Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Safer Globe: Suomen asevienti uusiin ennätyslukemiin – suurimpina ostajina EU-maat

PatriaGroup
Rahallisesti valtaosa Suomen aseviennistä on panssaroituja ajoneuvoja.

Suomen puolustusteollisuus myi viime vuonna ulkomaille 333 miljoonan euron arvosta asetavaraa. Vientiä seuraavan ajatushautomo Safer Globen mukaan kyseessä on tämän vuosituhannen ennätys.

Demokraatti

Demokraatti

Safer Globen tilastot ulottuvat vain vuoteen 2002, joten aiemmista huippumyyntien vuosista ei ole tietoa. Maanantaina julkaistun vientiraportin mukaan sotilastuotteiden osuus kokonaissummasta oli 192 miljoonaa euroa, ja siviiliaseitakin meni 141 miljoonalla.

VALTAOSA, peräti 85 prosenttia Suomen aseviennistä meni Euroopan ja EU:n alueelle. Rahallisesti suurimmat vientimaat olivat Ruotsi, Latvia ja Liettua.

Noin kolmasosa suomalaisista asevientitarvikkeista tulee Patrian tai Sisun ajoneuvoista ja niiden osista. Seuraavaksi suurimmat erät ovat ammuksia, räjähteitä ja patruunoita.

Myös siviiliaseiden myynti nousi ennätyslukemiin. Vientiä hallitsee Riihimäellä toimivan, Beretta-konsernin omistaman asetehdas Sakon tuotanto. Sen myynti keskittyy siviilimarkkinoilla Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan. Myös Nammoon kuuluvan Lapuan patruunoita, luoteja ja hylsyjä sekä Vihtavuoren ruutia myydään paljon samoille markkinoille.

Yksistään Yhdysvaltoihin meni suomalaisia metsästys- ja urheiluaseita sekä patruunakomponentteja 52 miljoonan euron arvosta, eli yli kolmasosa kaikesta siviiliviennistä. Näitäkin tuotteita voi aikanaan päätyä viranomaiskäyttöön esimerkiksi poliisille.

VIENTILUPIA Suomi myönsi sotatarvikkeille vuonna 2023 yhteensä 667 miljoonan euron arvosta. Tämäkin on lähes kaksinkertaistunut aiemmista Safer Globen seuraamista huippuvu0sista.

Kaikki kaupat eivät kuitenkaan toteudu yritysten toivomalla tavalla, joten todellinen myynti jää lupahakemusten arvioita pienemmäksi.

Suurin vientilupapotti eli 201 miljoonaa euroa varattiin sotilasajoneuvojen myynnistä ja lisenssivalmistuksesta Slovakiaan. Japani, joka on tehnyt Patrian kanssa samanlaisia ajoneuvokauppoja, sai 154 miljoonan euron arvosta lupia.

Ukrainaan vientilupia myönnettiin 88 miljoonan arvosta.

Suomen asevienti Israeliin jäi viime vuoden lukujen perusteella pieneksi. Suomi antoi sinne 400 000 euron arvosta vientilupia lähinnä erilaisille luotisuojavarusteille ja panssarointimateriaaleille. Viranomaistietojen mukaan näitä kauppoja on kuitenkin toteutunut vain 45 000 euron verran.

Vielä pienemmäksi jäi kauppa Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin. Sinne Suomi myönsi vientilupia vain 14 miljoonan euron arvosta.

Safer Globe kertoo löytäneensä Tullin siviiliaseviennin dokumenteista myös outoja kirjauksia: Suomi on viime vuonna tehnyt viiden miljoonan euron arvoiset patruunakaupat “määrittelemättömään maahan” EU:n sisällä. Yleensä aseviennissä vastaanottaja- ja käyttäjämaat on ilmoitettu tarkasti ennakkoon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE