Huvudnyheter
10.7.2019 10:46 ・ Uppdaterad: 10.7.2019 10:47
Regeringen presenterade förslag till pensionsuppgörelse – de lägsta pensionerna höjs som utlovat
I regeringens förslag till pensionsuppgörelse höjs folkpensionen med 31 euro och garantipensionen med 50 euro för de pensionstagare med lägst inkomster. Förslaget går nu på remiss och målet är att lagändringen och pensionshöjningarna kan träda i kraft redan vid årsskiftet.
En höjning av de lägsta pensionerna var ett av socialdemokraternas främsta vallöften inför riksdagsvalet. Redan i ett uppmärksammat förstamajtal år 2018 lovade partiledare Antti Rinne en månatlig höjning på 100 euro netto till alla pensionstagare som får högst 1400 euro i månaden.
Partiledare Rinne har nu blivit statsminister Rinne och löftet om en höjning kvarstår – även om den så kallade valborgshundringen har krympt en aning efter vårens regeringsförhandlingar. Rinne har bemött kritiken med att pensionerna kommer att höjas i etapper.
I det förslag till pensionsuppgörelse som regeringen nu skickar på remiss höjs folkpensionen med 31 euro och garantipensionen med 50 euro i månaden. Förslaget gäller de pensioner som rör sig kring 1000 euro i månaden, vilket om förslaget verkställs innebär en höjning för drygt 600 000 pensionärer enligt Social- och hälsovårdsministeriet. Totalt viker regeringen 183 miljoner euro för höjningarna.
Syftet är enligt Social- och hälsovårdsministeriet att minska fattigdom, utanförskap och inkomstskillnader. Ministeriet uppger att 12,8 procent av de finska pensionärerna hade låga inkomster år 2014.
– Vi är glada och stolta över att kunna föreslå en märkbar 50 euros höjning av de lägsta pensionerna. Höjningen riktas till dem som allra mest märker av lite mer pengar i vardagen, säger social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF).
Allra sämst ställt har enligt ministeriet den yngsta åldersgruppen, de under 55. Av dem som erhåller garantipension är nästan hälften under 55 år och arbetsoförmögna. Lagförslaget siktar därför även på att pensionen för yngre som genomgår rehabilitering för att återfå arbetsförmågan ska höjas så att summan motsvarar garantipensionen.
Regeringen uppger även att uppgörelsen är utformad så att höjningarna så långt som möjligt inte ska inverka på pensionstagarnas bostadsbidrag. Sannolikt kommer höjningarna ändå att påverka rätten till avdrag för pensionsinkomster, men exakt hur klarnar först då Finansministeriet presenterar sitt budgetförslag.
Remissrundan pågår till 21 augusti och regeringens avsikt är att lämna sitt lagförslag till riksdagen i höst. Målet är att lagändringen och pensionshöjningarna kan träda i kraft redan vid årsskiftet.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.