Ilkka Kaukoranta toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU