Opinion

Sabotaget mot Nord Stream – några funderingar

Foto: ABL-arkiv
Robert Björkenwall anser att man borde åtminstone delvis skrota beroendet av pipelines pga sabotagerisken.

Sabotage mot och gasläckorna nu i Nord Stream 1 och 2 – oavsett vem som gjort det – borde få till följd att man seriöst överväger att åtminstone delvis skrotar beroendet av sabotageriskiga pipelines och satsar mer på LNG-fartyg och teknikutveckling.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Den andra sidan av myntet är dock att en LNG-terminal kostar ca 55 miljarder kronor att bygga. Ett LNG-fartyg kostar ca 2,5 miljarder kronor.

DNV har utrett LNG-terminalbehovet inom EU. Och i den utredningen kom de fram till att det behöver byggas 17 sådana terminaler. Så det kostar en rejäl summa eftersom varje terminal kostar ca 55 miljarder kronor.

Det kan jämföra med Nord Stream 2 som kostat 100 miljarder kronor att bygga och kräver inga fartyg. Däremot visst underhåll och övervakning av ledningen på havsbotten. Utöver då att kapaciteten i transporten av gasen är mycket högre i förhållande till investeringskostnaderna än med LNG-fartyg.

Priset för att nu laga Nord Stream 1 och 2-läckorna lär väl bli så där 6-8 miljarder kronor. Troligen inte mer.

Men Tyskland är nu i färd med att investera i LNG terminaler och fartyg för att slippa beroendet av den Putin-ryska gasen via Nord Stream. Utöver då att satsa ännu mer på vindkraft och driva vidare de kvarvarande kärnkraftverken.

När det så gäller själva sabotaget mot gasledningen så lär vi tids nog få veta mer. En första indikator får vi när man redovisar fartygsrörelserna i området vid den aktuella tidpunkten. Men många kan ha intresse av att ytterligare öka instabiliteten i spåren av Ukraina-kriget som går så uselt för Putin. Och med en kanske fördjupad ekonomisk recession som följd i Europa. Men ändå: varför skulle ryssarna spränga sin egen ledning? Finns väl ingen logik i det? Rimligen. Särskilt som de har möjligheten att bara stänga kranen. Spekulationer finns men i bästa fall får vi, tids nog, veta vem som kan ha gjort det här.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE