Politiikka

Rinne: ”Huonosti käsikirjoitettu kesäteatteri” – Sipilä kiistää etukäteistiedot

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Eduskunnassa käydään paraikaa keskustelua hallituskriisistä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) antaman tiedonannon pohjalta. Tiedonanto annettiin, koska hallituksen parlamentaarinen pohja ei ole enää sama.

Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo on kiistänyt salissa, että hallitus olisi tiennyt etukäteen, että perussuomalaisista lähtee 20 hengen ryhmä.

– Täysin mahdotonta ennustaa tällaisia tapahtumia.

Orpon mukaan hän ja Sipilä vetivät hallituskriisin aikana selvän rajan, miten Suomessa suhtaudutaan ihmisarvoon, demokratiaan ja universaaleihin arvoihin yleensä. Hän kehui Uuden vaihtoehdon Sampo Terhoa ja Simon Eloa tolkun ihmisiksi.

Ministeri Sampo Terho (Uusi vaihtoehto) viittasi perussuomalaisen kansanedustajan Laura Huhtasaaren puheeseen, joka ei Terhoa miellyttänyt.

– Se vastasi paremmin kuin minä koskaan osaisin selittää miksi minä ja 20 kansanedustajaa jätimmä tämän taaksemme, Terho sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmään viitaten.

Terho sanoi, että hänelle on suunnaton helpotus, ettei hän ole se, joka astelee tämän jälkeen selittelemään perussuomalaisten lausuntoja medialle.

– Teille jäi rahat ja puolue. Rakentakaa siitä omien arvojenne näköinen. Me olemme päättäneet toimia samoin omana poliittisena viiteryhmänä, Terho sanoi perussuomalaisille.

”Hän on suurin takinkääntäjä prosessissa.”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania hallituksen todistelu ei vakuuttanut.

– Niin on, miltä näyttää, Lindtman sanoi.

Lindtman kysyikin pääministeri Juha Sipilältä, voiko hän vakuuttaa, ettei sanaakaan puhuttu ennen viikonloppua suunnitelmista, jotka johtivat nykyhallituksen syntyyn.

Vihreiden uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto sanoi, että hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma on perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kirjoittama. Aalto kysyi, aikooko hallitus nyt irtautua Halla-ahon linjasta arvojen ohella.

– Miten hallituksen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa muutetaan vastaamaan hienoja hallituspuheita?

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari katsoi, että kansa on petetty. Hänen mielestään Anneli Jäätteenmäki (kesk. ) erosi aiemmin vähäpätöisemmästä asiasta puhuttuaan muunneltua totuutta. Huhtasaari ei yksilöinyt kenen tai minkä eroa hän toivoi.

Huhtasaari sinutteli puheenvuorossaan Uuden vaihtoehdon kansanedustajaa Simon Eloa, minkä jälkeen niin ikään Uuteen vaihtoehtoon siirtynyt puhemies Maria Lohela muistutti häntä käyttäytymissäännöistä eli teitittelystä.

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson oli pahoillaan, että ”farssin kapteeni” Timo Soini ei ole täysistunnossa paikalla. Ulkoministeri on virkamatkalla.

– Hänen olisi pitänyt olla vastaamassa, hän on suurin takinkääntäjä prosessissa.

”Hallituskipeys ohitti periaatteet.”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertasi, miten pääministeri Juha Sipilä otti häneenkin yhteyttä toissa viikon sunnuntaina hallitusneuvottelut mielessään. Rinne oli kertonut, että normaalilla prosessilla voidaan edetä, mutta SDP vaatii täyskäännöstä hallituksen eri tavoin eriarvoistavaan politiikkaan. Sipilä oli todennut, että keskustelun pohjalta voi olla vaikeaa löytää yhteisymmärrystä.

Rinne veti yhteen, ettei SDP kieltäytynyt neuvottelemasta, mutta koska Sipilä ilmoitti hallituksen jatkavan vanhalla pohjalla, SDP näki käytännössä uudet vaalit tärkeiksi.

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson uusiokäytti ministerisosialismi-termiä ja totesi Uuden vaihtoehdon olevan nyt apupuolue täynnä ministerisosialismia.

– Ministerisosialismi tarkoitta googlaten sitä että hallituskipeys ohittaa puolueen periaatteet, Gustafsson sanoi.

Sipilä: ”Mielikuvitustarinoita”.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kutsui nähtyä näytelmää huonosti käsikirjoitetuksi kesäteatteriksi. Lindtmanin tavoin hän tivasi Juha Sipilältä, kuinka paljon hänellä oli etukäteen tietoa, mitä tapahtuu. Kyse oli siis siitä, tiesikö hallitus etukäteen, miten perussuomalaiselle puolueelle tulee käymään.

Pääministeri Juha Sipilä kiisti kaikenlaiset etukäteisvalmistelut.

– Voin vakuuttaa, että näin ei ole. Sellaisessa keskustelussa en ole ollut missään ainakaan itse mukana, että tällaista suunnitelmaa olisi tehty. Olisihan se mahdotonta tehdä suunnitelma etukäteen ennen (perussuomalaisten) puoluekokousta. Tämä on ihan mielikuvitustarinoita, jota lehdet kirjoittavat ja te täällä toistatte, Sipilä sanoi.

Sellaisia viitteitä oli Sipilän mukaan ollut muutama päivä ennen puoluekokousta, että joitakin perussuomalaisia voisi esimerkiksi loikata toisiin puolueisiin.

Antti Lindtman ihmetteli sitä, että valtiovarainministeri Petteri Orpo oli hetkeä aiemmin sanonut, että totta kai varaudutaan eri vaihtoehtoihin.

Lindtman muistutti myös Soinin blogikirjoituksesta, jossa Soini ennen puoluekokousta tuomitsi loikkaamisen. Lindtman ihmetteli ja katsoi, että myöhemmässä kirjoituksessa Soini oli nähnyt edellisen kirjoituksensa tarpeelliseksi, koska oli nähnyt vaaran. Lindtman arveli Soinin ensimmäisen blogin viitanneen siihen, että tapahtumien kulku olisi voinut olla hänellä etukäteen tiedossa.

Sipilä vastasi huhujen ja suunnitelmien menevän sekaisin ja kiisti yhä etukäteistiedot.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat