Rinne: ”Huonosti käsikirjoitettu kesäteatteri” – Sipilä kiistää etukäteistiedot

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Eduskunnassa käydään paraikaa keskustelua hallituskriisistä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) antaman tiedonannon pohjalta. Tiedonanto annettiin, koska hallituksen parlamentaarinen pohja ei ole enää sama.

Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo on kiistänyt salissa, että hallitus olisi tiennyt etukäteen, että perussuomalaisista lähtee 20 hengen ryhmä.

– Täysin mahdotonta ennustaa tällaisia tapahtumia.

Orpon mukaan hän ja Sipilä vetivät hallituskriisin aikana selvän rajan, miten Suomessa suhtaudutaan ihmisarvoon, demokratiaan ja universaaleihin arvoihin yleensä. Hän kehui Uuden vaihtoehdon Sampo Terhoa ja Simon Eloa tolkun ihmisiksi.

Ministeri Sampo Terho (Uusi vaihtoehto) viittasi perussuomalaisen kansanedustajan Laura Huhtasaaren puheeseen, joka ei Terhoa miellyttänyt.

– Se vastasi paremmin kuin minä koskaan osaisin selittää miksi minä ja 20 kansanedustajaa jätimmä tämän taaksemme, Terho sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmään viitaten.

Terho sanoi, että hänelle on suunnaton helpotus, ettei hän ole se, joka astelee tämän jälkeen selittelemään perussuomalaisten lausuntoja medialle.

– Teille jäi rahat ja puolue. Rakentakaa siitä omien arvojenne näköinen. Me olemme päättäneet toimia samoin omana poliittisena viiteryhmänä, Terho sanoi perussuomalaisille.

”Hän on suurin takinkääntäjä prosessissa.”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania hallituksen todistelu ei vakuuttanut.

– Niin on, miltä näyttää, Lindtman sanoi.

Lindtman kysyikin pääministeri Juha Sipilältä, voiko hän vakuuttaa, ettei sanaakaan puhuttu ennen viikonloppua suunnitelmista, jotka johtivat nykyhallituksen syntyyn.

Vihreiden uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto sanoi, että hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma on perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kirjoittama. Aalto kysyi, aikooko hallitus nyt irtautua Halla-ahon linjasta arvojen ohella.

– Miten hallituksen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa muutetaan vastaamaan hienoja hallituspuheita?

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari katsoi, että kansa on petetty. Hänen mielestään Anneli Jäätteenmäki (kesk. ) erosi aiemmin vähäpätöisemmästä asiasta puhuttuaan muunneltua totuutta. Huhtasaari ei yksilöinyt kenen tai minkä eroa hän toivoi.

Huhtasaari sinutteli puheenvuorossaan Uuden vaihtoehdon kansanedustajaa Simon Eloa, minkä jälkeen niin ikään Uuteen vaihtoehtoon siirtynyt puhemies Maria Lohela muistutti häntä käyttäytymissäännöistä eli teitittelystä.

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson oli pahoillaan, että ”farssin kapteeni” Timo Soini ei ole täysistunnossa paikalla. Ulkoministeri on virkamatkalla.

– Hänen olisi pitänyt olla vastaamassa, hän on suurin takinkääntäjä prosessissa.

”Hallituskipeys ohitti periaatteet.”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertasi, miten pääministeri Juha Sipilä otti häneenkin yhteyttä toissa viikon sunnuntaina hallitusneuvottelut mielessään. Rinne oli kertonut, että normaalilla prosessilla voidaan edetä, mutta SDP vaatii täyskäännöstä hallituksen eri tavoin eriarvoistavaan politiikkaan. Sipilä oli todennut, että keskustelun pohjalta voi olla vaikeaa löytää yhteisymmärrystä.

Rinne veti yhteen, ettei SDP kieltäytynyt neuvottelemasta, mutta koska Sipilä ilmoitti hallituksen jatkavan vanhalla pohjalla, SDP näki käytännössä uudet vaalit tärkeiksi.

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson uusiokäytti ministerisosialismi-termiä ja totesi Uuden vaihtoehdon olevan nyt apupuolue täynnä ministerisosialismia.

– Ministerisosialismi tarkoitta googlaten sitä että hallituskipeys ohittaa puolueen periaatteet, Gustafsson sanoi.

Sipilä: ”Mielikuvitustarinoita”.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kutsui nähtyä näytelmää huonosti käsikirjoitetuksi kesäteatteriksi. Lindtmanin tavoin hän tivasi Juha Sipilältä, kuinka paljon hänellä oli etukäteen tietoa, mitä tapahtuu. Kyse oli siis siitä, tiesikö hallitus etukäteen, miten perussuomalaiselle puolueelle tulee käymään.

