Uutiset
4.3.2018 11:47 ・ Päivitetty: 4.3.2018 11:50
Riihimäen eläkkeensaajat olivat eduskuntavierailulla huolissaan sosiaali-ja terveyspalvelujen kohtalosta
Riihimäen eläkkeensaajat suuntasivat talviretkelle eduskuntaan kansanedustaja Tarja Filatovin vieraaksi. Uusi peruskorjattu eduskuntatalo houkutti osallistujia oli yli 50.
Turvatarkastuksen jälkeen joukkue kiipesi istuntosalin yleisölehterille seuraamaan eduskunnan kyselytuntia.
Sosialidemokraattien kansanedustaja Satu Taavitsainen oli huolissaan ulos-ottovelallisen määrän suuresta kasvusta ja perintätoimistojen häikäilemättömästä toiminnasta. Hän vaati ministeriä tekemään tarkastuksen perintäyhtiöiden toimintaan.
Ministeri Häkkäsen vastauksessa korostui ihmisten oma taloudenhallinta, ennaltaehkäisy, kasvatus ja oma vastuu. Ministeri kuitenkin tunnusti, että epäterveet markkinat pitää saada kuriin ja pikavippilainsäädäntöä pitää arvioida uudelleen.
Kyselytunnin päätyttyä tutustumiskierros jatkui Filatovin opastuksella. Vieraat pääsivät piipahtamaan myös valiokuntahuoneisiin ja kuulemaan, miten työelämävaliokunta työskentelee suljettujen seinien sisällä.
Tutustumiskierroksen päätteeksi pysähdyttiin kahville ja keskustelemaan eduskuntatyöstä ja ajankohtaisista aiheista. Suurimpana huolenaiheena nousi esiin hallituksen ajama sote-uudistus.
”Mieluummin maksan sotemaksuni julkiselle”
Tarja Filatov sanoi, että tekee kaikkensa eduskunnassa, jotta malli kaatuisi tai muuttuisi oleellisesti, koska hallituksen malli tulee kalliiksi, uhkaa nostaa maksuja ja heikentää haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten palveluita.
Samalla Filatov lupasi tehdä kaikkensa, että Kanta-Hämeessä pärjätään parhaalla mahdollisella tavalla olipa lainsäädäntöraami mikä tahansa.
Vuosittain lähes 400 000 ulosotto-asiaa kohdistuu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin, vaikka Suomessa on laki, jonka mukaan julkinen toimija ei saa periä sote-maksua, jos se on kohtuuton asiakkaalle.
– Oleellista on, että palveluverkko Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seudulle on rakennettu reiluilla ja avoimilla kriteereillä. Maakunnan näkökulmasta ylimääräisen haasteen tuo alueen kolminapaisuus.
Filatov kertoi kyselytunnin teemasta ja muistutti, että vuosittain lähes 400 000 ulosotto-asiaa kohdistuu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin, vaikka Suomessa on laki, jonka mukaan julkinen toimija ei saa periä sote-maksua, jos se on kohtuuton asiakkaalle. Kunnat eivät tunne lakia ja jos tuntevat eivät sovella sitä. Vain harvassa kunnassa on pelisäännöt sille, milloin maksut jätetään perimättä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden tutkimuksen mukaan useampi kuin joka kymmenes pienituloinen ikääntynyt jättää menemättä lääkäriin rahan takia, Lisäksi useampi kuin joka neljäs pienituloinen vanhus ei saa riittävästi tai lainkaan kotipalvelua ja lähes viidennes ei saa riittävästi tai lainkaan kotisairaanhoitoa.
Tämän vuoksi on perusteltua, että sosialidemokraatit vastustivat terveydenhuollon maksujen korotuksia valtakunnan tasolla ja Kanta-Hämeessä.
Keskustelun hengen kiteytti yleisöpuheenvuoro, jossa sanottiin, että mieluummin maksan sotemaksuni julkiselle toimijalle kuin yksityiselle voitontavoittelijalle.
Järjestöjen matkanjärjestäminen ei saa vaarantua
Toisena teemana nousi esiin yksityisten henkilöiden mahdollisuus järjestää retkiä ja matkoja. Euroopan unionin direktiivi tiukentaa matkanjärjestäjille suunnattuja vaatimuksia ja yksityishenkilöiden oikeutta järjestää matkoja rajataan.
Eläkeläisjärjestöissä iso osa matkoista tehdään ei-kaupallisin voimin. Yksityiset ihmiset järjestävät matkan ja osallistujat saavat retken omakustannushintaan. Oikeus järjestää matkoja säilyy jatkossa, jos retkellä ei yövytä. Myös tarkoin rajatulle joukolle saa järjestää matkoja vapaammin.
Keskustelussa oltiin varsin yksimielisiä siitä, että jatkossakin pitää voida järjestää vapaaehtoisvoimin retkiä.
Riihimäen eläkkeensaajien eduskuntaretkestä muodostui todellinen talviretki kun ulkona paistoi aurinko ja maassa oli puhdas lumikerros ja pakkasta n. 15 astetta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.