Nyheter

Rebecca Åkers invald i Socialdemokratisk ungdoms styrelse

Arseniy Lobanovskiy
Rebecca Åkers blev invald i Socialdemokratisk ungdoms förbundsstyrelse i Lahtis.

För Rebecca Åkers, 25, innebär hösten nya utmaningar. Hon tillträder som ordinarie fullmäktigeledamot i Korsholm och har under veckoslutet 28-30 augusti i Lahtis blivit utsedd till ordinarie ledamot i Socialdemokratisk ungdoms förbundsstyrelse.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Åkers deltog under helgen i förbundsmötet för Socialdemokratisk ungdom i Lahtis. Där representerade hon Finlands Svenska Unga Socialdemokrater (FSUD) tillsammans med Arseniy Lobanovskiy. Under den föregående mandatperioden var Åkers suppleant i förbundsstyrelsen och hon uttryckte glädje över det utökade förtroendet. Som suppleant nummer två räknade hon med att ha fått rösträtten på åtminstone vartannat möte under den gångna perioden. Ibland är suppleanten från början röstberättigad beroende på hur många som saknas och ibland kommer rösträtten mot slutet av ett möte när ordinarie ledamöter avlägsnar sig.

 

– Det kommer att bli organisatoriska förändringar under den kommande styrelseperioden och vi kommer att förändra hela det politiska programmet. Jag talade för FSUD:s förslag på förbundsmötet och det är en vinst för Svenskfinland att våra synpunkter beaktades, konstaterar Åkers.

 

Enligt Åkers tas tvåspråkigheten på större allvar i Socialdemokratisk ungdoms verksamhet tack vare FSUD:s ansträngningar. Utrymmet har utökats för svenskan, engelskan och olika minoritetsspråk. Åkers var speciellt nöjd med ett ställningstagande som gällde tillgången till service på svenska och dessutom kommer svenskan att användas i kommunikationen utåt i större grad än tidigare. Inledningen till ungdomsförbundets politiska program kommer att göras tillgänglig både på svenska och på engelska.

 

– Det har kommit positiv feedback för att vi har yttrat oss på svenska. Atmosfären har blivit mer inkluderande och det är lättare för alla att komma till tals, poängterar Åkers.

 

Förbundsmötets deltagare var indelade i två salar på samma sätt som på SDP:s partikongress. En skillnad var att mötets ordförande befann sig i en annan sal än hälften av delegaterna. Om miljöfrågorna hade dominerat den föregående kongressen, var det frågor som har med arbetslivet att göra som engagerade mest i Lahtis.

 

– Vi har fokus på abnormala typer av arbetsavtal, till exempel nollavtal, gig-avtal, freelancing och ofrivilligt företagande. Vi unga har erfarenheter av den typen av arbetsliv, betonar Åkers.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE