Republikaanien supertiistain saldo: Trump 7 – Cruz 3 – Rubio 1

Kuva: Lehtikuva
Ted Cruz tarttui oljenkorteen, jonka voitto Texasissa, Oklahomassa ja Alaskassa tarjosi. Hän tarjoaa nyt itseään ainoana republikaanina, jolla on vielä mahdollisuudet Donald Trumpin voittamiseen.

Yhdysvalloissa republikaanien Ted Cruz on voittanut esivaalit Alaskassa. Amerikkalaismedian ennusteiden mukaan Cruz on päihittämässä ennakkosuosikki Donald Trumpin parin prosenttiyksikön erolla.

Trump on kuitenkin vienyt suurvoiton niin kutsutun supertiistain esivaaleissa. Trump on voittanut yhteensä seitsemässä osavaltiossa, Cruz kolmessa ja Marco Rubio yhdessä.

Demokraattien puolella Hillary Clinton voitti seitsemässä osavaltiossa. Hänen haastajansa Bernie Sanders sai puolelleen neljä osavaltiota.

Supertiistaina kaikkiaan 12 osavaltiossa republikaanit ja demokraatit äänestivät siitä, kenet haluavat puolueissa ehdolle presidentinvaaleissa.

Molemmat puolueet äänestivät Georgiassa, Virginiassa, Vermontissa, Massachusettsissa, Tennesseessä, Alabamassa, Arkansasissa, Texasissa, Oklahomassa ja Minnesotassa. Lisäksi demokraatit äänestivät myös Coloradossa ja republikaanit Alaskassa.

 

Tutkija: Tällaista tavaraa on luvassa, kun Trump pääsee illalla ääneen — yleensä presidentin on huomioitava muutama kirjoittamaton sääntö

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöstutkija Jani Kokko arvioi, että tänään Yhdysvaltain presidentiksi nousevalta Donald Trumpilta voi odottaa hänen aikaisempien puheidensa ja lausuntojensa perusteella mitä tahansa virkaanastujaispuheessaan.

Jos Trump kuitenkin noudattaa perinteitä, on Kokon mukaan olemassa muutama kirjoittamaton sääntö, joita uuden presidentin tulisi virkaanastujaispuheessaan huomioida.

”Tärkeimpiä näkökulmia ovat yhtenäisyyden luominen, jatkuvuuden osoittaminen ja uuden hallinnon poliittiset linjaukset. Kaksi ensimmäistä teemaa ovat keskeisessä roolissa ja yksityiskohtaista poliittisten tavoitteiden listausta ei suosita virkaanastujaispuheissa vaan tavoitteet esitetään lähinnä amerikkalaisten arvojen kautta.”

Kokon mukaan virkaanastujaispuhe on ennen kaikkea arvopuhe, joka yhdistää amerikkalaisia ja on ylevä.

”Osaltaan puhe symboloi muutosta ja samalla kertaa sekä pysyvyyttä että jatkuvuutta. Suurien voittojen ja tappioiden hetkillä virkaanastujaispuheilla on pyritty luomaan yhtenäisyyttä kulttuurisesti, uskonnollisesti ja väestöllisesti hajanaisessa maassa.”

Hyvin yhtenäisyyden luomisessa ovat onnistuneet esimerkiksi Thomas Jefferson ja John F. Kennedy.

Kokko kirjoittaa blogissaan Uuden Suomen Puheenvuorossa.

”Hyvin yhtenäisyyden luomisessa ovat onnistuneet esimerkiksi Thomas Jefferson ja John F. Kennedy, jotka tulivat presidenteiksi erittäin kiivaiden vaalikamppailujen jälkeen. Jefferson kukisti presidentti John Adamsin ja Kennedy päihitti Richard Nixonin vain 100 000 äänen erolla.”

Kokon mukaan yhtenäisyyttä luodaan myös historiallisessa jatkumossa, jossa pyritään kokoamaan kaikki amerikkalaiset yhteen rakentamaan kansakuntaa.

”Tällaista pyrkimystä ovat konkreettisesti osoittaneet mm. Ronald Reagan, George W. Bush sekä Barack Obama ensimmäisissä virkaanastujaispuheissaan.”

Kokko kirjoittaa, että uuden presidentin on välttämätöntä osoittaa instituution jatkuvuutta henkilövaihdoksesta huolimatta. Jatkuvuuden osoittaminen voi tapahtua kiittämällä edeltävää presidenttiä hänen työstään kansakunnalle sekä yhdistämällä itsensä pitkään linjaan presidenttejä.

”Presidentti Rutherford B. Hayes korosti jatkuvuutta vuonna 1877 toteamalla ”Olemme kokoontuneet toistamaan julkista seremoniaa, jonka Washington aloitti, jota ovat jatkaneet kaikki edeltäjäni.” Presidentti Reagan puolestaan kiitti edeltäjäänsä presidentti Jimmy Carteria sujuvasta vallanvaihdosta ”Herra presidentti, haluan kansalaistemme tietävän kuinka paljon teitte kantaaksenne eteenpäin tätä perinnettä, […] kiitän teitä ja väkeänne kaikesta avustanne säilyttäessämme jatkuvuuden, joka on tasavaltamme suojavalli.””

Nigerian armeijan hirveä virheisku: pommituksessa pakolaisleiriin kuoli ainakin 90 siviiliä

Kuva: Lehtikuva-AFP
Lääkärit ilman rajoja -järjestön välittämä kuva tapahtumapaikalta pommituksen jälkeen. Pakolaisleiri sijaitsee Bornon osavaltiossa Koillis-Nigeriassa.

Aiemmin tällä viikolla tapahtuneessa Nigerian armeijan koneen pommituksessa pakolaisleiriin kuoli ainakin 90 ihmistä, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

Suurin osa uhreista oli järjestön mukaan naisia ja lapsia. Kuolleiden joukossa on myös kuusi Punaisen Ristin työntekijää.

Pakolaiset olivat jättäneet kotinsa Boko Haram -terroristiryhmän takia.

Tiistaisen pommituksen kohteena pitikin olla juuri Boko Haramin asemiehet.
Nigeria on luvannut, että tapaus tutkitaan.

AVAINSANAT

Kolme kuoli, 20 loukkaantui – joukkoyliajo Melbournessa

Ainakin kolme ihmistä on kuollut joukkoyliajossa Australian Melbournessa, kertoo poliisi. Lisäksi 20 ihmistä on loukkaantunut.

Poliisin mukaan kyseessä on tahallinen teko, mutta teko ei liity terrorismiin. Poliisi uskoo, että teko liittyy aiempaan puukotukseen, joka tapahtui Melbournen eteläosissa.

Henkilöautoa kuljettanut mies ajoi poliisin mukaan tahallaan väkijoukkoon aivan Melbournen keskustassa sijaitsevalla Bourke Streetin ostosalueella. Poliisi on pidättänyt miehen, eikä etsi muita ihmisiä tekoon liittyen.

Victorian osavaltion poliisi kertoi tutkinnasta Facebookissa julkaisemassaan tiedotustilaisuudessa.

Yliajo tapahtui noin kahdelta iltapäivällä paikallista aikaa. Silminnäkijät kertovat auton kuljettajan kiihdytelleen autollaan, ennen kuin auto osui ihmisiin. Poliisi pyytää ihmisiä välttämään kaupungin keskustaa, mutta sanoo, että tilanne on hallinnassa.

Ainakin neljä loukkaantuneista on lapsia.

Joukkoyliajossa loukkaantuneista ainakin neljä on lapsia. Lastensairaala Royal Children’s Hospital on vahvistanut hoitavansa neljää lapsiuhria. Heistä yhden tila on kriittinen ja kolmen vakava, sairaala kertoo Twitterissä.

Melbournen sairaalat on asetettu valmiustilaan, koska loukkaantuneita on niin useita, uutisoi The Australian.

Keskustelua aiheesta

Sekasorto jatkuu Gambiassa – suomalaiset lennätetään kotiin perjantaina

Kuva: Lehtikuva

Gambian presidentiksi valittu Adama Barrow (kuvassa) vannoi virkavalansa torstaina maan suurlähetystössä Senegalissa. Maan poliittinen kriisi jatkuu, sillä presidentti Yahya Jammeh ei vielä torstaina suostunut astumaan syrjään Gambian pääkaupungissa.

Valan jälkeen Barrow vetosi Gambian asevoimiin, jotta sotilaat osoittaisivat uskollisuutta hänelle uutena presidenttinä ja ylipäällikkönä.

Gambian armeijan päällikkö Ousman Badjie oli jo aiemmin julistanut tukensa presidentinvaalit voittaneelle Adama Barrowille, mutta vaihtoi myöhemmin takaisin Jammehin tukijoukkoihin.

Senegal on ilmoittanut olevansa valmis siirtämään joukkojaan Gambiaan, ellei Jammeh luovu vallasta.

Badjie puolestaan ilmoitti, ettei hän määrää joukkojaan taistelemaan, jos muiden Afrikan maiden joukkoja ylittää rajan Gambian puolelle. Badjie sanoo, että hän ei halua sotilaidensa olevan mukana poliittisessa kiistassa. Hän kuvailee tilannetta tyhmäksi riidaksi.

– Jos he (senegalilaiset) tulevat maahan, me olemme täällä näin, Badjie sanoi nostaen kätensä ilmaan antautumisen merkiksi.

Yhä sekasortoisempaan tilanteeseen ajautuvassa maassa oli torstaina edelleen satoja suomalaisturisteja. Matkatoimisto Tjäreborgilta kerrottiin STT:lle, että maassa olevat noin 300 turistia lennätetään kotiin perjantaina.

Matkatoimiston tiedotuspäällikön Arja Pucilowskin mukaan turisteista noin 200:n oli alun perin tarkoitus lentää Suomeen huomenna. Lopuille on Pucilowskin mukaan järjestetty ylimääräinen lento.

Lisäksi Pucilowski kertoi, että perjantain lomalento Gambiaan on peruttu. Päätökseen vaikutti Ruotsin ulkoministeriön maanantaina päivittämä matkustustiedote, jossa suositellaan toistaiseksi välttämään tarpeetonta matkustamista Gambiaan. Suomen ulkoministeriöllä ei ole omaa matkustustiedotetta maahan, sillä maassa ei ole suomalaisedustustoa.

AVAINSANAT

”Ei Trumpia, ei KKK:ta, ei fasistista USA:ta!” – Trumpin suuri päivä ei sujune häiriöittä

Kuva: Lehtikuva

Päivänvalo pääsee kirkkoon vaimeana lasimaalausten läpi, mutta monikymmenpäisen ihmisjoukon kiihtyneet äänet kaikuvat seinistä vaimentamattomina.
Täällä valmistellaan vallankumousta.

– Ei Trumpia, ei KKK:ta, ei fasistista USA:ta!

Suurin osa joukosta marssii eteenpäin yhtenäisenä, iskulausetta messuavana ihmismuurina, jonka muutama lainvalvojaa esittävä vapaaehtoinen yrittää hajottaa. Harjoitus on osa väkivallattoman suoran toiminnan koulutusta, jota DisruptJ20-mielenosoituksen järjestäjät tarjoavat vapaaehtoisilleen.

Suoran toiminnan aika on jo lähes käsillä. Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa perustetun DisruptJ20-ryhmän toiminta on alusta alkaen tähdännyt presidentin virkaanastujaisten häiritsemiseen.

Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump vannoo virkavalansa huomenna Washingtonissa. Virallinen seremonia järjestetään Capitol-kukkulalla Yhdysvaltain kongressin edustalla. Juhlallisuudet alkavat jo tänään virkaanastujaisten aattona, kun Trump käy laskemassa seppeleen Arlingtonin sotilashautausmaalla. Lisäksi hän pitää puheen Lincolnin muistomerkillä ja luvassa on musiikkiesityksiä.

Mielenosoittajien tukikohtana toimivaan St. Stephensin kirkkoon on kokoontunut amerikkalaisia eri puolilta maata. Useimmat ovat kaksi- tai kolmekymppisiä, mutta joukossa on myös iäkkäämpiä kansalaisaktivistikonkareita.

30-vuotias Shannon Abbott ajoi kotiosavaltiostaan Michiganista 11 tuntia pääkaupunkiin osoittamaan mieltään Trumpia vastaan.

Meidän täytyy osoittaa, että meitä on paljon.

Kuten monet nuoret amerikkalaisaikuiset, hän kiinnostui kansalaisaktivismista tuoreen presidentinvaalikampanjan aikana. Hän teki vapaaehtoistyötä ensin demokraattipuolueen esivaaliehdokkaan Bernie Sandersin ja sitten pienpuolue vihreiden presidenttiehdokkaan Jill Steinin kampanjoissa.

– Se avasi silmäni monille tärkeille asiakysymyksille, joiden suhteen arvelen asioiden menevän huonompaan suuntaan Trumpin presidenttikaudella, hän sanoo.

– Meidän täytyy vaatia tasa-arvoa, pakolaisten oikeuksien puolustamista ja koulutusjärjestelmän uudistamista. Meidän täytyy osoittaa, että meitä on paljon.

Jälkimmäinen tavoite näyttäisi onnistuvan virkaanastujaisviikonloppuna erinomaisesti. Washingtoniin odotetaan kymmeniätuhansia mielenosoittajia.

Virkaanastujaispäivälle on suunniteltu lukuisia protestimarsseja ja muita mielenilmauksia. Monilla niiden järjestäjillä on ammattimaiset verkkosivut, joista kuka tahansa saa tietoa ryhmän tavoitteista ja suunnitelmista.

DisruptJ20-ryhmä on virkaanastujaispäivän mielenosoittajista kenties radikaalein. Ryhmän perustamiseen osallistunut Samantha Miller kertoo, että tavoitteena on pysäyttää virkaanastujaisseremonia ja estää kutsuvieraita pääsemästä tapahtumaan.

Mielenilmaus ei kohdistu pelkästään Trumpiin.

– Tavoittelemme laajaa muutosta koko järjestelmän tasolla. Mielestämme Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä on rikki ja kapitalismi on rikki, 31-vuotias Miller sanoo.

– Perustimme ryhmän viime kesänä, koska koimme, ettei kumpikaan ehdokas ollut hyvä eikä kumpikaan puolue edusta meitä.

Shannon Abbott aikoo osoittaa mieltään DisruptJ20:n riveissä mutta sanoo, että olisi voinut yhtä hyvin valita jonkin toisenkin ryhmän.

– Moni meistä täällä ei koe kuuluvansa mihinkään yhteen ryhmään. Monet ryhmistä toimivat yhteistyössä ja järjestävät tapahtumia yhdessä.

Osa virkaanastujaispäivän mielenilmauksista järjestetään viranomaisten luvalla, osa luvatta. Abbottille ei ole tärkeää, osallistuuko hän luvalliseen vai luvattomaan protestiin.

– En pyri tulemaan pidätetyksi mutta olen sitä mieltä, että kunhan kokoonnumme väkivallattomasti, meidän ei pitäisi tarvita lupia.

STT–MARIA ANNALA