Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

11.9.2018 15:17 ・ Päivitetty: 11.9.2018 15:17

Ruotsissa ei uskota sinipunaan vaikka asetelma on vaikea – Professori: Suomessa ei historiallisesti ole ollut varaa Ruotsin kaltaiseen tiukkaan kahtiajakoon

Ruotsissa on päivitelty vaalien jälkeen vaikeaa asetelmaa hallituksen muodostamiseksi. Suomalaisia voi hämmästyttää, miksi ilmiselvältä näyttävä vaihtoehto – kahden suurimman eli sosiaalidemokraattien ja maltillisen kokoomuksen yhteistyö – ei näytä olevan mukana laskelmissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan taustalla on Ruotsin vahva perinne, jossa vasemmiston ja oikeiston ero on muodostanut politiikan ainoan ulottuvuuden.

– Sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen koko olemassaolon oikeutus perustuu vasemmiston ja oikeiston jakoon. Jos tätä ulottuvuutta hämärretään, puolueet kokevat merkityksensä vähenevän ja häviävän, tiivistää professori Åsa von Schoultz Helsingin yliopistosta.

Ajatus kulkee niin, että jos kokoomus ja demarit istuisivat samassa hallituksessa, ei tällaisen hallituksen politiikkaan tyytymättömälle äänestäjälle olisi enää vaihtoehtoja valittavaksi.

Professori Henrik Meinanderin mukaan Ruotsissa, toisin kuin Suomessa, kaikki politiikan ristiriidat on joko sijoitettu oikeisto–vasemmisto-akselille tai sitten ne ovat olleet taka-alalla.

– Muut kysymykset eivät ole päässeet sekoittamaan pakkaa – tai eivät ole tähän saakka päässeet, Meinander Helsingin yliopistosta sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa eturistiriidat ovat olleet moniulotteisempia eikä täällä olisi historiallisesti ollut varaa Ruotsin kaltaiseen tiukkaan kahtiajakoon.

Lisää aiheesta

– Neuvostoliitto ja Venäjä olisivat käyttäneet sitä hyvin pian hyödyksi, Meinander arvioi.

Myös Ruotsin vaaleja sunnuntaina paikan päällä seurannut SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm arvioi maanantaina Demokraatille, ettei maltillisen kokoomuksen ja sosialidemokraattien yhteistyö näytä mahdolliselta.

– Puolueet ovat ideologisesti niin kaukana toisistaan. Esimerkiksi maltillisen kokoomuksen verolinjat ovat sellaiset, että minun on hyvin vaikea nähdä tämän tapahtuvan, Rönnholm totesi.

Keskusta ja liberaalit ehkä avainasemassa.

Pääministeri Stefan Löfven ja muut poliitikot ovat puhuneet blokkipolitiikan lopettamisesta puolesta. Se ei näytä tarkoittavan sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen hallitusta vaan jommankumman puolueen yhteistyötä vastablokin pienpuolueiden kanssa.

Von Schoultzin mukaan avainasemassa lienevät porvariallianssiin kuuluvat keskusta ja liberaalit. Ne voisivat esimerkiksi tukea sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen koalitiota – joko hallituksessa tai sen ulkopuolella.

– Silloin kokoomus olisi edelleen hallituksen ulkopuolella ja tarjoaisi äänestäjille vaihtoehdon, von Schoultz sanoo.

Eräänlainen blokkirajan ylitys olisi myös yhteistyön aloittaminen ruotsidemokraattien kanssa. Meinander pitää mahdollisena porvarihallitusta, joka nojautuisi ruotsidemokraattien passiiviseen tukeen.

– Väitettäisiin, ettei ole oltu yhteistyössä heidän kanssaan, vaikka kuitenkin on oltu, Meinander ennustaa.

Paikkajako varmistuu keskiviikkona.

Tavallisille ruotsalaisille ajatus kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien hallituksesta ei ole ollut kyselyiden perusteella aivan niin mahdoton ajatus kuin poliitikoille ja tutkijoille. Von Schoultzin ja Meinanderin mukaan ylitsepääsemättömiä eroja ei myöskään löydy puolueiden poliittisista ohjelmista tai henkilöistä.

Vahva perinne kuitenkin sanelee sen, että raja jää tälläkin kertaa ylittämättä.

– Se on valitettavaa, koska se olisi kaikin puolin järkevin vaihtoehto ja murentaisi vanhaa eripuraa, Meinander sanoo.

Blokkien voimasuhteet edustajapaikoissa olivat tiistaina 144–142 punavihreiden hyväksi. SVT:n haastattelema asiantuntija Jonas Hinnfors ei usko, että jäljellä olevien äänten lasku keskiviikkona riittäisi keikauttamaan järjestystä toiseksi.

Toimittaja: STT / Niilo Simojoki 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU