Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Rinne ihmettelee eläke-ehdotuksensa vastaanottoa – ”Toivon, että työeläkejärjestelmän osapuolet tuntevat inhimillisyyden piston sydämessään”

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Pääministeri Antti Rinne (sd.) mainitsi torstain kyselytunnilla, että pieniä työeläkkeitä voitaisiin korottaa ottamalla eläkerahastosta vuosittain 200-300 miljoonaa euroa. Ehdotuksesta virisi vilkas julkinen keskustelu.

Simo Alastalo

Rinne täsmentää Demokraatille, että kyse on eläkkeellä olevista naisista, joille ei ole kertynyt eläkettä ajalta, jolloin he olivat vanhempainvapaalla. Eläkeuudistuksessa vuonna 2005 myös vanhempainvapaalta alkoi karttua eläkettä, mutta muutos ei koskenut uudistusta edeltäneitä vuosia. Tämän Rinne haluaisi korjata.

– Se on nykyisen eläkejärjestelmän sisällä oleva muutos, jolla parannettaisiin erityisesti pieniä eläkkeitä saavien naisten asemaa. Olen itsekin työeläkeneuvotteluihin osallistuneena ihmisenä vastuussa siitä, että naisten asema on ollut tässä suhteessa heikohko. Sitä pitäisi nyt korjata työeläkejärjestelmän sisällä, Rinne sanoo.

Ehdotus ei Rinteen mukaan kuulu hallituksen päätettäväksi vaan ratkaisua haetaan neuvottelemalla.

– Toivon, että työeläkejärjestelmän osapuolet, palkansaaja- ja työnantajajärjestöt, tuntevat inhimillisyyden piston sydämessään sen suhteen, että näiden naisten eläkkeitä parannetaan jo olemassa olevien järjestelmien kautta. Jos ratkaisua ei neuvottelemalla löydy, sitten täytyy miettiä mitä tehdään.

”Keskustelen useampien asiantuntijoiden kanssa.”

Hän ei ymmärrä ehdotuksensa herättämää julkista kohua.

– Ihmettelen näitä reaktioita ammattiliittojen keskusjärjestöiltä ja työnantajapuolelta, että kategorisesti todetaan, ettei tähän ole mahdollisuutta. Kysymys on siitä, että korjataan järjestelmän puitteissa naisten pieniä eläkkeitä ja tehdään se samalla tavalla kuin vuonna 2005.

Rinne ei halua nimetä asiantuntijoita, joiden kanssa hän on asiasta keskustellut vaikka tätä on julkisuudessa tiedusteltu.

– Keskustelen useampien asiantuntijoiden kanssa.

Myös hallitus on päättänyt nostaa pieniä eläkkeitä.

– Vuoden vaihteessa nousee pienten eläkkeiden taso. Olen tyytyväinen, että tämä ensimmäinen askel pystyttiin ottamaan. Toivottavasti tämän vaalikauden aikana löytyy lisää mahdollisuuksia korottaa eläkkeitä, että se satanen tulisi sinne.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE