Politiikka
18.10.2017 11:51 ・ Päivitetty: 18.10.2017 11:51
Sähköliitto ei niele syytöksiä: “Työnantaja saa syyttää omaa kovaa järjestöpolitiikkaansa”
SAK:lainen Sähköliitto hämmästelee Teknologiateollisuus ry:n väitettä, että liitto uhkaisi järjestöpoliittisella lakolla. Liitto korostaa haluavansa neuvotella työehtosopimuksen jäsenilleen, mutta työnantaja kieltäytyy. Sähköliiton mielestä kieltäytyminen – jos jokin – on järjestöpolitiikkaa.
– Työehtosopimuksesta pitää neuvotella asiallisesti, kuten järjestöjen välillä on aiemminkin tehty. Jos yrityksille aiheutuu työtaistelusta vahinkoa, siitä voi syyttää työnantajan kovaa järjestöpolitiikkaa, puheenjohtaja Sauli Väntti kuittaa väitteet.
Hänestä vaikuttaa siltä, että Teknologiateollisuus haluaa alistaa teollisuuden sähköasentajat pääsopimuksensa eli niin sanotun metallimiesten sopimuksen alle. Tilanne oli tämä vielä 1960-luvun alussa. Sähkötyöntekijöillä ei ole aikomusta palata takaisin huonoksi todettuun 1960-luvun toimintamalliin.
Sähköliitto perustettiin vuonna 1955. Silloin keskeisimpiä perusteita oli teollisuuden sähkötyöntekijöiden halu saada oma työehtosopimus. Kesti 12 vuotta ennen kuin teollisuuden sähkötyöntekijät saivat ensimmäisen oman työehtosopimuksensa. Se on taannut omat luottamusmiehet ja mahdollisuuden vaikuttaa omiin työehtoihin suurimmassa osassa teollisuuden työpaikoista.
Alan ammattilaiset haluavat sopia työehdoistaan itse.
Sähköliitto ei niele Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtajan Eeva-Liisa Inkeroisen näkemystä, että sähkömiesten työehtoja ei olla heikentämässä.
– Jos työehdoista neuvottelee jokin muu kuin alan työntekijöitä aidosti edustava liitto, on selvää, että työn vaativuutta ja alan tehtävien erityispiirteitä ei oteta työehdoissa huomioon, liitosta huomautetaan.
Lisää aiheesta
Inkeroisen arvio Sähköliittoon järjestäytyneiden teollisuuden sähkötyöntekijöiden määrästä on liiton mukaan myös kaukana totuudesta: alle tuhannen työntekijän sijaan sopimusalalla työskentelee lähes 2 500 sähköliittolaista.
Sähköliitto korostaa, että alan ammattilaiset haluavat sopia työehdoistaan itse, koska he tuntevat alansa parhaiten. Liitto kysyy, mikä muu taho pystyisi neuvottelemaan yhtä asiantuntevasti esimerkiksi sähköalan ammattilaisten palkoista, palkankorotuksista, henkilökohtaisen pätevyyden arvioimisesta tai paikallisten olosuhteiden huomioimisesta.
– Ja kuka valvoisi näiden toteutumista, Sähköliitto ihmettelee tiedotteessaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.