Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ruotsissa heitetään kaduille ja luontoon noin miljardi tupakannatsaa vuodessa – kohta tästäkin roskaamisesta voi saada sakot

iStock

Tupakannatsojen, purukumien ja muiden pienten roskien heittäminen maahan voi ensi vuonna johtaa Ruotsissa sakkoihin. Hallitus on antanut lakineuvoston arvioitavaksi lakiesityksen, jolla pienikin roskaaminen kiellettäisiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Nykyisin pienimuotoinen roskaaminen ei aiheuta seuraamuksia, mutta Ruotsin hallitus katsoo, että ympäristön suojelu roskaamiselta vaatii lisätoimia. Laki halutaan saattaa voimaan ensi vuoden alusta.

–  Näillä pienillä esineillä roskaaminen aiheuttaa merkittäviä ympäristöhaittoja. Roskaaminen on Ruotsissa laajaa, hallitus toteaa esityksessään.

Hallitus huomauttaa, että pienet roskat sisältävät useimmiten luonnossa huonosti hajoavaa muovia.

Merkittävin osa on tupakantumpeilla. Roskaamista vastaan taisteleva Håll Sverige Rent -järjestö arvioi, että Ruotsin tupakoitsijat heittävät kaduille ja luontoon noin miljardi tupakannatsaa vuodessa. Se vastaa noin 108:aa tonnia muovia.

Myös purukumit ovat ongelma. Niiden hajoaminen kestää 20–25 vuotta, ja niiden siivoaminen on työlästä ja kallista, hallitus perustelee.

Roskaamisrikkeestä määrättävä sakko on nykyään 800 kruunua (noin 80 euroa). Sakon voi saada esimerkiksi pikaruokapakkausten, lasi- tai muovipullojen tai kertakäyttögrillien jättämisestä luontoon tai kaduille. Pienemmästä roskaamisesta, kuten tupakan tumppaamisesta maahan, ei sakkoa ole määrätty.

Viime vuoden aikana vain 87 ihmistä sai sakot roskaamisesta, Håll Sverige Rent kertoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE