Politiikka
3.2.2017 11:36 ・ Päivitetty: 3.2.2017 11:35
Rinteeltä vaihtoehto Sipilän hallituksen “älyttömälle politiikalle”: “Määrätietoista työtä inhimillisen Suomen puolesta”
SDP:n puoluekokous alkoi puoliltapäivin Lahdessa. Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne piti heti kärkeen poliittisen tilannekatsauksen. Alkuun hän tarkasteli sosialidemokraattisten puolueiden haasteita eurooppalaisella ja suomalaisella tasolla. Arviossa oli myös itsekritiikkiä.
– Syyt eurooppalaisen sosialidemokratian alakulolle ovat vaihdelleet maittain, mutta yksi analyysi vaikuttaa olevan kaikille yhteinen. Emme ole kyenneet antamaan toivoa ja turvaa tulevaisuudesta niille ihmisille, jotka ovat meihin eniten vuosikymmenten saatossa luottaneet.
Suomessa demarien trendi on ollut Rinteen mukaan selvä.
– Olemme kymmenen vuoden tauon jälkeen palanneet pysyvästi kamppailemaan suurimman puolueen asemasta. Erityisesti kannatuskehitys on ollut hyvää perinteisissä kannattajaryhmissämme.
Rinne nimesi seuraavaksi haasteeksi nostaa kannatus pysyvästi puheenjohtaja Lipposen aikakauden lukuihin.
– Tämä tarkoittaa määrätietoista työtä inhimillisen Suomen puolesta esimerkiksi perheiden asemaan, uuteen työelämään ja sivistyksen merkitykseen liittyvien kysymysten parissa. Nämä ovat myös niitä teemoja, joille keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten porvarihallitus on viitannut kintaalla. Vaihtoehdollemme on nyt erityinen tilaus ja tarve suomalaisten mielissä, Rinne totesi.
“Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen vakava virhe.”
Rinteen mukaan Sipilän hallituksen ja SDP:n erilaiset arvomaailmat ovat näkyneet konkreettisesti kuluvan vaalikauden poliittisissa väännöissä.
– Eriarvoistumiskehitys on kiihtynyt, kun hallitus on toteuttanut sosiaalisesti kestämättömiä leikkauksiaan. Samalla hallituksen ajamat systeemimuutokset uhkaavat muuttaa pohjoismaisen hyvinvointivaltiomme uusliberalistiseksi kilpailuvaltioksi.
Rinne katsoo, että nykyhallituksen valitsema leikkauslinja ei ole ollut pelkästään sosiaalisesti vaarallista, vaan se on myös syönyt tulevan kasvun hedelmiä.
– Leikkaukset koulutukseen, sivistykseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen ovat olleet lyhytnäköistä, sanalla sanoen älytöntä politiikkaa. Suomi voi pärjätä vain osaamiseen panostamalla. Sillä noustiin 1990-luvun lamasta ja sillä pitää nousta nytkin.
Rinne sanoi, ettei Sipilän hallituksen sivistysvihamielisyys ei ole näkynyt vain johtavien ministerien koulutuslupauksen pettämisessä.
– Se näkyy myös lastemme arjessa, sillä sivistyksen ensiaskeleet otetaan kotien lisäksi päiväkodeissa. Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus, myös työttömien perheiden lasten oikeus. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen on ollut vakava virhe.
“Päivähoito-oikeuden rajaus katkoo lasten ystävyyssuhteita.”
Rinne sanoi, että viime kuukausien uutiset lasten eriarvoistumisesta ovat olleet riipaisevia.
– Päivähoito-oikeuden rajaus katkoo lasten ystävyyssuhteita ja suhteita turvallisiin aikuisiin. Seurauksena on ollut leikkien ulkopuolelle jäämistä, yksinäisyyttä, turvattomuutta. Kun kauhistelemme populismin nousua maailmalla, niin mitä voimme odottaa omalta tulevaisuudeltamme, jos kohtelemme omia lapsiamme näin?
Rinteen mukaan SDP ei voi hyväksyä tällaista kehitystä.
– Joissakin kunnissa voimme korjata hallituksen eriarvoistavan politiikan seurauksia, mutta samalla päämääränämme pitää olla subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen koko maahan. Olemme myös esittäneet, että päivähoidon varhaiskasvatuksen asiakasmaksut poistetaan kokonaan. Näin takaisimme jokaiselle lapselle yhdenvertaiset lähtökohdat oman sivistyspolun rakentamiseen.
Rinteen mukaan perheiden ahdingon helpottamiseen liittyy myös eläkeläisten aseman parantaminen, kun monissa perheissä isovanhempien toimeentulo ja hoiva aiheuttavat huolta.
– Tässäkin asiassa Sipilän hallitus on pettänyt lupauksensa, kun hallituksen synnyttämän veroeron takia eläkeläisten verotus kiristyy palkansaajia enemmän. Samalla hallitus on korottanut lääkkeiden omavastuuta ja palvelumaksuja.
– Inhimilliseen yhteiskuntaan tämä ei sovi. Eläkeläisten nöyryyttämiselle on jo laitettava stoppi.
Rinne viihtasi vaihtoehtobudjettiin, jossa SDP on esittänyt keinot, miten taataan, että eläkeläisten verotus kevenee yhtä paljon kuin palkansaajien.
– SDP:ssä on käynnissä myös valmistelu, jonka tavoitteena on köyhyysrajalla ja sen alapuolella elävien eläkeläisten toimeentulon ja aseman parantaminen. Toivon, että samalla tavalla kuin hallitus veti SDP:n vaatimuksesta pois vanhuksia nöyryyttävän esityksen hoitajamitoituksen laskemisesta, hallitus korjaisi muutkin eläkeläisiä loukkaavat päätöksensä.
“Alkiolainen kansanliike taipui vallanhimossaan.”
Rinne totesi, että räikeimpiä esimerkkejä hallituksen sulle-mulle –eturyhmäpolitiikasta ovat olleet suunnitelmat julkisten palvelujen pakkoyhtiöittämisestä sosiaali- ja terveyspalveluissa ja Suomen kansallisomaisuuden, liikenneverkkojen yksityistämisestä.
– Sote-uudistuksessa jouduimme syksyllä 2015 seuraamaan omalaatuista näytelmää. Yön pimeinä tunteina valtioneuvoston linnassa sovittiin kaikkien lehmänkauppojen äidistä, kun alkiolainen kansanliike taipui vallanhimossaan avaamaan hanat ylikansallisten terveysjättien rahastukselle.
– Siksi onkin syytä toistaa: Verovarat on tarkoitettu kokonaan ihmisten tarvitsemiin palveluihin, ei yksityisten yritysten voittoihin tai veroparatiiseihin. SDP:n esittämä vaihtoehto takaa tämän periaatteen toteutumisen. Me haluamme, että palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta vastaa jatkossakin pääasiassa julkinen sektori, jota yksityinen ja kolmas sektori täydentävät.
“Työmarkkinaturbulenssi ei välttämättä ohi.”
Rinne tarkasteli tilannekatsaukseen myös kilpailukykysopimusta ja sen vaiheita. Hän muistutti, ettei työmarkkinaturbulenssi ei välttämättä ole edes ohi.
– Vaikka hallitus osana kilpailukykysopimusta lupasi pidättäytyä muun muassa työttömyysturvan lisäleikkauksista, löi hallitus pöytään vain pari kuukautta sopimuksen hyväksymisen jälkeen uudet työttömyysturvan heikennyssuunnitelmat. Ikään kuin kutsu julkisen talouden pelastustalkoisiin olisi edelleen osoitettu vain työntekijöille.
– Toinenkin uhka leijuu työntekijöiden yllä. Erityisesti kokoomus osoittaa jälleen halua avata keskustelu paikallisen sopimisen lainsäädännöstä. Sopimisen viittaan puettu työnantajavallan lisääminen romuttaisi suomalaisten välisen luottamuksen työpaikoilla, Rinne sanoi ja luetteli tämän jälkeen SDP:n vaihtoehtoja hallituksen “työmarkkinasähellykselle”.
Rinne veti yhteen, että hän on tarkoituksella pyrkinyt puheessaan kuvaamaan seikkaperäisesti SDP:n ja Sipilän hallituksen politiikan keskeisiä eroja.
– Hallitus mielellään viljelee kuvaa välttämättömistä ratkaisuista, joille ei voi esittää vaihtoehtoa. Tämä ei pidä paikkaansa. Hallituksen linjalle on olemassa vaihtoehto, SDP:n inhimillinen vaihtoehto.
Suomi aloitteentekijäksi Euroopan vakauden vahvistamisessa.
Rinne palasi eläkeläisten asemaan. Hän sanoi, että tietää puoluekokousaloitteen eläkeindeksin muuttamisesta nostavan intohimoja edustajissa.
– Ymmärrän hyvin aloitteentekijöiden ja allekirjoittajien huolen eläkeläisköyhyyden torjumisesta. Erityisesti pienituloiset eläkeläiset kaipaavat kipeästi parannusta toimeentuloonsa – myös työeläkeläiset. Samalla meidän on kuitenkin kaikissa olosuhteissa huolehdittava eläkejärjestelmän kestävyydestä ja pidettävä kiinni nuortenkin sukupolvien eläkelupauksesta. Nämä ehdot eläkejärjestelmään liittyvien uudistusten on ehdottomasti täytettävä, Rinne paalutti.
Hän toivoi puoluekokousedustajilta malttia kysymyksen käsittelyssä.
Yhtä lailla hän esitti toiveen, että Lahden kokouksessa paneuduttaisiin tavallista vahvemmin Euroopan unionin ja euron kehittämiseen. Rinne tarkasteli myös kansainvälistä poliittista tilannetta. Maailma vaikuttaa monella tapaa hauraammalta kuin pitkiin aikoihin.
– Siksi olen pohtinut, että 100-vuotias Suomi voisi historiaansa kunnioittaen jälleen ottaa aloitteentekijän aseman keskustelussa Euroopan rauhan ja vakauden vahvistamiseksi. Tämä olisi meille luonteva rooli rauhanvälityksen suurvaltana ja sotilasliittoihin kuulumattomana maana. Ehkä voisimme harkita tässä yhteistyön tekemistä myös Ruotsin kanssa.
– Kansainvälisillä areenoilla Suomi on ennen ollut kokoaan suurempi toimija. Tähän asemaan meidän on pyrittävä palaamaan. SDP asettaa oman ehdokkaansa tasavallan presidentin vaaliin uuden puoluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa.
“Rahalla emme voi kilpailla, mutta porukan yhteistyöllä.”
Eduskuntavaaleissa 2019 SDP tavoittelee suurimman puolueen asemaa “sikäli kuin perusporvarihallitus sinne saakka nyt kitkuttelee”. Rinne totesi, että sosialidemokraattiseen liikkeeseen on aika palauttaa kuuluisa voittamisen kulttuuri.
– Tavalliset suomalaiset odottavat meiltä, että SDP pitää kiinni ihmisten yhdenvertaisesta kohtelusta. He odottavat, että me jatkamme taisteluamme eriarvoistumiskehitystä vastaan. He odottavat, että me rakennamme oikeudenmukaisempaa ja inhimillisempää yhteiskuntaa. He odottavat, että me vahvistamme uskoa ja toivoa tulevaisuuteen, luomme hyvinvointia kaikkialle Suomeen. Heillä on oikeus odottaa, että kaikki pidetään mukana.
Rinteen mukaan kaikkien mukana pitämiseen kiteytyy SDP:n tärkein sanoma kevään kuntavaaleissa.
– Me haluamme tehdä inhimillistä politiikkaa Suomen jokaisessa kunnassa. Sellaista politiikkaa, joka arvostaa ja kunnioittaa jokaista ihmistä itsenään. Vain tällaiselle perustalle voidaan rakentaa oikeudenmukaista yhteiskuntaa.
– Rahalla emme voi kilpailla, mutta porukan yhteistyöllä, keskustelemalla ja kuuntelemalla ihmisiä voitamme varmasti, Rinne päätti ja toivotti hyvää puoluekokousta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.