Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rydman tiukkana: Työmarkkinauudistuksista pidettävä kiinni, väläyttää jopa uusia toimia lakkojen vuoksi

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.).

EK:hon kuuluvat työnantajat ovat linjanneet, että palkanmaksu voidaan keskeyttää välittömästi tehtailla, jotka joutuvat ajamaan tuotantoaan alas lakon vaikutusten vuoksi.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tästä kertoi Helsingin Sanomille Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.

SAK:lainen Teollisuusliitto puolestaan syyttää Elinkeinoelämän keskusliittoa EK:ta ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:tä Suomen historian suurimman työsulun julistamisesta.

– Mittaluokassaan näin suurta työnantajapuolen työtaistelua ei ole koskaan Suomessa nähty. Työsulun myötä elinkeinoelämä astuu esiin poliittisena toimijana, joka on vastuussa hallitusohjelman sisällöstä työelämäheikennysten osalta, liitto toteaa tiedotteessaan.

DEMOKRAATIN eduskunnasta tavoittama työministeri Arto Satonen (kok.) ei juuri halunnut kommentoida työnantajapuolen päättämää palkanmaksun nopeaa keskeyttämistä.

– Jos minä olen oikein ymmärtänyt, ay-puoli on viemässä sitä oikeuteen. Sitten se on asia, joka aikoinaan ratkeaa, minä en ota siihen kantaa, Satonen sanoo.

Hän ei halunnut lähteä kommentoimaan Teollisuusliiton näkemystä, jonka mukaan EK on nyt tullut esiin hallituksen selän takaa poliittiseksi toimijaksi.

– Ei nyt tehdä tämmöisiä spekulaatioita, ei kommentoida nyt millään lailla tätä asiaa, Satonen sanoo.

Työnantaja- ja työntekijäpuoli tulkitsevat eri tavalla työsopimuslakia siinä, voiko palkanmaksua keskeyttää välittömästi. Työntekijäpuolelta asia ollaan viemässä oikeuteen.

Jos työnteon estymisen työsopimuksen osapuolista riippumattomana syynä on toisten työntekijöiden työtaistelutoimenpide, jolla ei ole riippuvuussuhdetta hänen työehtoihinsa tai työoloihinsa, työntekijällä on oikeus saada palkkansa kuitenkin enintään seitsemältä päivältä“, työsopimuslaissa lukee.

– Poliittisilla työtaisteluilla pyritään nimenomaan vaikuttamaan työntekijöiden työehtoja koskeviin työlainsäädäntöhankkeisiin eli riippuvuussuhde on selvä. Työsulusta ei tietenkään ole kyse, kun työ estyy lakon vuoksi, EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Demokraatti ei päivällä tavoittanut puhelimella Äimälää, jolle palkanmaksun keskeyttämisestä koskevan kommentoinnin kerrottiin keskitetyn EK:ssa.

– Eilen @duunarit sanoivat, että he lakkoilevat kaikkien 1,5milj työntekijän puolesta. Nyt tämän mukaisesti #teollisuus ilmoitti lopettavansa palkanmaksun tehtailla miltä lakot vievät työnteon mahdollisuudet. Nyt sitten ei kuulemma SAK lakko koskekaan kaikkien työehtoja? kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kommentoi X:ssä.

ELINKEINOMINISTERI Wille Rydman (ps.) sanoo palkanmaksun välittömän keskeyttämisen osoittavan, että lakkojen seuraukset osuvat kaikista rajuimmin suomalaiseen työntekijään.

– Jos niillä ollaan työntekijää puolustavinaan, niin kyllä ne vaikutukset ovat juuri päinvastaisia, Rydman lausui medialle eduskunnassa.

Kun Rydmanilta kysyttiin, voisiko hallitus tehdä jotain liennyttääkseen tilannetta työmarkkinoilla, hän totesi hallituksen toteuttavan omaa ohjelmaansa ja pitävän siitä kiinni.

– Se on varmastikin tehty selväksi, että ei hallitus tämmöisen ulkoparlamentaarisen painostuksen kautta rupea omaa ohjelmaansa muuttamaan. Tällaisilla lakoilla, poliittisilla lakoilla voidaan tehdä valtavasti vahinkoa Suomen taloudelle, kilpailukyvylle, työpaikoille, mutta mitään muita vaikutuksia niillä ei luonnollisestikaan ole. Toivottavasti tämän myöskin lakkoja organisoivat tahot ymmärtävät.

Kysymykseen, onko hallitusohjelman työmarkkinauudistuksista pidettävä ehdottomasti kiinni, Rydman sanoo, että viimeaikaiset lakot antavat aihetta pikemminkin pohtia, tarvittaisiinko uusiakin toimenpiteitä hallitusohjelmassa jo sovittujen päälle.

– Mutta joka tapauksessa ainakin näistä uudistuksista on pidettävä kiinni.

TYÖNANTAJIEN linjaamasta palkanmaksun välittömästä keskeyttämisestä Rydman sanoo, että se on enemmänkin työmarkkinajärjestöjen asia, johon valtiovallan ei ehkä kannata ottaa kantaa, kun on kyse laintulkinnastakin.

Rydman tuntuu otaksuvan, ettei EK ole palkanmaksun keskeyttämisen takana vaan yritykset lähtevät omista lähtökohdistaan liikkeelle.

– Jos tilanne on semmoinen, että tehtaalla ei ole edellytyksiä lakon aikana toimia, varmaan siellä tehdään sitten siitä seuraavat johtopäätökset, mutta ei se varmastikaan ole mukava tilanne näiden yritysten kannalta.

Teollisuusliiton ajatusmallia, jossa EK:n katsotaan astuneen hallituksen selän takaa pois poliittiseksi toimijaksi, Rydman ei vaikuta allekirjoittavan.

– Heillä on toisinaan vähän eriskummallisia ajatusmalleja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE