tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Rinne: ”Huonosti käsikirjoitettu kesäteatteri” – Sipilä kiistää etukäteistiedot

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Eduskunnassa käydään paraikaa keskustelua hallituskriisistä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) antaman tiedonannon pohjalta. Tiedonanto annettiin, koska hallituksen parlamentaarinen pohja ei ole enää sama.

Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo on kiistänyt salissa, että hallitus olisi tiennyt etukäteen, että perussuomalaisista lähtee 20 hengen ryhmä.

– Täysin mahdotonta ennustaa tällaisia tapahtumia.

Orpon mukaan hän ja Sipilä vetivät hallituskriisin aikana selvän rajan, miten Suomessa suhtaudutaan ihmisarvoon, demokratiaan ja universaaleihin arvoihin yleensä. Hän kehui Uuden vaihtoehdon Sampo Terhoa ja Simon Eloa tolkun ihmisiksi.

Ministeri Sampo Terho (Uusi vaihtoehto) viittasi perussuomalaisen kansanedustajan Laura Huhtasaaren puheeseen, joka ei Terhoa miellyttänyt.

– Se vastasi paremmin kuin minä koskaan osaisin selittää miksi minä ja 20 kansanedustajaa jätimmä tämän taaksemme, Terho sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmään viitaten.

Terho sanoi, että hänelle on suunnaton helpotus, ettei hän ole se, joka astelee tämän jälkeen selittelemään perussuomalaisten lausuntoja medialle.

– Teille jäi rahat ja puolue. Rakentakaa siitä omien arvojenne näköinen. Me olemme päättäneet toimia samoin omana poliittisena viiteryhmänä, Terho sanoi perussuomalaisille.

”Hän on suurin takinkääntäjä prosessissa.”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania hallituksen todistelu ei vakuuttanut.

– Niin on, miltä näyttää, Lindtman sanoi.

Lindtman kysyikin pääministeri Juha Sipilältä, voiko hän vakuuttaa, ettei sanaakaan puhuttu ennen viikonloppua suunnitelmista, jotka johtivat nykyhallituksen syntyyn.

Vihreiden uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto sanoi, että hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma on perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kirjoittama. Aalto kysyi, aikooko hallitus nyt irtautua Halla-ahon linjasta arvojen ohella.

– Miten hallituksen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa muutetaan vastaamaan hienoja hallituspuheita?

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari katsoi, että kansa on petetty. Hänen mielestään Anneli Jäätteenmäki (kesk. ) erosi aiemmin vähäpätöisemmästä asiasta puhuttuaan muunneltua totuutta. Huhtasaari ei yksilöinyt kenen tai minkä eroa hän toivoi.

Huhtasaari sinutteli puheenvuorossaan Uuden vaihtoehdon kansanedustajaa Simon Eloa, minkä jälkeen niin ikään Uuteen vaihtoehtoon siirtynyt puhemies Maria Lohela muistutti häntä käyttäytymissäännöistä eli teitittelystä.

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson oli pahoillaan, että ”farssin kapteeni” Timo Soini ei ole täysistunnossa paikalla. Ulkoministeri on virkamatkalla.

– Hänen olisi pitänyt olla vastaamassa, hän on suurin takinkääntäjä prosessissa.

”Hallituskipeys ohitti periaatteet.”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertasi, miten pääministeri Juha Sipilä otti häneenkin yhteyttä toissa viikon sunnuntaina hallitusneuvottelut mielessään. Rinne oli kertonut, että normaalilla prosessilla voidaan edetä, mutta SDP vaatii täyskäännöstä hallituksen eri tavoin eriarvoistavaan politiikkaan. Sipilä oli todennut, että keskustelun pohjalta voi olla vaikeaa löytää yhteisymmärrystä.

Rinne veti yhteen, ettei SDP kieltäytynyt neuvottelemasta, mutta koska Sipilä ilmoitti hallituksen jatkavan vanhalla pohjalla, SDP näki käytännössä uudet vaalit tärkeiksi.

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson uusiokäytti ministerisosialismi-termiä ja totesi Uuden vaihtoehdon olevan nyt apupuolue täynnä ministerisosialismia.

– Ministerisosialismi tarkoitta googlaten sitä että hallituskipeys ohittaa puolueen periaatteet, Gustafsson sanoi.

Sipilä: ”Mielikuvitustarinoita”.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kutsui nähtyä näytelmää huonosti käsikirjoitetuksi kesäteatteriksi. Lindtmanin tavoin hän tivasi Juha Sipilältä, kuinka paljon hänellä oli etukäteen tietoa, mitä tapahtuu. Kyse oli siis siitä, tiesikö hallitus etukäteen, miten perussuomalaiselle puolueelle tulee käymään.

Pääministeri Juha Sipilä kiisti kaikenlaiset etukäteisvalmistelut.

– Voin vakuuttaa, että näin ei ole. Sellaisessa keskustelussa en ole ollut missään ainakaan itse mukana, että tällaista suunnitelmaa olisi tehty. Olisihan se mahdotonta tehdä suunnitelma etukäteen ennen (perussuomalaisten) puoluekokousta. Tämä on ihan mielikuvitustarinoita, jota lehdet kirjoittavat ja te täällä toistatte, Sipilä sanoi.

Sellaisia viitteitä oli Sipilän mukaan ollut muutama päivä ennen puoluekokousta, että joitakin perussuomalaisia voisi esimerkiksi loikata toisiin puolueisiin.

Antti Lindtman ihmetteli sitä, että valtiovarainministeri Petteri Orpo oli hetkeä aiemmin sanonut, että totta kai varaudutaan eri vaihtoehtoihin.

Lindtman muistutti myös Soinin blogikirjoituksesta, jossa Soini ennen puoluekokousta tuomitsi loikkaamisen. Lindtman ihmetteli ja katsoi, että myöhemmässä kirjoituksessa Soini oli nähnyt edellisen kirjoituksensa tarpeelliseksi, koska oli nähnyt vaaran. Lindtman arveli Soinin ensimmäisen blogin viitanneen siihen, että tapahtumien kulku olisi voinut olla hänellä etukäteen tiedossa.

Sipilä vastasi huhujen ja suunnitelmien menevän sekaisin ja kiisti yhä etukäteistiedot.

Risikko Demokraatille poliisien toiminnasta: ”Todistettavasti olisi tullut lisää uhreja”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kommentoi Turun sarjapuukotusta Demokraatille illansuussa. Risikon mukaan hänellä ei ole päivällä tiedotustilaisuudessa kerrottuun nähden uutta tietoa asian tutkinnallisesta etenemisestä.

Esimerkiksi rikoksesta epäillyn ideologista taustaa ei ole Risikon tiedojen mukaan saatu vahvistettua.

– Ei ole. Tämä on tutkinnanjohtajan asia, en ota kantaa tutkintaan.

Viranomaisten toimintaa tapauksen hoitamisessa on kehuttu. Risikolla ei ole heti mielessään välittömiä kehitysehdotuksia siihen, miten puukotusten jälkeisen tilanteen hoitaminen eteni.

– Kun tällainen tapaus tulee, käydään vielä operatiivisen puolenkin analyysi – mutta nyt on kaikkein tärkeintä keskittyä tutkintaan.

Risikko toistaa myös Demokraatille kehut poliisin ensipartion toiminnalle Turussa.

– Se oli aivan vertaansa vailla. Vain muutama minuutti kesti, kun oltiin tekijän pakeilla. Todistettavasti tilanne olisi ollut sellainen, että olisi tullut lisää uhreja. Myös kansalaiset ovat tukeneet viranomaisen työtä, pyrkimällä estämään tätä henkilöä (puukottajaa). Se on rohkeuden osoitusta, turvallisuus tehdään yhdessä.

Kysymykseen, kehottaako Risikko kansalaisia menemään väliin vastaavissa tilanteissa, hän toteaa, ettei niin voi missään nimessä kehottaa.

– Jokainen itse arvioi sen, koska tilanteet ovat niin erilaisia, hän painottaa.

Ministeri kiirehtii tiedustelulainsäädäntöä.

Turun puukotuksista pidätettynä on yksi henkilö. Keskusrikospoliisi tutkii Turun puukotuksia terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja murhan yrityksinä. Lisäksi neljän osallisuutta tekoon selvitetään. Henkilöt ovat Marokosta.

Lisäksi yhdestä henkilöstä on pantu toimeen kansainvälinen etsintäkuulutus.

Risikko toteaa, että painopiste on nyt asian tutkinnassa eikä esimerkiksi tässä vaiheessa pystytä sanomaan, tuleeko Maahanmuutoviraston toiminnalle uusia ohjeita tai onko tapahtumilla vaikutusta lainsäädäntöön.

Tiedustelulainsäädäntöä Risikko kiirehtii. Se on tarkoitus saada tämän syksyn aikana eduskuntaan. Risikko esittää, kuten on jo ennen Turun tapahtumiakin todennut, että perustuslain muutokset hyväksyttäisiin eduskunnassa nopeutetussa järjestyksessä.

Sisäministeriön määrärahojen lisäyksestä aiemmin kaavailtuun nähden Risikko toteaa valtiovarainministeri Petteri Orpon todenneen, että tilanne arvioidaan, jos jotain ilmenee rikoksen tutkinnan edetessä.

Orpo on myös kommentoinut tilannetta tänään Lännen Medialle.

Poliisien määrästä Risikko sanoo, että tällä hetkellä miltei kaikki poliiseiksi koulutetut ovat Suomessa töissä. Risikon mukaan vain 25 on työttöminä.

Poliisihallitus ja puolustusvoimat ovat juuri allekirjoittaneet sopimuksen siitä, että puolustusvoimat osallistuisi poliisin reservipoliisiselvitykseen. Risikko toteaa, että sisäministeriössä on menossa hanke täydennyspoliisia koskevan lainsäädännön kehittämiseksi ja toteaa, että toimivaltuudet täytyy katsoa asiassa tarkkaan.

Käytännössä reservipoliisi korvaisi täydennyspoliisin. Reservipoliiseja voitaisiin rekrytoida Puolustusvoimien henkilöstöstä.

Rinteen aloitteelle kiitosta.

Suomessa huoli on nyt se, ettei maamme ilmapiiri kiristy. Risikko on tänään julkisuudessa moneen kertaan sanonut, että on ollut tiedossa, että nyt nähdyn kaltainen epäilty terroriteko voisi Suomeenkin tulla. Asia ei siinä mielessä ollut yllätys.

Terrorismi on muuttanut sillä tavalla muotoaan, että sen estäminen on yhä haastavampaa.

Risikko painottaa, että luovuttaa ei pidä ja ennaltaehkäisyä on jatkettava.

– Suomi on tehnyt hyvin paljon ennaltahkäistäkseen tällaisia. On varauduttu, hän katsoo.

– Näkisin, että nyt on tärkeä, kun selviää, mitä tästä ilmenee, käydä se läpi.

– Olen korostanut, että maltti on valttia, koston kierre ei saa lähteä liikkeelle. Terrorismin tarkoitus on yhteiskuntarauhan heilauttaminen, halvaannuttaa päätyöksentekokykyä ja aiheuttaa kärsimystä.

Risikon mukaan myös poliittista keskustelua on käytävä vakavin mielin.

– Kyllä minä luotan siihen, että kaikki poliitikot aivan varmasti ymmärtävät, että kyseessä on vakava asia, josta on tiedetty, että kyllä se Suomeen jossain vaiheessa rantautuu. Nyt on ensimmäinen epäily.

– Olen aivan vakuuttunut, että kaikki poliittiset puolueet haluavat olla ehkäisemässä, että näin ei tapahdu enää. Sitä edellyttää myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teema Yhdessä. Poliittisten vaikuttajien pitää näyttää, että olemme toivon tällä puolen yhdessä.

– Tämä asia ei ole mikään hallitus-oppositio-asia, turvallisuus ei saa sitä olla.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi eilen käyneensä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa keskustelun Turun tapahtumista.

– Esitin, että puolueiden puheenjohtajien ja tasavallan presidentin välillä käydään laajamittainen ja faktoihin pohjautuva keskustelu tapahtuneeseen ja sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen liittyen. Presidentti Niinistö kannatti esitystäni, Rinne kertoi Facebookissa.

Risikko toteaa olleensa tyytyväinen kuullessaan Rinteen kannasta ja keskustelusta presidentin kanssa.

”Nähkäämme tämä hyvyys” – Sauli Niinistö: Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomi ja me suomalaiset olemme tänään uuden tilanteen edessä.

”Eilistä silmitöntä väkivallantekoa tutkitaan terroritekona. Turku on nyt osa pitkää ketjua, joka on kulkenut meille monen maan ja kaupungin kautta. Olemme hyvässä ja pahassa osa muuta maailmaa.”

Päällimmäisenä on tällä hetkellä suru, Niinistö sanoo ja arvioi, että Suomen on nyt kansakuntana mietittävä, miten käsittelemme tämän julman teon.

”Keskustelumme maahanmuutosta on ollut vaikeaa, melkeinpä mahdotonta jo ennen tätä. Maahanmuutto herättää vahvoja tunteita – puolesta ja vastaan. Asiallista keskustelua on vaikea käydä tunteisiin menevästä aiheesta, mutta meidän on kansana siihen kyettävä.”

Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi.

Niinistön mukaan Suomen menestys, vahvuus perustuu kykyymme toimia yhdessä, antaa tilaa erilaisille mielipiteille.

”Ja tätä haluan erikseen korostaa: yhteiskuntarauhamme perustuu vahvasti siihen, että luotamme viranomaisiimme ja oikeuslaitokseen, niiden kykyyn tehdä oikeita ja oikeudenmukaisia päätöksiä.”

Niinistön mukaan meillä on vapaus sanoa mielipiteemme ääneen, mutta meillä on myös vastuu siitä, mihin sanamme johtavat.

”Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi. Maahanmuuttoa joku kannattaa ja toinen taas vastustaa; se on ymmärrettävä. Mutta jos tästä rakennetaan vihanpitoa, sillä heikennetään kykyämme torjua pahaa.”

Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla.

Niinistö kehottaa muistamaan myös sen rohkeuden ja hyvyyden, jota Turun torilla nähtiin.

”Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja. Nähkäämme tämä hyvyys, juuri se inhimillisyys, jota vastaan isku oli suunnattu. Haluan myös kiittää poliisia ja pelastushenkilökuntaa vakuuttavasta toiminnasta.”

Niinistö vetoaa myös mielipidejohtajiin, olivat he uskonnollisia tai aatteellisia.

”Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla. Sitä on vapaus ja sitä on vastuu.”

Keskustelua aiheesta

Sipilä: Turkulaiset toimivat esimerkillisesti

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tiedotustilaisuudessaan tuominnut Turun terrori-iskun voimakkaasti. Sipilän mukaan viattomien ihmisten tappaminen on ihmisyyden vastaista ja raukkamaista.

Sipilä muistutti, että jos rikosnimike vahvistuu, on Suomessa ensimmäistä kertaa tapahtunut terroriteko.

Pääministeri kiitti puheessaan viranomaisten ripeää toimintaa tilanteessa. Poliisin mukaan tekijä saatiin kiinni kolmen minuutin kuluessa saadusta hälytyksestä.

Sipilä sanoi turkulaisten toimineen tilanteessa esimerkillisesti. Sivulliset muun muassa auttoivat haavoittuneita.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kristillisdemokraatit Niinistön takana – ei aseta omaa ehdokasta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sauli Niinistö.

Kristillisdemokraatit ei aseta omaa ehdokasta presidentinvaaleihin. Puoluekokous päätti suositella jäsenistölleen presidentti Sauli Niinistön tukemista jatkokaudelle.

Esityksen Niinistön tukemisesta teki puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

Puoluekokouksen päätöksessä todetaan, että jäsenistö on laajalti tyytyväinen Niinistön ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan.

Husu Hussein: Suomalaisina selviämme yhdessä

Husu Hussein.

Abdirahim ”Husu” Hussein Mohamed kääntäisi Turun puukotustapauksessa nyt katseet ja myötätunnon omaisiin. Sen sijaan, että itse uhriutuisimme, rukoilkaamme omaisten ja eritoteten vielä tehohoidossa olevien puolesta, että he selviävät. Husu sanoo.

– Tämä on tragedia, mutta yhdessä suomalaisina me selviämme tästä. Vihanlietsonta on turhaa.

Husu itse sattui olemaan Turussa lähettyvillä, kun terrori-isku tapahtui, muttei halua kommentoida asiaa sen enempää.

– Omaiset ovat nyt keskiöissä, lähettää Husu terveisiä.