Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Sähköpyörien suosio kasvaa räjähdysmäisesti

Sähköpyörien suosio kasvaa nopeasti. Tullin tilastojen mukaan viime vuonna niitä tuotiin Suomeen lähes 6 500 kappaletta. Vielä toissavuonna tuonti oli alle 3 000 ja sitä edellisenä reilut 2 000.

Pyöränvalmistaja Helkama kertoo myyvänsä tällä kaudella noin 2 000 sähköpolkupyörää, kun niitä viime vuonna myytiin noin tuhat.

Myynnin uskotaan tuplaantuvan taas ensi vuonna. Kaikkiaan sähköpyörien osuus kaikista myydyistä pyöristä on parin prosentin luokkaa.

Kasvuun vaikuttavat muun muassa uudet mallit, sähköpyörien yhä pidempi kantama ja sähköisen työmatkapyöräilyn lisääntyminen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisesti – ministeriö reagoi asiaan

Ensi syksyn ja talven kausi-influenssarokotukset toteutetaan edellistä kattavammalla nelivalenttisella rokotteella. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti asiasta tänään.

Tänä ja viime influenssakautena julkisessa terveydenhoidossa on käytetty pistettävää rokotetta, joka sisältää suojan yhtä B- ja kahta A-influenssaviruskantaa vastaan.

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on tänä kautena esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisina vuosina. Tästä syystä rokotehankinnan pohjana olevaa terveystaloudellista arviota päätettiin päivittää, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä

Noin 1–2 prosenttia oppilaista joutuu kiusatuksi joka päivä, ja poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä. Tämä käy ilmi koulutuksen arviointikeskuksen tekemästä laajasta raportista.

Raportin mukaan 40 prosenttia kahdeksasluokkalaisista vastasi, ettei viihdy oppitunneilla, ja joka viidennen kahdeksasluokkalaisen mielestä vain muutama opettaja osasi ylläpitää työrauhaa. Kouluviihtyvyydellä ja -turvallisuudella on yhteys koulun työrauhaan, raportissa todetaan.

Tulosten mukaan yli 90 prosenttia oppilaista kokee olonsa turvalliseksi oppitunneilla, välitunneilla ja koulumatkoilla.

Arviointikeskus tarkasteli yli viittäsataa koulua ja lukiota, niiden opettajia, kolmas- ja kahdeksasluokkalaisia oppilaita sekä lukioiden toisen vuosikurssin opiskelijoita.

AVAINSANAT

Kunnissa ongelmia ihmiskaupan uhrien auttamisessa – kansalaisjärjestöjen rooli jää Suomessa pieneksi

Ihmiskaupan uhrit Suomessa eivät aina saa apua, johon he lain mukaan olisivat oikeutettuja, ilmenee asiaa koskevasta selvityksestä. Ihmiskaupan uhrien auttamisesta vastaavat kunnat sekä Joutsenon vastaanottokeskus. Avun saannissa on eniten ongelmia kunnissa.

Kuntien viranomaiset eivät tunne riittävästi lakia, joka takaa ihmiskaupan uhreille erityisaseman kuntien palveluiden saajina. Esimerkiksi erikoissairaanhoidon palveluita on uhreilta evätty perusteettomasti.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun ja Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin tekemässä selvityksessä on tarkasteltu useita kymmeniä tapauksia ja haastateltu kymmeniä asiantuntijoita. Suurin osa viranomaisapua saaneista ihmiskaupan uhreista on viime vuosina ollut turvapaikanhakijataustaisia, mutta joukossa on myös Suomen kantaväestöä. Uhrit ovat usein vakavasti traumatisoituneita ja vahvan psyykkisen avun tarpeessa. Selvityksen mukaan psyykkistä tukea ei ole riittävästi tarjolla.

Vuosina 2014–2016 kaikista viranomaisten auttamisjärjestelmään esitetyistä henkilöistä liki 40 prosenttia oli nigerialaisia, ja lähes kaikki heistä olivat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön kohteiksi Italiassa, Espanjassa tai Kreikassa.

Ihmiskauppa on rikos, jossa rikollinen hyödyntää uhrin haavoittuvuutta tai riippuvaisuutta itsestään käyttääkseen tätä esimerkiksi seksuaalisesti hyväkseen.

Viranomaisapu voi pelottaa.

Suomi poikkeaa monista muista Euroopan maista siinä, että järjestöjen rooli ihmiskaupan uhrien auttamisessa on varsin pieni. Selvityksen mukaan kansalaisjärjestöjen roolia pitäisi vahvistaa, koska viranomaisapu voi olla monelle uhrille pelottavaa. Osa uhreista ei hae viranomaisten apua lainkaan. Uhrit ovat saattaneet itse syyllistyä rikoksiin ja heidän voi olla vaikea luottaa viranomaisiin.

– Uhrit voivat kokea hyväksikäytön uhriksi joutumisen häpeällisenä, ja kynnys kertoa omista kokemuksista viranomaisille voi olla korkea, selvityksessä todetaan.

Järjestöjen edustajat pitävät ongelmallisena sitä, että tieto auttamisjärjestelmään otetusta uhrista menee aina poliisille. Osa haastatelluista katsoi, että viranomaisten tarjoama apu ei ole aidosti uhrilähtöistä, vaan päähuomio on syyllisten selvittämisessä ja rankaisemisessa.

Tapahtui tasan 100 vuotta sitten: Punaiset ja valkoiset ottivat yhteen Tampereen Länkipohjassa

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT /
Tampereen punaiset koottiin kaupungin valtauksen jälkeen Keskustorille odottamaan kuljetusta eteenpäin.

Sisällissodan Tampereen taistelun vuosipäivät alkavat tänään. Tasan sata vuotta sitten punaiset ja valkoiset ottivat yhteen Länkipohjan taistelussa, minkä katsotaan käynnistäneen taistelun Tampereesta.

Tampereen taistelu on edelleen Pohjoismaiden suurin asutuskeskustaistelu. Kun valkoiset valloittivat saartamisen jälkeen Tampereen 6. huhtikuuta, sisällissota sai myös käännekohtansa.

Tampereen taistelussa lasketaan kaatuneen noin 700 valkoista. Punaisen puolen kuolleiden määrä oli arviolta 2 000, joista runsas puolet oli teloitettuja vankeja.

Alkuvuodesta 1918 käyty, valkoisten voittama Suomen sisällissota vaati kaikkiaan noin 38 000 ihmisen hengen. Heistä kolmannes kaatui, kolmannes teloitettiin tai murhattiin ja loput kuolivat punavankileireillä sairauksiin, nälkään ja väkivaltaan kesän ja syksyn aikana. Sodan uhreista noin 80 prosenttia oli punaisia.

Kolmisen kuukautta kestäneiden taistelujen ja niitä seuranneen noin neljä kuukautta kestäneen terrori- ja vankileirijakson aikana kuoli prosentti Suomen väestöstä.

Sisällissota aiheutti myös muunlaisia tappioita. Sotaorpoja oli Suomessa yli 14 000, joista yli 88 prosenttia oli punaisten lapsia. Valkoisten orpoja oli tuhatkunta. Lisäksi noin 600 orvon kohdalla ei tiedetty, olivatko vanhemmat punaisia vai valkoisia.

Lisäksi sota aiheutti mittavat materiaaliset tappiot, joiden maksajaksi jäi valtio. Ne kustannettiin 1920-luvulla verovaroin sekä myymällä ihmisille obligaatioita, joiden nimi oli ”Vapauden laina”.

Nordean omistajat hyväksyivät pääkonttorin muuton Helsinkiin selvin numeroin – Valtiovarainministeri: ”Ennen kaikkea tämä on henkistä”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Nordean yhtiökokous on hyväksynyt Nordean kotipaikan ja pääkonttorin siirron Suomeen. Päätös syntyi erittäin selvin luvuin. Siirto vaati kahden kolmasosan enemmistön kokouksessa edustetuista äänistä, mutta lopulta kannatus nousi pitkän matkaa yli 90 prosentin.

Kokous päättyi juuri pramean tukholmalaishotellin Grand Hotellin talvipuutarhassa.

Nordean kotipaikkamuutoksen on tarkoitus tulla voimaan lokakuun alussa. Siirto edellyttää tarvittavat hyväksynnät viranomaisilta.

Orpo: Kansantaloudelle merkittävä asia

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi Nordean ratkaisua sanoen, että se on Suomen kansantalouden kannalta merkittävä asia.

– Nordea on iso, vakavarainen pankki, ja se on oikein tervetullut Suomeen.

Orpon mukaan muutto tuo Suomelle konkreettista hyvää, kuten jonkin verran työpaikkoja.

– Mutta ennen kaikkea tämä on myös henkistä. Tämä kertoo siitä, että Suomessa on vakaa toimintaympäristö isolle kansainväliselle talolle. Ja tämä toivottavasti kannustaa myös muita miettimään, voisiko Suomi olla finanssisektorilla hyvä sijoituspaikka, Orpo sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että Nordean pääkonttorin muutto Suomeen on hieno uutinen ja luottamuksenosoitus Suomelle. Sipilä uskoo, että muuttopäätöksen taustalla on Suomen vakaa toimintaympäristö ja se, että Suomi on osa euroaluetta.

Sipilä arvioi eduskunnassa, että Nordean muutolla on vaikutusta verotuloihin Suomessa. Lisäksi muutto voi Sipilän mukaan vaikuttaa myönteisesti yleiseen ilmapiriin ja luottamukseen. Työpaikkavaikutukset jäävät Sipilän mukaan tällä tietoa pieniksi.

Wahlroos odotti mukavaa tilaisuutta.

Ennen yhtiökokouksen alkua Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoi odottavansa yhtiökokouksesta mukavaa tilaisuutta, joka menee mahdollisimman suuressa yhteisymmärryksessä.

– Kyllä minulla se käsitys lehtiä lukien on, että täällä on aika vankka enemmistö sen puolesta, Wahlroos huikkasi kysyttäessä kotipaikan siirrosta.

Kokouksen jälkeen Wahlroos kertoi, että selvät luvut eivät yllättäneet. Tämä vastasi aika tarkkaan sitä mitä lehdistä sai lukea viimeisen kolmen päivän aikana.

Monet STT:n ennen yhtiökokousta haastattelemat ruotsalaiset piensijoittajat suhtautuvat varauksellisesti yhtiön pääkonttorin siirtämiseen Suomeen. Ruotsalaisten piensijoittajien joukosta löytyi myös ymmärrystä muutolle taloudellisten seikkojen takia.

Muuttoa vastaan oli tukholmalainen Paul Oneil.

– En näe mitään hyviä syitä siihen, Oneil sanoi  ennen yhtiökokouksen alkua.

Hänen mukaansa muuttoa on kyllä perusteltu taloudellisilla syillä, mutta Oneilin mielestä hyötyjä ei ole näytetty toteen.

Hänen mielestään Nordealla olisi tärkeämpääkin tekemistä, kuten huolehtia maineestaan asiakkaiden keskuudessa. Hänen mukaansa Ruotsissa maine on kehno, eikä muutto tätä helpottaisi.

Vaikea sanoa, molemmissa on puolensa kyllä.

Kaikki suomalaispiensijoittajatkaan eivät ykskantaan liputtaneet muuton puolesta. Kolme vuotta Nordean omistajana ollut Panu Kajova on käynyt joka vuosi yhtiökokouksissa. Hän ei ole yksiselitteisesti Suomeen muuton puolella. Hänen mukaansa on näkökulmasta kiinni, olisiko muutto Nordealle hyväksi.

– Vaikea sanoa, molemmissa on puolensa kyllä, Kajova sanoi ennen yhtiökokouksen alkua.