Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Räsänen palaa tutkintapyynnön aikaisiin tapahtumiin: “Ratkaisu oli hyvin poikkeuksellinen ja raskas”

Kansanedustaja, entinen sisäministeri Päivi Räsänen.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on tänään tiedottanut nostavansa syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja Helsingin poliisilaitoksen entistä poliisipäällikköä Jukka Riikosta sekä nykyistä poliisipäällikköä Lasse Aapiota vastaan. Toiviainen katsoo, että he laiminlöivät Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksilön tietolähdetoiminnan valvontaa useiden vuosien ajan.

Entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) toteaa tiedotteessaan, että poliisin tietolähteiden käyttöä ja valvontaa alettiin selvittää marraskuussa 2013 kun hän teki sisäministerinä tutkintapyynnön Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

– Ratkaisu oli hyvin poikkeuksellinen ja raskas, mutta ministerinä näin sen ainoaksi mahdollisuudeksi selvittää asia, hän kirjoittaa.

– Kun Helsingin huumepoliisin toimintaan liittyvät rikosepäilyt alkoivat tulla esiin syksyllä 2013, samassa yhteydessä heräsi kysymys, miten salaisiin pakkokeinoihin liittyvää poliisitoimintaa on johdettu ja valvottu. Julkisuudessa esitetyt tiedot tietolähteinä käytetyistä henkilöistä olivat ristiriidassa sen tiedon kanssa, jonka sain poliisiylijohtaja Paaterolta. Selvityksen asiasta sain vasta erikseen pyytämällä, Räsänen kertoo.

– Poliisiylijohtaja kertoi minulle, että Helsingin poliisilaitoksella ei ollut tuolloin yhtään rekisteröityä tietolähdettä, vaikka yleisessä tiedossa oli, että huumepoliisin toiminta perustui osaltaan juuri tietolähteiden käyttöön. Tietolähdetoimintaa ja sen valvontaa ohjasi kuitenkin periaatteessa selkeä lainsäädäntö, erillinen asetus sekä poliisihallituksen määräys. Niiden mukaan tietolähteet tuli kirjata ja tiettyjen edellytysten mukaan rekisteröidä ja samalla huolehtia, että tietolähteenä olevan henkilön turvallisuutta ei vaaranneta. Tämän toiminnan valvonnasta oli myös säädetty. Oikeusvaltiossa ei voi olla valvomatonta poliisitoimintaa, hän jatkaa.

“Vaikutelmaksi jäi, että Helsingin huumepoliisille olisi sallittu omat pelisäännöt.”

Räsänen kertaa selvittäneensä tilannetta myös muissa poliisiyksiköissä, muun muassa keskusrikospoliisissa, suojelupoliisissa ja muissa paikallispoliisilaitoksissa. Niissä tietolähteitä oli kirjattu ja rekisteröity.

– Vaikutelmaksi jäi, että Helsingin huumepoliisille olisi sallittu omat pelisäännöt, poliisitoiminnan ”villi länsi”, joka pahimmillaan saattoi mahdollistaa jopa sen, että huumepoliisi päätyisi itse pyörittämään huumerikoksia.

Räsäsen mukaan asiaa ei voinut selvittää poliisihallinnon sisäisesti vaan tarvittiin ulkopuolinen selvitys.

– Siksi päädyin hyvin poikkeukselliseen ratkaisuun eli tutkintapyyntöön alaisestani hallinnosta valtakunnan syyttäjävirastolle. Samalla asiasta oli tiedotettava, minkä vuoksi järjestin poikkeukselliseksi luonnehditun tiedotustilaisuuden.

Räsäsen mukaan luottamukseen perustuva yhteistyö poliisiylijohtajan kanssa jatkui, kun keskustelujen jälkeen vakuutuin siitä, että havaitut epäkohdat korjataan.

– Tietolähdekäytäntöihin liittyvät puutteet korjattiin ministeriaikanani…. Tutkintapyynnön tarve poliisin aiemmasta toiminnasta ei kuitenkaan poistunut.

Räsänen toteaa, että Helsingin huumepoliisin ja Aarnion toimintaan kohdistuvat rikosepäilyt ovat niin vakavia ja poikkeuksellisia, että on välttämätöntä, että kaikki siihen liittyvä ja kytkeytyvä poliisitoiminta selvitetään perusteellisesti, pohjamutia myöten.

– Epäilyn kohteeksi joutuneilla poliisijohtajilla on täysi oikeus puolustautua epäilyiltä. Tässä tutkinnassa on kysymys myös näiden henkilöiden oikeusturvasta. On painotettava, että heitä ei ole tuomittu mistään, on kyse vasta syytteistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE