x

Rion katastrofi ei ollut rahasta kiinni – Ministeriön ylijohtaja kaipaa selkeitä tulostavoitteita

Kuva: lehtikuva / ella kiviniemi
Ylijohtaja Esko Ranto muistutti, että huippu-urheilun julkinen rahoitus on noussut, mutta menestys vain heikkenee.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtajan Esko Rannon mukaan Rion olympialaisten vaisua suomalaismenestystä ei voi selittää sillä, että huippu-urheilu saisi liian vähän julkista rahaa.

– Suomalaisen huippu-urheilun julkinen rahoitus on lisääntynyt 2000-luvulla selvästi, mutta samaan aikaan menestys on heikentynyt.

– Julkisen rahoituksen määrä on vertailukelpoista esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna, mutta yksityisessä rahoituksessa olemme perässä, Ranto kommentoi Turussa järjestetyssä liikuntafoorumissa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö sai viime vuonna OKM:ltä 6,86 miljoonaa euroa, ja kaiken kaikkiaan Olympiakomitealle tuli valtionavustuksia hieman yli 8 miljoonaa.

Olympiakomitean tavoitteena on ollut lisätä sponsorirahan määrää.

– Lajiliitot voivat käyttää varainhankinnassaan omia urheilijoitaan, ja niin sen pitääkin olla. Olympiakomitealla sama mahdollisuus on kuitenkin hyvin pieni, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski sanoo.

Suomalaisen urheilun resurssit ovat tällä hetkellä hajallaan.

Ranto kaipaa nykyistä selkeämmin asetettuja tulostavoitteita olympialaisiin. Mitalitavoitteen puuttuminen herätti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa paljon kritiikkiä jo ennen Rion kisoja.

– Olympialaisiin pitäisi olla mitattavat tavoitteet, Ranto tiivistää.

Viime aikoina on väläytelty ajatusta erityisestä urheilun yhteiskuntasopimuksesta, joka selkiyttäisi valtion roolia suomalaisessa huippu-urheilussa.

Kojonkoski vierastaa kyseistä termiä, mutta hänen mukaansa valtion ja urheilujärjestelmän pitäisi sopia kirjallisesti siitä, mitä ollaan tekemässä.

– Silloin tekemisemme olisi nykyistä järkevämpää. Jos roolitusten ja resurssien sopimista haluaa nimittää yhteiskuntasopimukseksi, hyvä niin. Suomalaisen urheilun resurssit ovat tällä hetkellä hajallaan, ja päätöksiä tehdään erilaisista näkökulmista.

Kojonkoski ottaa esimerkiksi Tanskan, jossa tehtiin vuonna 1985 laki huippu-urheilun edistämiseksi. Tanska nappasi Riossa 15 mitalia.

”Houkuttaa paljon katsoa se kortti” – suomalaislegendan ratkaisu: Ura jatkuu

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Yhdistetyn urheilija Hannu Manninen on päättänyt jatkaa uraansa. Manninen, 38, tähtää ensi talven Pyeongchangin olympialaisiin.

Lajin historian menestyneimpiin urheilijoihin kuuluva Manninen teki paluun viiden vuoden tauon jälkeen kevään 2016 SM-kisoissa. Se innoitti hänet palaamaan kansainvälisiin kisoihin kaudella 2016–17.

Lahden MM-kisoissa hän oli suurmäen kilpailussa 24:s ja joukkuekilpailussa viides.

– Hyvän tuloksen tekeminen Lahdessa oli lähellä, hampaankoloon siis jäi. Erityisesti joukkuekisassa podium oli mahdollinen. Kyllä ajatus ensi vuoden olympialaisten joukkuekisasta tuli mieleen ja houkuttaa paljon katsoa se kortti, Manninen kertoi tiedotteessa.

Mannisella on neljä maailmancupin kokonaisvoittoa, sprintin maailmanmestaruus Sapporosta 2007 ja joukkuekisan olympiakulta Salt Lake Citystä 2002.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

IL: Summasen pedofiili-huudoista tutkintapyyntö poliisille

Kuva: Lehtikuva

Jääkiekkoseura Espoo Unitedin päävalmentajan Raimo Summasen huuteluista on tehty tutkintapyyntö poliisille. Asiasta kertoi Iltalehti.

Summanen haukkui 22. maaliskuuta Kokkolassa pelatussa Mestis-ottelussa Hermes–Espoo United kotijoukkue Hermeksen päävalmentajaa Antti Karhulaa useita kertoja pedofiiliksi.

Mestiksen kurinpitäjä määräsi tapauksen johdosta Summaselle kahdeksan ottelun pannan ja Espoo Unitedille 4 000 euron sakot. Seura ja Summanen myös pyysivät valmentajan huutelua tiedotteella anteeksi. Summanen kertoi huutelunsa kummunneen helmikuisesta runkosarjaottelusta, jonka yhteydessä Karhula syytti Summasta tappeluun käskyttämisestä.

Tapauksesta on nyt tehty Kokkolan poliisille tutkintapyyntö. Poliisi tutkii, onko Summanen syyllistynyt rikokseen vai ei.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Tätä kiekkoherkkua on luvassa nyt Kiinassa – ”Tämä on historiallinen hetki”

Kuva: Lehtikuva
NHL-taitoa nähdfään seuraavaksi Kiinassa. Los Angeles Kings (tummassa peliasussa) pelaa maassa syyskuussa.

Jääkiekon NHL tekee syksyllä ensiesiintymisensä Kiinassa. NHL-komissaari Gary Bettman ilmoitti torstaina, että Los Angeles Kings ja Vancouver Canucks pelaavat syyskuussa kaksi kauteen valmistavaa ottelua maailman väkirikkaimmassa maassa.

Joukkueet kohtaavat ensin 21. syyskuuta Shanghaissa ja kaksi päivää myöhemmin Pekingissä KHL-seura Kunlun Red Starin kotiareenalla.

– Tämä on historiallinen hetki NHL:lle, Bettman sanoi NHL.comin mukaan Pekingissä tilaisuudessa, jossa oli paikalla NHL:n ja seurojen edustajien lisäksi edustajat myös Kiinan hallituksesta.

– Odotamme ensimmäisiä otteluitamme Kiinassa ja erilaisia aloitteita, jotka inspiroivat kiinalaisia pelaajia ja faneja lajimme pariin. Ymmärrämme, kuinka tärkeää Kiinalle on rakentaa vahva kansallinen jääkiekko-ohjelma ja tuemme sitä kaikin tavoin.

Peking isännöi vuoden 2022 talviolympialaisia, ja Kiina panostaa rajusti talviurheilulajien harrastajamäärien kasvattamiseen.

Toisin kuin marraskuussa Tukholmassa pelattavat Coloradon ja Ottawan väliset ottelut, Kiinassa pelattavat pelit eivät kuulu NHL:n runkosarjaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Nyt on hikiset paikat: jalkapallojätti askeleen lähempänä karsiutumista MM-kisoista

Kuva: Lehtikuva

Brasilia varmisti ensimmäisenä karsijana paikan jalkapallon miesten MM-lopputurnaukseen 2018. Ainoana maana kaikissa lopputurnauksissa pelannut Brasilia kukisti Etelä-Amerikan alueen karsintojen 14. kierroksella Paraguayn 3–0, ja kun Uruguay hävisi Perulle, sinetöityi Brasilian kisapaikka.

Vielä vuosi sitten Brasiliassa vallitsi kriisi, kun kuudesta pelistä koossa oli vain yhdeksän pistettä. Sen jälkeen se on kuitenkin voittanut kaikki kahdeksan peliään.

Maanosan toinen jätti Argentiina saa puolestaan vielä hikoilla. Supertähti Lionel Messin ennen peliä saama neljän ottelun pelikielto musersi vieraspelin Boliviassa 0–2-tappioon, ja Argentiina on nyt jatkokarsintaan oikeuttavalla viitossijalla.

Messi sai pannan kiroiltuaan erotuomarille edellisessä karsintapelissä.

Keskustelua aiheesta

Supertähden törkyilyn tulos: Sakkoa 9 300€ + pelikieltoa

Kuva: Lehtikuva

Argentiinalainen jalkapallotähti Lionel Messi joutuu neljän maaottelun pelikieltoon sopimattomasta kielenkäytöstään ottelun aikana, ilmoittaa Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa.

Messi kiroili viime torstaina pelatussa MM-karsintaottelussa Chileä vastaan avustavalle erotuomarille. Messi ampui rangaistuspotkusta myös ottelun ainoan maalin, jolla Argentiina voitti pelin 1–0.

Messi on poissa jo myöhemmin tänään pelattavasta MM-karsintaottelusta Bolivia–Argentiina. Neljän maaottelun pelikiellon lisäksi hän saa Fifalta runsaan 9 300 euron sakot.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta