Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

10.4.2025 10:44 ・ Päivitetty: 10.4.2025 13:15

Säästöt iskevät yo-kokeisiin: monivalintoja ja lyhyitä vastauksia – näin opetusministeri kommentoi: ”Helppo nähdä tiettyjä haasteita”

Nora Vilva

Orpon hallituksen säästötoimet vaikuttavat myös ylioppilaskokeisiin syksystä 2026 alkaen. Kokeissa voi olla esimerkiksi enemmän lyhyitä vastauksia edellyttäviä tehtäviä tai monivalintakysymyksiä ja vähemmän avokysymyksiä.

Rane Aunimo

Demokraatti

Simo Alastalo

Demokraatti

Ylioppilastutkintolautakunta tiedotti toimista keskiviikkona. Säästöt vaikuttavat kaikkiin tutkintoaineisiin.

Lautakunnan tiedotteen mukaan kaikissa kokeissa lukuunottamatta äidinkielen ja kirjallisuuden koetta käytetään monivalintoja, keskitetysti arvosteltavia tehtäviä tai lyhyitä vastauksia sisältäviä tehtäviä.

– Säästötoimenpiteet ovat valitettavia, mutta nykyisessä rahoitustilanteessa välttämättömiä. Kokeita ja arvostelua joudutaan aina toteuttamaan rahoituksen raameissa, Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä sanoo tiedotteessa.

Demokraatti ei tavoittanut työstään tämän viikon poissa olevaa Tähkää kommentoimaan asiaa.

Tähkä sanoo kuitenkin tiedotteessa, että ylioppilastutkinnon rahoitus pitää turvata tulevina vuosina, jotta säästöt eivät vaikuta enempää kokeiden kattavuuteen ja luonteeseen.

Opetusministeri Anders Adlecreutz (rkp.) sanoo puolestaan Demokraatille torstaina eduskunnassa, että ohjeistusta ei ole tullut ministeriöstä vaan lautakunta on päättänyt itse muutoksista.

Adlecreutz sanoo myös, ettei ole ehtinyt paljoa analysoida muutoksia.

– Sanotaan näin, että spontaani ajatus tilanteessa, jossa kirjoittaminen ja lukeminen ovat kuitenkin tärkeitä – se että pystyy kirjoittamista harjoittelemaan osana myös lukiokoulutusta – niin sitä ajatellen on helppo nähdä tietenkin tässä tiettyjä haasteita.

Adlecreutz ei ole vielä pohtinut keskustelun käymistä asiassa lautakunnan kanssa.

LAUTAKUNNAN toimintamenot katetaan valtion talousarviossa osoitetuilla määrärahoilla ja ylioppilastutkinnosta kokelailta perittävillä maksuilla.

Tiedotteen mukaan kuluvan vuoden talousarviossa säästöjen määrä on 787 000 euroa verrattuna vuoteen 2024, mikä vastaa noin kymmentä prosenttia lautakunnan viime vuoden toimintamenoista. Lisäsäästöjä on kirjattu vuoteen 2027 asti.

Lautakunta kertoo lisäksi tehostavansa toimintaansa ja hakevansa säästöjä myös muista menoista, mutta sen mukaan lautakunnan taloutta ei ole mahdollista saada tasapainoon ilman kokeisiin ja arvosteluun tehtäviä muutoksia. Arvostelusta maksettavat palkkiot ovat lautakunnan suurin menoerä.

Pienentyneen budjettirahoituksen seurauksena lautakunta varautuukin arvostelusta maksettavan palkkiosumman pienentymiseen 5 prosentilla. Kokeisiin tehdään muutoksia, jotka vähentävät arvostelutyöhön käytettävää aikaa samassa suhteessa.

Lautakunnan kanslian henkilöstöä on jo vähennetty eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättymisen yhteydessä.

Näin lautakunta linjasi ainekohtaisista toimenpiteistä:

  • Äidinkielen ja kirjallisuuden kokeessa otetaan käyttöön merkkimäärärajoituksia tai pienennetään merkkimääräsuosituksia.
  • Suomi/ruotsi toisena kielenä – ja kirjallisuuden kokeissa joitakin avokysymyksiä vaihdetaan monivalintatehtäviksi syksyn 2026 kokeissa. Uudistettu, kaksipäiväinen koe otetaan käyttöön aiemmin ilmoitetun mukaisesti keväällä 2027.
  • Vieraiden kielten ja toisen kotimaisen kielen kokeissa vähennetään avokysymysten määrää tai lisätään keskitetysti lautakunnassa arvosteltavien osioiden määrää. Pistemääriä tasoitetaan muissa osioissa.
  • Matematiikassa muutetaan kokeiden rakenteita tai tehtävätyyppejä nykyisissä määräyksissä kuvattujen rakenteiden pohjalta. Nopeasti arvosteltavien tehtävien osuutta lisätään, osakysymyksiä vähennetään ja tehtävien sijoittumista osiin arvioidaan uudestaan.
  • Reaaliaineiden kokeissa tehdään muutoksia nykyisten määräysten sallimissa rajoissa. Aiemmissa kokeissa esiintyneitä rakenteita ja tehtävätyyppejä voidaan kuitenkin muuttaa. Kokeissa voi olla enemmän lyhyitä vastauksia edellyttäviä tehtäviä tai monivalintakysymyksiä. Jos niitä ei ole aiemmin ollut lainkaan, jokin tällainen tehtävä otetaan käyttöön. Näiden määrä pidetään kuitenkin tutkintoaineen luonteen mukaisena. Tehtävissä voidaan ottaa käyttöön merkkimäärärajoituksia tai -suosituksia. Myös kriteeritaulukon pistemäärävälyksien harventaminen voi nopeuttaa arvostelua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU