Politiikka
16.3.2017 14:36 ・ Päivitetty: 16.3.2017 14:36
Ruotsin ulkoministeri Timo Soinista: ”Feministisestä ulkopolitiikasta on tullut meidän juttumme”
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström keskusteli torstaina iltapäivällä kansanedustaja Tuula Haataisen (sd.) kanssa Helsingissä sukupuolesta ja politiikasta. Esiin nousi myös vahvan feminististä politiikkaa ajavan Wallströmin ja näkemyksiltään konservatiivisen ulkoministeri Timo Soinin (ps.) välinen yhteistyö.
– Olemme tavanneet useita kertoja ja suhteemme on oikein hyvä ja rakentava. Täytyy sanoa, että pohjoismainen yhteistyö kokonaisuudessaan on erinomaista, Wallström sanoi Demokraatille.
Hän on järkevä mies.
Hän mainitsi Ruotsin hallituksen olevan eräs maailman ensimmäisistä avoimen feministisistä hallituksista, jonka yhtenä käytännön seurauksena on feministinen ulkopolitiikka. Aihe on Wallströmin mukaan taajaan esillä myös tapaamissa Soinin kanssa.
– Feministisestä ulkopolitiikasta on tullut ”meidän juttumme”, Wallström nauraa.
– Pystymme molemmat yhtä aikaa sekä nauramaan että ottamaan sen vakavasti. Keskustelemme myös siitä mitä se tarkoittaa ja mitä sillä saadaan aikaan. Hän on järkevä mies. On hienoa, että tunnelma on hyvä.
Feministisen ulkopolitiikan jalkauttaminen hallintoon ei sujunut Wallströmin mukaan aivan kitkatta edes Ruotsissa.
– Sitä yritettiin pilkata. Lainasin Gandhia, jonka mukaan ensin he sivuuttavat sinut, sitten he nauravat sinulle ja sen jälkeen he taistelevat vastaan. Lopulta voitat, Wallström sanoi.
Pidämme feminististä ulkopolitiikkaa esillä turvallisuusneuvostossa joka viikko
Ruotsi on hänen mukaansa jo vaikuttanut politiikallaan muun muassa siihen, että naisten sukuelinten silpominen on maailmassa vähentynyt ja monissa maissa on havahduttu ja puututtu naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.
Viime kesäkuussa Ruotsi pääsi neljättä kertaa YK:n turvallisuusneuvostoon ja otti feministisen ulkopolitiikan myös siellä lähtökohdaksi.
– Pidämme feminististä ulkopolitiikkaa esillä turvallisuusneuvostossa joka viikko. He tietävät jo mitä odottaa. Olemme sanoneet alusta asti, että teemamme on naiset, rauha ja turvallisuus.
Wallströmin mukaan Ruotsi tarkastelee jokaista turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa tästä näkökulmasta.
– Joka kerta kun mandaatteja uusitaan tai ihmisiä nimitetään varmistamme, että asiaa katsotaan tämän teeman kautta. He kunnioittavat sitä ja näkevät, että tämä on järkevää.
Hän myöntää, ettei tavoitteessa onnistuta aina aivan niin kunnianhimoisesti kuin ruotsalaiset haluaisivat.
– En koe, että vastarintaakaan olisi liiemmin. He ymmärtävät, että meillä on pointti. Varmistamme, että lakeja ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan myös naisten kohdalla. Haluamme naiset mukaan politiikkaan ja päätöksentekoon, joka on usein miesten hallinnassa. Myös resursseja ja niiden jakautumista pitää katsoa naisten ja tyttöjen näkökulmasta, Wallström sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.