Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Saarikko: “Tämän hallitus löytää vielä suurina vaikeuksina edestään”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Puheenjohtaja Annika Saarikko keskustan ylimääräisessä puoluekokouksessa Turussa tänään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) lähetti eilen julkisuuteen tiedotteen, jossa hän kritisoi voimakkaasti SAK:ta.

– Vaikka liittojen elimellinen yhteys vasemman laidan politiikkaan on aina ollut selvää, ovat viime kuukaudet riisuneet viimeisetkin naamiot. Liittojen kova oppositiopolitiikka on antanut varsinaiselle demarijohtoiselle eduskunnan poliittiselle oppositiolle tilaa keskittyä muihin asioihin, Purra muun muassa sanoi.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko toteaa, että suomalaisen yhteiskunnan hyveisiin vaikeissa työmarkkinakysymyksissä on kuulunut se, että on ollut malttia istua samaan pöytään ja sanoa kaikkein vaikeimmat asiat kasvotusten.

– Julkisuuden kautta sanan säilän heiluttelu ja syyttely tuskin johtaa hallituksenkaan näkökulmasta parempaan lopputulokseen. Pidän sitä hiukan epäviisaana, vaikka siitä olen samaa mieltä Riikka Purran kanssa, että viime kädessä maan hallituksella pitää olla aloiteoikeus uudistuksiin, hän toteaa.

Ammattiyhdistysliike aloittaa ensi viikolla vastatoimet hallituksen työmarkkina- ja sosiaaliturvan heikennyksille.

Saarikko kommentoi ay-liikkeen toimia Demokraatille “odotetuiksi mutta valitettaviksi”.

– Keskusta edustaa pitkää linjaa sopimisesta, ei sanelusta.

– Poliittinen lähihistoria muistaa myös meidän johdolla vaiheita, jotka eivät ole olleet helppoja mutta jotka ovat kuitenkin perustuneet neuvotteluun, hän muistaa lisätä.

Sipilän hallitus muistetaan kiky-toimistaan.

SAARIKON mukaan on kohtuullista muistuttaa ay-liikkeen tavoin siitä, että monet hallituksen kipeät toimet ovat kohdistuvassa samoihin ihmisryhmiin. Siksi hänenkään mukaansa ei ole oikeudentuntoista kohdistaa samaan aikaan keventäviä toimia hyväosaisiin.

– Toivon, että enemmän kuin repiviä riitoja ja suuriksi kasvavia lakkoja, näkisimme kyvyn sopia. Siihen yhdyn, että kyllä työmarkkinoita uudistaa pitää, oli sitten kysymys työttömyysturvasta tai paikallisesta sopimisesta.

Riikka Purra katsoo Helsingin Sanomien mukaan, että nykyisten tietojen valossa hallituksen on tehtävä lisää säästöpäätöksiä, rakenteellisia toimia ja verotuksellisia toimia.

Entinen valtiovarainministeri Saarikko sanoo, että enemmän kuin uusista säästöistä hän olisi kiinnostunut kuulemaan hallituksen näkemyksiä talouden kasvusta.

Saarikko on huolissaan Itä-Suomen tilanteesta ja myös siitä, miten työvoimapulaa voitaisiin ratkoa myös työperäisellä maahanmuutolla.

– Ehkä enemmän kuin uusia säästölistoja kannattaisi keskittyä nyt miettimään talouskasvua. Se ei silti tarkoita, etteikö tämä voi olla jonain päivänä olla pakollinen tie, mistä Purra nyt jo puhuu. Suosittelisin tässäkin malttia katsoa, miten nyt tehdyt päätökset purevat.

Saarikon mukaan veronkorotuksiakaan ei voi sulkea pois, jos tilanne pahenee merkittävästi.

– Mutta nythän on hyvä huomata, että hallitus vie maalia kauemmaksi veronkevennyksillä. En minä näe ihan tarpeellisena sitä, että oluen verotusta kevennetään näin vaikeassa taloudellisessa ajassa tai että hyväosaisten verotusta kevennetään.

SINÄNSÄ Saarikko kuvaa, että keskustan nykylinja on ollut veronkorotuksia välttävä. Puolue perustelee linjaa työn kannustavuudella.

Eläkeläisiä Saarikko olisi halunnut kannustaa verotuksella ottamaan vastaan töitä oman työuran jälkeen.

Keskusta on pitänyt esillä myös sitä, että liikenteen veroihin on syntymässä iso aukko korkeasta bensaverosta huolimatta.

– Liikenteen verotus tulee tarvitsemaan lähivuosina kokonaisuudistuksen.

Vaikka hyvinvointialueet ovat pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa, maakuntaveroon keskusta ei turvautuisi.

– Keskusta on pitänyt maakuntaveroa mahdollisena siinä tapauksessa, että alueille siirrettäisiin muitakin tehtäviä, ikään kuin että ne olisivat hyvinvointia ja elinvoimia vahvistavia alueita. Silloin meidän mielestämme tästä asiasta voitaisiin keskustella.

– Minä ennemmin antaisin nyt työrauhaa kuin toisin uusia työkaluja pöytään.

Hallitus ei aio helpottaa hyvinvointialueiden tilannetta myöskään höllentämällä niin kutsuttua alijäämäsääntöä. Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) on vahvistanut asian Helsingin Sanomille.

– Pidän kantaa erittäin lyhytnäköisenä ja olen siitä erittäin pettynyt. Tämän hallitus löytää vielä suurina vaikeuksina edestään, kun ongelmat eivät poistu nyt tällä linjauksella jyräämällä, Saarikko sanoo.

Onko siinä vaara, että se voi johtaa hyvinvointialueiden yhdistämiseen tällä kaudella?

– Sehän saattaa olla suorastaasn joidenkin poliittinen toive, mutta eiväthän ongelmat poistu alueita yhdistämällä. Eihän tämän (sote-)uudistuksen kallein osa ole hallinto, vaan oikeutetusti palvelua tarvitsevat ihmiset, joita me olemme luvanneet hyvinvointiyhteiskuntana auttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE