Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

RKP:n puheenjohtaja kotikaupunkinsa rokotevastaisuudesta: Suunta on saatu muutettua

Pietarsaarelainen RKP:n puheenjohtajan Anna-Maija Henrikssonin mukaan on varmasti monta syytä, minkä takia kaupungissa on tällä hetkellä niin alhaiset rokotusluvut.

– Alueella on ollut tiettyjä aktiivisia henkilöitä, jotka ovat levittäneet rokotteiden vastaisia näkemystä esimerkiksi yleisöpalstoilla. Heidän sanomansa on ollut se, että rokottaminen voi olla lapselle haitaksi.

– Taustalla voi olla jonkun yksittäisen perheen huono kokemus, jolloin joku perheen jäsenistä on sairastunut saatuaan rokotteen.

Pietarsaaressa MPR-rokotteen on Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen tietojen mukaan saanut vain 86,74 %.

Keskustelu rokotevastaisuudesta nousi jälleen julkisuuteen elokuussa, kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) esitti olevansa huolestunut rokotevastaisuuden leviämisestä Suomessa. Saarikko patisti Helsingin Sanomien haastattelussa neuvolan työntekijöitä kantamaan vastuuta niillä alueilla, joissa rokotekattavuus on jo laskenut hälyttävästi.

MPR-rokotteella saa suojaa kolmea vaarallista kulkutautia, tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. Kyseiset taudit leviävät helposti ja voivat johtaa vakaviin lisätauteihin.

Mikäli rokotteen kattavuus laskee alle tavoitellun 95 prosentin, rokotteiden niin kutsutun ”laumasuojan” teho heikkenee. Näin suojan taudeilta menettävät myös ne ihmiset, jotka eivät rokotetta sairauden tai jonkin muun esteen vuoksi ole voinut ottaa.

Pietarsaaressa MPR-rokotteen on Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen tietojen mukaan saanut vain 86,74 % vuonna 2014 syntyneistä. Pietarsaari onkin esiintynyt viime aikoina keskustelussa rokotteiden vastustamisen esimerkkikaupunkina.

Yhä useampi perhe lähtee jälleen rokottamaan lapsensa.

Rokotevastustuksesta on Henrikssonin mukaan syntynyt alueella laajempi liike, joka on ruokkinut itse itseään. Hän kuitenkin toteaa, että tällä hetkellä Pietarsaaressa rokotteiden ottaminen on taas kasvussa.

– Yhä useampi perhe lähtee jälleen rokottamaan lapsensa.

Henriksson kertoo keskustelleensa aiheesta myös kaupungin johtavan lääkärin kanssa. Lääkäri oli sanonut olevansa iloinen siitä, että suunta on saatu muutettua.

– Lääkärin mukaan tilastoissa näkyy, että yhä useammat perheet ottavat nyt rokotteita.

Henrikssonin mukaan myös sellaiset perheet, jotka ovat aikaisemmin jättäneet rokotuksen ottamatta, ovat nyt tulleet ottamaan rokotukset.

Henrikssonin mukaan rokotevastaisuuden taustalla ei ole mitään uskonnollista ideologiaa.

– On kyse nimenomaan henkilöiden omista kokemuksista. Taustalla voi olla myös laajempaa lääkeyhtiöiden vastustamiseen kohdistuvaa liikettä.

Hän kertoo yrittäneensä edistää rokotteiden ottamista myös itse.

– Olen pitänyt asiaa esillä keskusteluissa, joissa olen siellä ollut mukana. Näen erittäin tärkeänä, että lapsille annetaan rokotteen. Olen myös pyrkinyt tuomaan esille sitä, että olen rokottanut omat lapseni.

– Kyllä nyt olemme olleet myös tiiviissä yhteistyössä sosiaali- ja terveysvirastoon ja sitä kautta yrittäneet edistää asiaa.

Tekijät: Topi Juga ja Johannes Ijäs

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE