Työmarkkinat
1.10.2020 12:25 ・ Päivitetty: 2.10.2020 09:50
Riku Aalto näkee Metsäteollisuuden maaliksi myös maan hallituksen – “Tämä voi päättyä sekasortoon työmarkkinoilla”
Metsäteollisuus ry:n heitti tänään todellisen pommin työmarkkinoille. Se irtautuu työehtosopimustoiminnasta, ja aikoo siirtää työehdoista sopimisen yritystasolle.
Sinänsä Metsäteollisuudesta on jo aiemminkin takavuosina uhottu, että se voisi pyrkiä konsernikohtaiseen sopimiseen. Päätös on joka tapauksessa yllättävä ja osuu vielä keskelle korona-aikaa.
– Tämä tuli meille uutisena joka tapauksessa, vaikka ilmaa on ollut. On valitettavaa että Metsäteollisuus lähtee tälle tielle murentamaan suomalaista sopimusjärjestelmää. Olisi voinut odottaa, että he kannattaisivat vakaata ja ennustettavaa työmarkkinapolitiikkaa. Heidän tapansa näyttää olevan saada aikaiseksi epävarmat työmarkkinat ja toimintaympäristön. Tätähän tämä tarkoittaa meidän näkökulmasta, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo Demokraatille.
Teollisuusliitto neuvottelee Metsäteollisuuden kanssa mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden sopimuksista sekä tiettyjä pienempiä sopimuksia.
Aalto sanoo, että Metsäteollisuus on osoittanut jo pitkään haluttomuutensa neuvotella työehtosopimuksista. Tämän päivän nopealla varoitusajalla Metsäteollisuuden pystyyn laittamasta tiedotustilaisuudesta Aalto sai soiton 5 minuuttia ennen sen alkua. Hänelle sanottiin Aallon mukaan, että linkki on sähköpostissa ja kuuntele.
“Työnantajat eivät kuitenkaan meidän puolesta päätä, kenen kanssa sovimme.”
Aalto näkee laajemminkin, että työnantajapuoli käyttää nyt koronatilannetta myös yhteiskunnallisen muutoksen tekemisen keppihevosena.
Kun Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä tänään puhui paikallisen sopimisen puolesta, Aallon näkemykset olivat toisenlaiset.
– Uskallan väittää että Paperiliiton ja Teollisuusliiton näkökulmasta on varsin hurjasti paikallisen sopimisen mahdollisuuksia. Isoissa konserneissa, jota Härmäläkin edustaa, paikallisen sopimisen tavat ja tekemiset ovat myös olleet arkipäivää, Aalto sanoo ja lisää, että on esimerkiksi konekohtaisia sopimuksia.
– Me varmasti huomenna kuulemme Metsäteollisuudesta lisää, kun heitä tapaamme, mikä heidän ajattelunsa on.
Aalto toteaa, että maassa on sopimusautonomia. Jokainen voi päättää olla sopimatta tai sopia asioita.
– Työnantajat eivät kuitenkaan meidän puolesta päätä, kenen kanssa sovimme.
Aalto toteaa, että nyt Teollisuusliitossa arvioidaan toimintatapoja, miten Metsäteollisuuden ilmoitukseen vastataan ja asioita viedään eteenpäin.
– Teemme täällä omat suunnitelmat ilmoituksen osalta. Se on selvää, että tässä on ehtinyt tulemaan jo useamman luottamusmiehen kommentit metsäsektorilta. Sanotaanko näin, että ei kauhean positiivista palautetta tullut työnantajajärjestön päätöksestä.
Nähdäänkö tässä välittömiä lakkoja?
– En nyt lähde tällaista arviota tekemään ollenkaan. Ilmoitamme jos on jotain ilmoitettavaa. Nyt sulatellaan Metsäteollisuuden ulostuloa.
“Kyse ei ole vain siitä, että yksi ala ei suostu neuvottelemaan.”
Yksi kysymys kuuluu, leviääkö Metsäteollisuuden päätös nyt työnantajapuolella muutenkin.
– Toivon, että ei lähde leviämään, mutta nyt kun katsoo Twitterin maailmaa ja vaikkapa Teknologiateolisuuden työmarkkinajohtajan hehkutusta, miten tämä (Metsäteollisuuden päätös) edustaa uutta sopimisen kulttuuria, saattaa olla, että muita seuraa perässä. Katsotaan nyt kuinka sekaiseksi tämä maa vielä saadaan. Se kai se se Metsäteollisuuden tavoite on, heitä harmittaa ilmeisesti ay-liike ja maan hallitus, Riku Aalto sanoo Metsäteollisuuden toimintaan viitaten.
– Päätös on ymmärrettävä, sitä on varmasti harkittu pitkään. Paikallisuus on nykyaikaa, eivät valtakunnalliset kabinettipäätökset. Paikallisuus tuo parhaan tuloksen myös työntekijöille, koska työllistämisen ja palkkakehityksen edellytykset paranevat, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle muun muassa tviittaa.
Riku Aalto siis sanoo suoraan, että hänen mukaansa voisi ajatella, että Metsäteollisuuden toimet kohdistuvat sekä ay-liikkeeseen että myös maan hallitukseen.
– En osaa sanoa, yritetäänkö hallitusta kaataa mutta työmarkkinajärjestelmää yritetään kaataa, hän toteaa.
Seuraavilla kommenteillaan Aalto pyrkii kuvaamaan sitä, kuinka vakavat asiat hänen näkökulmastaan ovat nyt pelissä.
– Siinähän kaatuu paljon muutakin, eläke- ja työttömyysturvajärjestelmät menevät. Tässä on laajat yhteiskunnalliset vaikutukset, mikä pitää ymmärtää kun tällaisia asioita tehdään. Kyse ei ole vain siitä, että yksi ala ei suostu neuvottelemaan. Tämä kannattaa laittaa vähän isompaan kontekstiin. Miksi ylipäänsä pidetään yllä mitään missä on aikojen alussa rakennettu yhteistuumin sosiaalivakuutukseen tai eläketurvaan liittyviä kokonaisuuksia? Aalto lataa Metsäteollisuutta vastuuttaen.
Miten tämä kaikki sitten päättyy?
– Se on hyvä kysymys. Tämä voi päättyä sekasortoon työmarkkinoilla ja eihän tässä ole näiden ilmoituksen jälkeen hirveästi pidäkkeitä, miksi yhteisiä järjestelmiä on ja pidetään. Jos se on valittu linja työnantajapuolelta, kai se pitää viedä loppuun sakka. Pannaan eläkejärjestelmä valtion piikkiin ja lopetetaan työttömyysturvajärjestelmä. Siihen tämä johtaa, kun näitä on kolmikantaisesti maahan luotu, että nyt lopetetaan tällaiset mekanismit, Aalto heittää.
– Mutta tämä ei ole yksisuuntainen juttu, että työnantajat päättävät, millaisia asioita neuvotellaan. Tämä on laajempi kokonaisuus. He ovat varmaan miettineet loppuun asti mitä seurauksia on. Nähdään mitä käy. Vaikea on ennustaa etukäteen.
Historiallinen päätös. Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta, eikä neuvottele enää jatkossa työehdoista. Jatkossa neuvotellaan vain paikallisesti. Vastuu siirtyy sinne, missä liiketoiminnastakin vastataan: yrityksiin ja henkilöstölle. #työmarkkinat
— Minna Helle (@MinnaHelle) October 1, 2020
.@metsateollisuus päätös on ymmärrettävä, sitä on varmasti harkittu pitkään. Paikallisuus on nykyaikaa, eivät valtakunnalliset kabinettipäätökset. Paikallisuus tuo parhaan tuloksen myös työntekijöille, koska työllistämisen ja palkkakehityksen edellytykset paranevat. #työmarkkinat
— Minna Helle (@MinnaHelle) October 1, 2020
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.