Politiikka
21.6.2017 13:02 ・ Päivitetty: 21.6.2017 13:02
Rinne alkoholilinjauksesta: ”Osoittaa hallituksen kykenemättömyyden”
Hallitus on kertonut jälleen saavuttaneensa sovun alkoholilaista. Sovun kiinnostavin yksityiskohta on se, että hallitupuolueiden kansanedustajille päätettiin sallia omantunnonvapaus alkoholiprosentista äänestettäessä.
Hallitus aikoo esittää, että kaupoissa saisi myydä 5,5%:n vahvuisia oluita ja limuviinoja. Prosentti voi kuitenkin pysyä myös 4,7:ssä, koska hallituspuolueiden kansanedustajien ei ole pakko tukea sitä.
Ensimmäisessä äänestyksessä saa äänestää prosenteista omantunnon mukaan ja tämän jälkeen on tuettava voittanutta prosenttia.
Käytännössä siis hallitus on vierittämässä kaupoissa sallitusta alkoholiprosentista päättämistä opposition harteille.
Mitä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ajattelee tästä?
– Tämä vain osoittaa hallituksen kykenemättömyyden tehdä selkeitä linjauksia. Se on edestakaisin säätämistä kansalaisten kannalta vakavilla asioilla, Rinne ihmettelee.
Hän painottaa, ettei alkoholipolitiikka ei ole pelkkää elinkeinopolitiikkaa.
Lisää aiheesta
– Siinä on mitä suurimmissa määrin kysymys kansanterveydestä ja sen vaikutuksista myös yhteiskunnan menotasoon. Nyt tässä hallituksen (tulevassa) esityksessä prosenttien nostaminen poliisien arvion mukaan tarkoittaa sitä, että tarvitaan reilut 300 uutta poliisia vain siksi, että syntyy järjestyksenpitooon liittyviä ongelmia.
– Tervehdeynhuollon asiantuntijat sanovat, että prosentin nostaminen nostaisi merkittävästi alkoholin kokonaishaittoja suomalaisessa yhteiskunnassa, kuolemia ja sairastavuutta. Nämä ovat asioita, joita pitää vakavasti pohtia, Rinne sanoo.
Hän toteaa, että sosialidemokraatit kannattavat väljyyden lisäämistä esimerkiksi ravintoloiden toiminnan sääntöihin ja pienpanimoiden toimintaedellytysten vahvistamista.
– Kansanterveyttä ja yleistä järjestystä ja turvallisuutta pitää vakavasti pohtia. On sama mitä hallitus oppositioon päin heittää, sosialidemokraatit tulevat tekemään vastuulista alkoholipolitiikkaa Suomessa. Meillä on huoli siitä, syövätkö tällaiset muutokset alkoholipolitiikassa esimerkiksi koulutukseen mahdollisia satsauksia, syökö se nykyajan turvallisuushasteisiin liityviä voimavaroja poliittisilla päätöksillä, jotka eivät ole millään lailla pakollisia eivätkä edes näyttäisi järkeviltä, Rinne miettii.
Tuleeko sosialidemokraattiselta ryhmältä aikanaan yhteinen kanta alkoholiprosenttiin vai äänestetäänkö omantunnon mukaan?
– Sosialidemokraattisella ryhmällä on pitkä historia vastuullisessa alkoholipolitiikassa. Luulen, ettei kovin moni jos kukaan näe järkeväksi sitä, että lisätään alkoholihaittoja – sekä turvallisuuden että kuolleisuuden näkökulmasta, Rinne vastaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.