Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ruotsin Nato-pyrkimysten ratkaisun hetket lähestyvät – Kristersson tapaa Orbanin

LEHTIKUVA / HENRIK MONTGOMERY
Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tapaa tänään Unkarissa pääministeri Viktor Orbanin vain päiviä ennen kuin Unkarin parlamentin on määrä äänestää Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista. Unkari on viimeinen Nato-maa, jonka ratifiointia Ruotsin jäsenyys sotilasliitossa odottaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Unkarin parlamentin on määrä äänestää ratifioinnista maanantaina.

Orban esitti tammikuussa kutsun Ruotsin-kollegalleen saapua Unkariin rakentamaan luottamusta ja syventämään poliittista keskustelua. Kristersson hyväksyi kutsun, mutta ei niellyt ajatusta, että vierailun aikana vielä neuvoteltaisiin Ruotsin Nato-jäsenyydestä tai Unkarin ehdoista.

Ruotsin mukaan Kristerssonin ja Orbanin keskustelut koskevat maiden välistä puolustus- ja turvallisuusyhteistyötä sekä Unkarin tulevaa EU-puheenjohtajakautta. Orban sanoi ennen perjantain tapaamista radiohaastattelussa, että Unkari ja Ruotsi aikovat solmia sopimuksen puolustusteollisesta ja sotilaallisesta yhteistyöstä.

Orban lisäsi, että maiden on hyväksyttävä toistensa erilaisuudet. Hänen mukaansa Ruotsi edustaa toisenlaisia arvoja kuin Unkari, jossa vallitsevat kristilliset perhekeskeiset näkemykset. Lisäksi Ruotsi haluaa Ukrainaan lisää sotaa, kun Unkari puhuu rauhan puolesta, Orban sanoi.

UNKARI jäi viimeiseksi ratifioijaksi sen jälkeen, kun Ruotsin ja Turkin välinen Nato-solmu viimein avautui ja Turkki ratifioi Ruotsin jäsenyyden tammikuussa.

Ruotsin kanssa yhtä aikaa Naton jäsenyyttä hakenut Suomi on ollut jo kymmenen kuukautta Naton jäsenmaa. Suomenkin jäsenyyden ratifiointia riiputtivat pisimpään Turkki ja Unkari.

Unkarin uskotaan äänestyksessä ratifioivan Ruotsin Nato-jäsenyyden. Orbanin Fidesz-puolueen parlamenttiryhmää johtava Mate Kocsis sanoi aiemmin tällä viikolla, että parlamentissa selvää enemmistöasemaa pitävä puolue on Ruotsin jäsenyyden kannalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE