Urheilu
4.10.2016 15:51 ・ Päivitetty: 4.10.2016 15:51
Rion katastrofi ei ollut rahasta kiinni – Ministeriön ylijohtaja kaipaa selkeitä tulostavoitteita
Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtajan Esko Rannon mukaan Rion olympialaisten vaisua suomalaismenestystä ei voi selittää sillä, että huippu-urheilu saisi liian vähän julkista rahaa.
– Suomalaisen huippu-urheilun julkinen rahoitus on lisääntynyt 2000-luvulla selvästi, mutta samaan aikaan menestys on heikentynyt.
– Julkisen rahoituksen määrä on vertailukelpoista esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna, mutta yksityisessä rahoituksessa olemme perässä, Ranto kommentoi Turussa järjestetyssä liikuntafoorumissa.
Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö sai viime vuonna OKM:ltä 6,86 miljoonaa euroa, ja kaiken kaikkiaan Olympiakomitealle tuli valtionavustuksia hieman yli 8 miljoonaa.
Olympiakomitean tavoitteena on ollut lisätä sponsorirahan määrää.
– Lajiliitot voivat käyttää varainhankinnassaan omia urheilijoitaan, ja niin sen pitääkin olla. Olympiakomitealla sama mahdollisuus on kuitenkin hyvin pieni, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski sanoo.
Suomalaisen urheilun resurssit ovat tällä hetkellä hajallaan.
Lisää aiheesta
Ranto kaipaa nykyistä selkeämmin asetettuja tulostavoitteita olympialaisiin. Mitalitavoitteen puuttuminen herätti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa paljon kritiikkiä jo ennen Rion kisoja.
– Olympialaisiin pitäisi olla mitattavat tavoitteet, Ranto tiivistää.
Viime aikoina on väläytelty ajatusta erityisestä urheilun yhteiskuntasopimuksesta, joka selkiyttäisi valtion roolia suomalaisessa huippu-urheilussa.
Kojonkoski vierastaa kyseistä termiä, mutta hänen mukaansa valtion ja urheilujärjestelmän pitäisi sopia kirjallisesti siitä, mitä ollaan tekemässä.
– Silloin tekemisemme olisi nykyistä järkevämpää. Jos roolitusten ja resurssien sopimista haluaa nimittää yhteiskuntasopimukseksi, hyvä niin. Suomalaisen urheilun resurssit ovat tällä hetkellä hajallaan, ja päätöksiä tehdään erilaisista näkökulmista.
Kojonkoski ottaa esimerkiksi Tanskan, jossa tehtiin vuonna 1985 laki huippu-urheilun edistämiseksi. Tanska nappasi Riossa 15 mitalia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Urheilu
3.10.2016 16:00
Kuka Suomen urheilun uudeksi ykkösjohtajaksi? — ”Kaikkeen valmis Ilkka Kanerva on jo starttikuopissa”
Kolumnit
26.8.2016 10:40
Kisaturisteja vai huippu-urheilijoita?
Urheilu
23.8.2016 14:53
”Mä en kauheasti ymmärrä, mitä Kojonkoski puhuu” – Harkimo: Koko urheilukenttä tarvitsee rakennemuutoksia
22.8.2016 06:00
Tilinteon aika: Suomi on urheilevan maailman matonen
Kolumnit
8.8.2016 11:00
Rio 2016: Toimittajalegenda antaa palaa: ”Tärkeintä on osanotto — Suomi noudattaa tätä kirjaimellisesti”
22.1.2016 18:15
Ylijohtaja Ranto: Huippu-urheilun järjestelmät arvioitava perusteellisesti