Pääministeri Juha Sipilä kiisti kaikenlaiset etukäteisvalmistelut.

– Voin vakuuttaa, että näin ei ole. Sellaisessa keskustelussa en ole ollut missään ainakaan itse mukana, että tällaista suunnitelmaa olisi tehty. Olisihan se mahdotonta tehdä suunnitelma etukäteen ennen (perussuomalaisten) puoluekokousta. Tämä on ihan mielikuvitustarinoita, jota lehdet kirjoittavat ja te täällä toistatte, Sipilä sanoi.

Sellaisia viitteitä oli Sipilän mukaan ollut muutama päivä ennen puoluekokousta, että joitakin perussuomalaisia voisi esimerkiksi loikata toisiin puolueisiin.

Antti Lindtman ihmetteli sitä, että valtiovarainministeri Petteri Orpo oli hetkeä aiemmin sanonut, että totta kai varaudutaan eri vaihtoehtoihin.

Lindtman muistutti myös Soinin blogikirjoituksesta, jossa Soini ennen puoluekokousta tuomitsi loikkaamisen. Lindtman ihmetteli ja katsoi, että myöhemmässä kirjoituksessa Soini oli nähnyt edellisen kirjoituksensa tarpeelliseksi, koska oli nähnyt vaaran. Lindtman arveli Soinin ensimmäisen blogin viitanneen siihen, että tapahtumien kulku olisi voinut olla hänellä etukäteen tiedossa.

Sipilä vastasi huhujen ja suunnitelmien menevän sekaisin ja kiisti yhä etukäteistiedot.

Li Andersson haukkuu hallituksen tuoreimman yrityksen lyttyyn: ”Nyt on korkea aika lopettaa kokoomuksen sote-sekoilu”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi voimakkaasti Sipilän hallituksen tuoreinta sote-esitystä, joka vaarantaa päivystystoiminnan, heittää integraation romukoppaan ja tekee myös sosiaalipalveluista kauppatavaraa.

Mallin keskeisin ongelma on, että kokoomuksen tavoite sote-palveluiden viemisestä markkinoille menee käytännössä kaikkien sote-uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden edelle.

– Hallitus vähentää sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota, vaikka uudistuksen piti vahvistaa hoitoketjujen yhteensovittamista. Sote-keskuksissa tarjotaan lähinnä terveyspalveluita, mikä rikkoo toimivia malleja, joita on kehitetty sosiaalityön ja perustason terveydenhuollon yhteistyössä. Sosiaalipalvelut määritellään suppeasti neuvonta- ja ohjauspalveluiksi, jonka takia terveysasema olisi rehellisempi nimitys kuin sote-keskus.

– Yksityiset terveyskonsernit saavat kokoomukselta laajat sote-markkinat, mutta suomalaiset eivät mitään soten alkuperäisistä tavoitteista. Palveluketjut monimutkaistuvat, integraatio vähenee, kustannukset uhkaavat kasvaa. Lisäksi hallituksen tuorein esitys uhkaa Suomen kansainvälisissä vertailuissa kustannustehokkaaksi ja laadukkaaksi arvioitua erikoissairaanhoitoa. Nyt on korkea aika lopettaa kokoomuksen sote-sekoilu, ja rakentaa uudistusta yhdessä ja vastuullisesti, Andersson korostaa.

Vasemmistoliitto vaatii parlamentaarista työryhmää tekemään sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta, jotta se on oikeudenmukainen jokaiselle Suomessa asuvalle.

Metsäteollisuus: Neuvottelut työehtosopimuksesta jatkuvat

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta jatkuvat, kertoo Metsäteollisuus.

Metsäteollisuus ja Paperiliitto ovat tavanneet tänään ja sopineet, että osapuolet jatkavat neuvotteluita huomenna.

Tänään on ollut myös koolla Paperiliiton hallitus pohtimassa työehtoneuvotteluiden jatkoaskelia. Aiemmin tässä kuussa Paperiliitto kertoi kohottavansa valmiutta mahdollisen työtaistelun varalta.

Neuvottelut ovat kuumentaneet liittokierroksen alun tunnelmia.

Paperin neuvottelut ovat kuumentaneet liittokierroksen alun tunnelmia.
Metsäteollisuus on aiemmin kertonut pitävänsä alan työehtosopimuksia osin kohtuuttomina.

Se on tyytymätön muun muassa alihankinnan käyttökieltoon, jota muilla aloilla ei ole, sekä joulu- ja juhannusseisokkien moninkertaisiin kompensaatioihin.

Pahemmin mutkistuessaan paperiteollisuuden neuvotteluilla voisi olla monenlaisia vaikutuksia työmarkkinoille ja talouteen. Metsäteollisuus on Suomen keskeinen vientiala, ja mahdollisilla työntekijöiden työtaisteluilla tai työnantajien työsuluilla voisi olla merkittäviäkin vaikutuksia.

Sopimuksen sopimuskausi päättyi viime kuun lopussa.

Työmarkkinoilla paperiteollisuuden neuvottelut ovat yksi keskeisistä merkkipaaluista, jotka linjaavat syksyn liittokierroksen suuntaa. Paperin nykyisen työehtosopimuksen sopimuskausi päättyi viime kuun lopussa.

Tämän kuun lopussa on puolestaan päättymässä toinen keskeinen sopimus eli Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton (entisen Metalliliiton) sopimus.

Keskusta Puska valinnanvapausesityksestä: ”On hirveän vaikea ymmärtää, että miten kokonaisuus tulee toimimaan”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät hyväksyivät torstaina soten valinnanvapausesityksen, joka lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle. Puolueiden välejä hiertäneisiin asiakasseteleihin on erikoissairaanhoidon osalta tulossa kolmiosainen porrastus.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen (kesk.) mukaan porrastusta on luvassa seteleitä myöntävän maakunnan harkintavaltaan, siihen kenelle ja mihin seteleitä myönnetään, asiakassetelin käytön laajuuteen ja seteleiden käyttöönoton aikatauluun.

Kokoomuksen soteasioista vastaavan sisäministeri Paula Risikon mukaan maakunnalla säilyy edelleen velvollisuus tarjota seteleitä, mutta niiden tarpeen arviointi ei jää asiakkaalle itselleen vaan maakunnalle.

Hän ei enää puhunut subjektiivisesta oikeudesta asiakasseteleihin. Risikon mukaan seteleitä tarjotaan edelleen samassa laajuudessa kuin runsas viikko sitten julkistetussa esityksessä.

Keskustan kansanedustaja, entinen THL:n johtaja Pekka Puska (kesk.) ei tässä vaiheessa hahmottanut miten esitys tulisi käytännössä toimimaan.

– On hirveän vaikea ymmärtää, että mitenkä kokonaisuus tulee toimimaan. Näin sanovat myöskin asiantuntijat. Sen jälkeen, kun otimme viikko sitten hyvin kriittinen kanta tähän Risikon mainitsemaan subjektiiviseen oikeuteen, niin siihen on tehty erilaisia rajoittavia päätöksiä, Puska totesi.

– Tässä vaiheessa on myös vaikea ottaa kantaa siihen, mitä ne tarkoittavat. Sen vuoksi keskustan ryhmä päätti, että tämä pannaan nyt lausuntokierrokselle ja aidosti otetaan huomioon se mitä lausuntokierroksella sanotaan, Puska totesi.

Samoilla linjoilla oli myös Heikkinen, joka piti painotti lausuntokierroksen merkitystä.

– Meille tärkeintä oli se, että lausuntokierroksella tulevat muutosesitykset otetaan vakavasti. En halua meille sosiaali-ja terveysvaliokuntaan sellaista esitystä, jossa hallituspuolueiden välillä ei ole yksimielinen esitys siitä, että tämä malli todella tukee maakunta- ja sote-uudistusta.

Nyt lausunnoille lähtevä esitys tulee eduskunnan käsiteltäväksi aikaisintaan maaliskuussa.

Juttua on päivitetty klo 16:43.

Keskustan Kaikkonen sote-esityksestä: ”Esitys ei ole täysin ongelmaton, lausuntokierroksen oltava aito”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Keskustan eduskuntaryhmä hyväksyy hallituksen valinnanvapausesityksen lähettämisen lausuntokierrokselle. Puolue kuitenkin painottaa voimakkaasti lausuntokierroksen merkitystä, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi eduskunnassa.

– Kävimme pitkän ja huolellisen keskustelun aiheesta. Lausuntokierroksen on oltava aito ja sieltä tulevat väkevät viestit on huomioitava. Totesimme myös, että esitys ei ole täysin ongelmaton ja ja on tärkeää kuulla vielä asiantuntijoiden arvioita ja näkemyksiä, Kaikkonen totesi.

– Mikäli lausuntokierroksella tulee selviä viestejä, että tätä pitää vielä korjata, niin keskustan viesti on se, että korjauksia täytyy sitten vielä tehdä.

Myös kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmät hyväksyivät lakiesityksen lähettämisen lausuntokierrokselle.

Kaikkonen kertoi, että eduskuntaryhmässä käytiin keskustelua esimerkiksi siitä, tuleeko julkisten palveluiden osuus säilymään myös sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen jälkeen.

– Keskusta haluaa pitää huolta, että hyvät julkiset palvelut sekä hyvät yhdenvertaiset sote-palvelut säilyvät kansalaisille. Ja mieluiten vielä paranevat.

Maakunnille enemmän harkintavaltaa siltä osin, missä osissa asiakasseteleitä on tarjottava asiakkaille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi, että keskustan eduskuntaryhmä kävi kokouksessaan keskustelua ennen kaikkea valinnanvapausuudistuksen kokonaisuudesta. Hänen mukaansa valinnanvapaus on väline palvelujen saatavuuden paranemiselle.

– Välineitä ovat asiakassetelit, sote-keskukset sekä henkilökohtainen budjetti paljon palveluita tarvitseville, Saarikko totesi.

Julkinen keskustelu on painottunut viime päivinä voimakkaasti asiakasseteleihin, keskittyen erikoissairaanhoitoon. Huolta on herättänyt etenkin se, miten erikoissairaanhoidon päivystykselle käy, mikäli asiakassetelit saavat laajat käyttöoikeudet.

– Puhuttaessa erikoissairaanhoidosta, neuvotteluissa on saatu maakunnille enemmän harkintavaltaa siltä osin, missä osissa asiakasseteleitä on tarjottava asiakkaille, Saarikko kommentoi viime päivien neuvotteluita.

– Julkisen sairaanhoidon kantokyky, vaikkapa päivystyksellisissä tilanteissa, voidaan turvata paremmin. Olen hyvin tyytyväinen tästä.

Asiakasseteleihin on erikoissairaanhoidon osalta tulossa kolmiosainen porrastus. Porrastuksella tarkoitetaan sitä, että seteleitä myöntävän maakunnan harkintavallassa on se, kenelle ja mihin seteleitä myönnetään, kuinka laajaksi asiakassetelin käytön laajuus muodostuu ja millä aikataululla setelit otetaan käyttöön.

Keskustalle kaikkein tärkeintä uudistuksessa on Saarikon mukaan se, että perusterveydenhoidon palvelut paranevat.

– Vastuuministerinä otan tosissani eduskuntaryhmän viestin siitä, että lausuntokierroksen palaute otetaan huomioon. Näin hallituksessa on hyvässä yhteishengessä jo sovittukin.

Asiakasseteli tulee olemaan saman suuruinen kunkin maakunnan piirissä.

Keskustan lääkärikansanedustajat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että asiakassetelin käyttöönotto saattaa karkottaa erikoislääkärit pois julkisista sairaaloista. Saarikko totesi, että erikoissairaanhoitoa ja ennen kaikkea sen monin osin hyvin toimivia osia pitää vaalia.

– On hyvä myös huomioida, että kaikki suomalaiset sairaalat eivät ole samanlaisia. Niiden kantokyky ja suuruus ovat erilaisia.

– Yksi tärkeä nyt sovittu lisäys uudistukseen on se, että tulemme viemään lain tasolle yksityisen leikkaustoiminnan laatukriteerit, siltä osin, kun ne koskevat julkisella rahalla ostettua toimintaa.

Saarikko täsmensi, että laatukriteerit viedään lakiin samalla tavalla, kuin miten julkiselle leikkaustoiminnalle on jo tällä hetkellä tehty rajaavat kriteerit, niin sanottu sairaaloiden välinen työnjako.

Asiakasseteli tulee Saarikon mukaan olemaan lisäksi jokaiselle suomalaiselle ja jokaiselle palveluntuottajalle saman suuruinen kunkin maakunnan piirissä.

– Sillä hinnalla on julkisen tai yksityisen palveluntuottajan suoritettava tämä yksityinen operaatio, vaikkapa lonkkaleikkaus.

Juttua on täydennetty klo 16:40 ja 16:47.

Taas uusi sote-sopu, ensireaktiot: ”Jep jep”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat tänään hyväksyneet soten valinnanvapausesityksen.

SDP:n Maarit Feldt-Ranta kommentoi asiaa Twitterissä tuoreeltaan.

”Kokoomus hyväksyy Soten. Kepu hyväksyy sen lähettämisen lausuntokierrokselle. Jep jep. Kaikki on kunnossa ja etenee hyvässä hengessä.”

Myös vasemmiston Paavo Arhinmäki epäilee.

”Kokoomus hyväksyy soten valinnanvapauslain. Keskusta sen sijaan hyväksyy sen lähettämisen lausuntokierrokselle. Saadaan vielä #sote-soppa.”

Sen sijaa kokoomuksen Juhana Vartiainen on odotetun tyytyväinen.

”Sote-lakiesitys vaikuttaa erinomaiselta – laaja valinnanvapaus toteutuu perustuslakivaliokunnan kannan puitteissa. Toki lausuntoja odottaen.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta