ehdokasmainos

”Runsaasti levitettynä tuolla porukassa” – Sipilä jakoi laatimansa prosessikaavion EU-johtajille

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160318 JH2425; Finland's Prime minister Juha Sipila arrives for the European Union summit in Brussels on March 17, 2016, where 28 EU leaders will discuss the ongoing refugee crisis. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Pääministeri Juha Sipilä osallistuu EU-kokoukseen Brysselissä. EU-maiden johtajat ovat olleet torstai-iltapäivästä koolla sorvaamassa sopimusta, jonka tavoitteena on saada hallitsematon muuttoliike kuriin.

Euroopan unionin ja Turkin välisen yhteistyösopimuksen työstäminen jatkuu aamulla.

EU-maiden johtajat olivat torstai-iltana Bryssselissä koolla sorvaamassa sopimusta, jonka tavoitteena on saada hallitsematon muuttoliike kuriin.

Neuvottelut jatkuvat aamulla kahdenvälisesti Turkin pääministerin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kesken. EU-maiden johtajat palaavat kokouspöytään kello 13.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli illan istunnon päätteeksi vaitonainen neuvottelujen annista.

EU-maat antoivat hänen mukaansa Tuskille neuvottelumandaatin, joka sisälsi ”runsaasti evästyksiä”. Illan annin pohjalta on tarkoitus työstää Turkille paperi, jolle pitäisi saada hyväksyntä huomenna.

Sipilän mukaan EU-maiden keskuudessa kysymyksiä herättivät muun muassa sopimuksen laillisuuteen liittyvät asiat. Pääministeri sanoi jakaneensa muille valtiojohtajille aiheesta laatimansa prosessikaavion.

– Se on nyt runsaasti levitettynä tuolla porukassa. Sitä (he) tutkivat sitten yön yli, Sipilä sanoi.

 

Financial Times sai suomalaiskolumnistin: ”Kunnia tulla säännölliseksi kirjoittajaksi”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
stubb-a

Kansanedustaja, ex-pääministeri Alexander Stubb (kok.) ryhtyy brittiläisen talouslehti Financial Timesin kolumnistiksi. Stubb vahvistaa asian Twitter-tilillään. Hän kertoo kolumnivuoron olevan säännöllinen.

– On kunnia tulla Financial Timesin säännölliseksi kirjoittajaksi. Kaksi kolumnia lähetetty. Lisää tulossa, Stubb tviittasi.

Vuonna 1888 perustettu Financial Times lukeutuu maailman arvostetuimpiin taloussanomalehtiin.

Ex-puhemies Heinäluoma ei näe Lindtmanin listoissa ollenkaan draamaa – ”Hän toimi hyvässä uskossa”

Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
LKS 20151013 SDP:n Antti Lindtman (vas.), Antti Rinne ja Eero Heinäluoma eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 13. lokakuuta 2015. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Ex-puhemies Eero Heinäluoma (oik.) sanoo ryhmäjohtaja Antti Lindtmanin (vas.) halunneen hoitaa asiat hyvin. Keskellä puheenjohtaja Antti Rinne.

Koko viime vaalikauden eduskunnassa puhemiehenä istunut Eero Heinäluoma (sd.) ei näe ryhmäjohtaja Antti Lindtmanin menettelyssä mitään dramaattista.

– Kun itse aloitin puhemiehenä 2011, tiesin, että vaikeaa tulee. Aina tulee kopua ja sanomista edustajien puheenvuoroista. Laadimme puhemiesneuvostossa sitten yhteiset pelisäännöt puheenvuorojen jakamisessa ja ne toimivat hyvin, Heinäluoma sanoo Demokraatille.

Heinäluoman mukaan pelisäännöt menivät näin: Ryhmien puheenjohtajat olivat aina etusijalla.

– Heidän katsottiin edustavan koko ryhmän kantaa ja siksi heidän puheenvuorollaan oli erityinen painoarvo. Sitten katsottiin, minkä valiokunnan asioita käsitellään ja kenellä on valiokuntavastuu. Jos esillä olivat kouluasiat, sivistysvaliokunnan jäsenet olivat etusijalla. Sitten otettiin huomioon edustajan parlamentaarinen ikä, aiempi kokemus esimerkiksi ministerinä. Neljäntenä kohtana otettiin huomioon, onko puhujalla tuoretta näkökulmaa asiaan, Heinäluoma avaa edellisen vaalikauden käytäntöjä.

Heinäluoma myöntää, että puhemiehelle tulee silti aina virheitä, kyselytunti kun on niin nopeatahtinen. Aina ei muista, kuka missäkin on asiantuntija, Heinäluoma myöntää.

Puhemiehelle tulee aina toiveita

Heinäluoman mukaan puhemiehelle tulee aina paljon toiveita puhujista. Se on luonnollista, koska kyseessä on suora tv-lähetys, jolla on parhaimmillaan 200 000 katsojaa.

– Toiveita tulee käytävillä, ryhmiltä, yksittäisiltä kansanedustajilta. Niitä tulee kahden kesken, paperilippusilla jne. Kerrotaan, että tämä edustaja on hoitanut tätä asiaa, esimerkiksi. Ei siinä ole ihmeempää dramatiikkaa. Yhtä selvää on, että puhemies aina itse päättää, kenelle puheita annetaan. Ryhmien suuruuskin pitää huomata, että ihmiset pääsevät tasapuolisesti ääneen. Sekin, ketkä ovat aikaisemmin puhuneet.

– Paletti on monimutkainen. Varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) on oikeilla linjoilla. Viime vaalikaudella luotua käytäntöä on nytkin pääosin noudatettu.

Eero Heinäluoma ei näe Antti Lindtmanin listoissa mitään dramatiikkaa.

– Ongelma on, ettei puhuttu tarpeeksi tarkasti pelisäännöistä ryhmässä. Mutta Antti Lindtman on toiminut hyvässä uskossa ja halunnut hoitaa asiat hyvin, Heinäluoma sanoo.

Ongelmana hän pitää, ettei oppositiolla ole puhemiestä. Tällöin demareilla, suurimmalla oppositiopuolueella, tulee väkisin etäisyyttä puhemiehistöön.

 

Tämäkö oli yhtiöittämisen hinta? – Metsähallitus aikoo lomauttaa metsurinsa

Kuva: Ismo Alhoniemi
metsuria

Puuliitto tuomitsee Metsähallituksen suunnittelemat metsurien lomauttamiset. Liitto tulkitsee ne metsähallituslain vastaisiksi.

– Lomautuskaavailut ovat räikeässä ristiriidassa työllisyystavoitteen ja maakuntien hyvinvoinnin edistämisen kanssa.

Puuliitto vaatii Metsähallitusta käyttämään kaikki keinot 357 metsurin ympärivuotisen työllisyyden turvaamiseksi.

– Kysymys ei ole siitä, että töitä ei olisi ympäri vuoden tehtävissä, vaan siitä, antaako työnantaja niitä tehdä. Esimerkiksi talviajan ensiharvennukset sopivat metsureiden tehtäväksi erinomaisesti, minkä rinnalla käytettävissä on muita työmuotoja.

Puuliitto muistuttaa myös työvoiman joustavan yhteiskäytön mahdollisuuksista Metsähallituksen sisällä. Ammattitaitoisia metsureita voidaan esimerkiksi käyttää luontopalvelujen puolella.

Metsähallitus on valmistellut yt-neuvotteluja piilossa.

Liitto paheksuu sitä, että Metsähallitus on valmistellut yt-neuvotteluja piilossa. Asia ei noussut viime viikolla pidetyissä Metsätalous Oy:n ja Metsähallituksen emoyhtiön hallituksen kokouksissa millään tavalla esille. Molemmissa on mukana henkilöstön edustus.

Samalla Puuliitto pitää outona, että yt-neuvottelut koskevat vain Metsätalous Oy:n metsureita, eivät koko henkilökuntaa.

Puuliiton mukaan Metsähallituksen ja valtio-omistajan on nyt näytettävä, että laajaa vastustusta kohdannut Metsähallituksen metsätalouden yhtiöittäminen ei johda pelättyihin seurauksiin. Näitä on yhteiskunnallisten velvoitteiden taka-alalle painaminen lyhytjänteisten taloudellisten arvojen tieltä.

Liitto vetoaa myös valtio-omistajaan, että se mitoittaa Metsähallitukselle asetetut tulostavoitteet niin, että tulosta ei tarvitse tehdä työntekijöiden kustannuksella.

– Metsähallituksen arvo mitataan viime kädessä sen tuottamana yhteiskunnallisena kokonaishyötynä, Puuliitto korostaa.

Toimittaja sai porttikiellon – oikeusasiamies moittii – ”Otan opikseni”

Kuva: Thinkstock
stop

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen moittii valtiovarainministeriötä toimittaja Jari Hanskalle annetusta porttikiellosta. Freelancetoimittaja Hanska jätti oikeusasiamiehelle kantelun vuosi sitten, kun hänelle ei annettu ministeriöstä haastatteluita.

Oikeusasiamies katsoo, että Hanskan pääsyn epääminen tilaisuuteen oli tasapuolisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden vastaista. Jääskeläisen mukaan taustatilaisuuksissa asetettavien kuvauksen ja siteeraamisen rajoitusten tulisi olla mahdollisimman suppeita.

– Ministeriön tulisi harkita erikseen kunkin tilaisuuden osalta, minkälaiset rajoitukset ovat välttämättömiä.

Lisäksi asiamies pitää epäasianmukaisena sitä, että ministeriön johto totesi tiedonannossaan kantelijan toimineen vastoin hyvää journalistista tapaa ja sitä, että viestintäjohtaja Liinu Lehto oli julkisesti leimannut Hanskan menettelyn journalistin ohjeiden vastaiseksi.

Lehto pahoittelee toimintaansa Twitter-tilillään.

– Otan opikseni, Lehto tviittasi.

Varapuhemies Pekkarinen Ylellä: Lindtmanin listoissa ei ole suurta dramatiikkaa

Kuva: Lehtikuva
pekkarinenlk14707
Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) ei pidä Antti Lindtmanin listoja mitenkään dramaattisina.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan sosialidemokraatit ovat tuoneet puhujatoivelistan kaikille eduskunnan kyselytunneille, joilla hän on toiminut puheenjohtajana. Pekkarisen mukaan niillä ei kuitenkaan ole ollut suurta merkitystä.

– En pidä dramaattisena niiden merkitystä varsinkaan, kun en ole noudattanut niitä sellaisenaan, sanoo Pekkarinen Yle Uutisille antamassaan lausunnossa.

Pekkarinen sanoo haluavansa ymmärtää nimilistat hyväntahtoisesti niin, että niissä on haluttu kertoa ketkä ryhmän jäsenet ovat asiantuntivimpia minkäkin kysymyksen tiimoilta, ja voisivat asiantuntemuksensa vuoksi tulla kysymykseen kysymyksen esittäjinä.

Pekkarisen mukaan listoilla on ollut SDP:n omien kysymysten kohdalla ensimmäisen kysyjän nimi ja toivottujen jatkokysymysten esittäjien nimiä. Muiden puolueiden kysymysten kohdalla on ollut SDP:n ensimmäisen kysyjän nimi.

Pekkarinen toteaa, että listoja ei ole noudatettu orjallisesti. Listoista on Pekkarisen mukaan ollut hyötyäkin varsinkin eduskuntakauden alussa, kun puhemiehet eivät vielä tunteneet kaikkia kansanedustajia ja heidän asiantuntemustaan.

Eduskunnan kyselytunneilla pyritään Pekkarisen mukaan saamaan aikaan aitoa keskustelua ja esimerkiksi puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja tunnetusti puolueen äänellä puhuvat keskustelijat ovat etusijalla puheenvuoroja jaettaessa.

– Sanotaan näin, että kiitos vain listoista, mutta ei niitä tarvita. Ei kannata nähdä vaivaa niiden tekemiseen, Pekkarion sanoo Ylen haastattelussa.