Politiikka
21.9.2023 11:33 ・ Päivitetty: 21.9.2023 12:53
SAK aloittaa ensi viikolla työtaistelutoimenpiteet
SAK ja sen jäsenliitot aloittavat ensi viikolla Petteri Orpon hallituksen työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia vastustavat työtaistelutoimenpiteet.
Toimet alkavat tiistaina 26. syyskuuta. Tapahtumat tulevat kattamaan koko Suomen. Ne kestävät kolmen viikon ajan, jokaisena viikkona kolmen päivän ajan.
– Hallitus on tunkeutumassa työmarkkinoille perinteisesti kuuluvalle alueelle ja haluaa puuttua työehtosopimusten sisältöön, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen totesi torstaina SAK:n tiedotustilaisuudessa.
Syvärisen mukaan liittojen toimet on sovitettu yhteen ja pistemäisten protestien tyyli vaihtelee ulosmarsseista erilaisiin mielenilmaisuihin. Työtaistelutoimet on rajattu tavalla, joka mahdollistaa hätätyön, eivätkä ne vaaranna omaisuutta tai henkeä ja terveyttä. Ammattiliitot kertovat ennakkoon suunnitelluista toimista aina neljä päivää ennen toteutusta.
TEOLLISUUSLIITON puheenjohtajan Riku Aallon mukaan liiton tilaisuuksissa, joissa on kerrottu hallituksen toimenpiteistä on ollut paikalla tuhansia ihmisiä.
Aallon mukaan hallitus haluaa estää vahvempia aloja tukemasta heikommassa asemassa olevia aloja muun muassa lakkosakoilla. Hän nosti esiin myös irtisanomisten helpottamisen.
– Jatkossa yksikään työntekijä ei voi olla täysin varma minkälainen rike on peruste työsuhteen päättämiselle. Toki varoituksen jälkeen.
Lisää aiheesta
– Hallituksen työttömyysturvaan ja yt-lakiin kohdistamat heikennykset osuvat erityisesti suhdanneherkän teollisuuden työntekijöihin. Nykyään työpaikoilla on kaksi kuukautta aikaa varautua lomautuksen alkuun. Jatkossa palkanmaksu katkeaisikin viikossa. Lapsikorotusten poiston kanssa tämä laittaa etenkin perheelliset palkansaajat todella tiukoille, Aalto sanoo SAK:n tiedotteessa.
PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kuvasi liiton jäsenistön tunnelmia tiedotustilaisuudessa sanoilla tyrmistys ja epäusko.
– Vaikuttaa siltä, että hallitus ei tunne palvelualan maailmaa tällä hetkellä. Ihmiset ovat jatkuvasti epävarmuuden tilassa ja toimeentulon rajalla, Rönni-Sällinen sanoi.
PALVELUALOILLA tehdään paljon osa-aikatyötä, joten sosiaaliturvan leikkaukset osuvat alan työntekijöihin.
– Kun porrastukset tulevat voimaan, suurimmalla osalla ansiosidonnaisen kesto tulee olemaan kahdeksan viikkoa.
– Osa-aikaisille työntekijälle tulee myös hankalaksi täyttää työssäoloehtoa ja päästä ansiosidonnaisen piiriin.
Rönni-Sallinen arvioi, että tyypillisen pamilaisen työssäkäyvän yksinhuoltajan menetykset voivat hallituksen leikkausten myötä olla jopa satoja euroja kuukaudessa.
– Meidän on pakko toimia ja pitää meidän jäsenten puolta.
– Tätä sopimusyhteiskunnan ja kolmikannan romuttamista emme missään tapauksessa hyväksy.
Myös sovittelutoimintaa pyritään rajoittamaan lainsäädännöllä. Ellei kukaan voi tulevaisuudessa saada vientiteollisuutta suurempia palkankorotuksia, tarkoittaa se nykyisten palkkaerojen sementointia.
– Esimerkiksi siivoojat, hoitajat ja vanhuspalveluiden työntekijät jäävät silloin ikuiseen palkkakuoppaan. Työntekijöille se merkitsee kituuttamista nälkärajoilla, työnantajille suhteettomia vaikeuksia löytää tekijöitä elintärkeisiin töihin, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo SAK:n tiedotteessa.
Juttua päivitetty klo 15.33.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
21.9.2023 12:27
Yrittäjiltä välitön reaktio SAK:n ilmoitukseen: ”Operaatiossa on vahva puoluepoliittinen viritys”
Työmarkkinat
21.9.2023 12:42
Kuka petti lupauksensa? – AKT:n Kokko pelkää sopimusten minimiehtojen häviämistä
Työmarkkinat
21.9.2023 12:45
Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin ”historiallisen rajuja” heikennyksiä vastaan