Huvudnyheter

Socialdemokraterna i Helsingfors diskuterade energipolitik med Kumpula-Natri

Topi Lappalainen
Lauri Muranen, Tiina Rytky, Ville Jalovaara och Miapetra Kumpula-Natri deltog i den energipolitiska diskussionskvällen i Helsingfors den 20 september 2022.

Helsingforsdistriktet inom SDP och EU-parlamentets S&D-grupp ordnade en energipolitisk diskussionskväll i Helsingfors den 20 september.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

I diskussionen deltog europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri, vice ordförande i Helens styrelse Tiina Rytky, ersättare i Helsingfors stadsstyrelse Lauri Muranen samt Ville Jalovaara, även han ersättare i stadsstyrelsen och dessutom vice ordförande för den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Helsingfors. Både Muranen och Jalovaara är aktuella som kandidater i riksdagsvalet.

– Rysslands brutala anfallskrig i Ukraina är den största orsaken till energikrisen, framhöll Kumpula-Natri som fick hålla den första inledningen.

Europaparlamentarikern hade tänkt att Vladimir Putin bara skrävlar men det har visat sig att han hade menat allvar med sina hotelser.

– Europa bör stå enat, konstaterade Kumpula-Natri som menade att man inte talade tillräckligt mycket om vad som höll på att ske när Ryssland år 2014 annekterade Krimhalvön.

– Det talades alltför lite om krigssituationen i östra Ukraina.

Redan med lägre priser har problemet med energifattigdom existerat i många länder”

Kumpula-Natri betonade att krisen handlar om tillgängligheten av naturgas och när prisnivån stiger, är energifattigdom ett verkligt hot.

– Redan med lägre priser har problemet med energifattigdom existerat i många länder.

Europaparlamentarikern talade om behovet av solidaritet och betonade att det är vikt att enskilda länder också beaktar grannens situation. Hon menade att också de länder som inte direkt löper risk av anfallskrig behöver vara solidariska.

– Ju snabbare man blir kvitt fossila bränslen, desto lättare att bli av med energiberoendet av Ryssland.

När prisnivån stiger, gäller det att hantera konsumtionstoppar.

– Ett sätt att undvika de högsta priserna är att alla inte badar julbastu vid samma tidpunkt.

Kumpula-Natri påpekade att 20 procent av EU:s gasimport kommer fortfarande från Ryssland.

– Sårbarheten är kvar den här vintern, sade Kumpula-Natri som betonade att krisen energiberor på kriget, inte på grön omställning.

Miapetra Kumpula-Natri deltog i den energipolitiska diskussionen i Helsingfors den 20 september 2022. (Foto: Topi Lappalainen)

Lauri Muranen arbetar för tillfället vid FFC som chef för näringspolitik och har en lång erfarenhet av att ha arbetat med just energifrågor. Han upprepade Kumpula-Natris tes om att det är kriget och inte grön omställning som är huvudorsaken till energikrisen.

– Det är värre i länder som Tyskland och Italien där beroendet av import av ryska fossila bränslen är större och omställningen har inte kommit lika långt.

Muranen uppgav sig vara bekymrad inför framtiden.

– Vi har inte sett hur hårt krisen kommer att drabba oss och den kan bli långvarig, konstaterade Muranen med tanke på utsikterna att kriget i Ukraina kan pågå en längre tid.

Han betonade att krisen kan drabba vissa industrier särskilt hårt i Europa.

– Ludwigshafen i Tyskland brukar lika mycket gas som hela Finland i egenskap av centrum för kemisk industri, påpekade Muranen.

Enligt Muranen blir inte elräkningen tiofaldig i Helsingfors där man har fjärrvärme men någonstans i Finland finns risken för sådana som bor i egnahemshus.

– Företag lägger mer produktion på nätterna då elektriciteten är billigare.

Muranen kommenterade också Helens situation där kol och gas har traditionellt varit dominerande.

– Nu är det en rekordmängd olja som gäller. Helen har bra planer på energiomställning men hur gör man på kort sikt? frågade sig Muranen och lyfte fram alternativet att hålla Sundholmens kolkraftverk i drift några år längre en planerat.

Tiina Rytky, vice ordförande i Helens styrelse, talade om en stor omvälvning på energimarknaden.

– Ju snabbare man blir av med fossila bränslen, desto bättre, konstaterade Rytky och nämnde att Hanaholmens kolkraftverk ska stängas av 2023 och sedan står Sundholmen i tur.

– Ryssland utpressar Europa med energi, sade Rytky och påpekade att Helen får stenkol från Asien, Sydamerika och Kanada.

Fingrid har förutspått elavbrott till vintern. Hoppas att vi kan undvika det”

Också Rytky lyfte fram konsumtionstopparna som ett problem och betonade vikten av att överföra elkonsumtionen till billigare tider på dygnet.

– Fingrid har förutspått elavbrott till vintern. Hoppas att vi kan undvika det, konstaterade Rytky.

– När man blir av med både naturgas och stenkol, gäller det annars att ha en så bred energipalett som möjligt.

Enligt Rytky kan man svara på störningar på energimarknaden lättast om energin kommer från många olika slags källor.

Fullmäktigeledamot Ville Jalovaara är docent i politisk historia. Även han betonade flexibiliteten som nyckel när energikrisen stundar.

– Att ge extra tid åt kraftverken är ett sätt, menade Jalovaara.

– Jag har alltid varit en vän av kärnkraft, sade han och menade att Finlands ovillighet att satsa i större skala på kärnkraft har berott på Tjernobyl och har med Sovjetunionens långa skugga att göra, samtidigt som den finländska teknologin hela tiden har varit trygg.

Enligt Jalovaara gäller det nu att överleva vintern.

– De gröna och Vänsterförbundet har varit naiva i energipolitiken, sade Jalovaara och oroade sig för högerpopulisternas framgångar i Finland men också i resten av Europa.

– Putin kan få skratta sist om det uppstår en regering i Italien som är redo att kompromissa med Ryssland.

Jalovaara varnade speciellt för sådana situationer där elräkningen blir den enda valfrågan i valrörelsen, något som spelar populisterna i händerna.

De fyra inledningarna åtföljdes av en mycket livlig debatt med många frågor från publiken.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE